Pro Evolution Soccer 2009 kan vara det bästa Konami gjort. Men inte i positiv mening. Utan för framtiden.

Låt mig utveckla min teori: #1936 är ett fantastiskt spel. Det är de flesta fotbollslirslirare som var med på den tiden överens om. Det är verkligt, vackert (åtminstone efter den tidens mått mätt) och lättspelat. Men efter den fina upplagan har det gått utför steg för steg för #Konamis serie. Och nu har det gått så långt att en rejäl uppfräschning behövs för att PES ens ska kunna överleva i konkurrens med Fifa-serien. Kanske kan #9134 vara en väckarklocka som ger Konami insikt om att de behöver gå tillbaka till grunderna?

Ta en sån sak som domarna. Att de pekar åt fel håll när det blir inspark eller hörna är en sak (även om vilken sate som helst vet att man pekar mot målvakten vid inspark och mot hörnflaggan vid hörna). Jag kan köpa det, på något absurt vis. Det stör ju inte spelet direkt. Men att domarna är rent ut sagt usla i sina bedömningar är inte acceptabelt. Man kan få rött kort för minsta skitsak. För att inte säga gult. Ja, det blir faktiskt oftare gult/rött kort än det inte blir det vid frisparkar. Verkligt? Hell no.

Och det förstör verkligen så sjukt mycket. Om en domare är petig i ishockey ger det två minuters utvisning och inte så mycket skillnad för matchen. Men i fotboll avgör en utvisning utgången av en fajt. Utvecklarna har säkert tyckt att det är bra på ett verklighetstroget sätt med olika domarnivåer, men i såna fall ska domarna även kunna missa offside och dylika situationer. Så funkar det inte. Jag ser hellre att ett rött kort alltid ska vara befogat, och i PES 2009 är det tvärtom. Jag tror inte Konami förstått hur irriterande en sån "liten" detalj faktiskt är.

Annat irriterande är givetvis de tappade licenserna. Jag trodde ju att PES-serien hade kommit ikapp #EA Sports i den grenen. Men nu är North London (i stället för Arsenal) Man Blue (Manchester City) och liknande tråkigheter med igen. Det gör ont i hjärtat för mig som Arsenal-supporter att behöva redigera laget själv. Det är ett svek mot oss Gunners världen över. Då hjälper det knappast att Hammarby, AIK och IFK Göteborg finns med. Spelarna i våra svenska lag suger ju ändå. Knappt ett pass går fram.

Spelkänslan är bra

- men sämre än för tre år sen

Till nästa ämne: spelkänslan. Oftast känns den riktigt bra, faktiskt. Det ska erkännas. Men då och då glimrar den till med uselhet och förstör en hel match. En missad passning som du är helt säker på. Det faktum att man inte kan göra långa löpbollar om en medspelare är framför en på nära håll. Att spelarna inte kan kommunicera alls med målvakten. Hur ofta det blir självmål och straffar på grund av slarvig AI. Och även om den oftast är bra är det ju buggarna och felen som gör störst avtryck.

Okej, nog med gnäll för tillfället. Vi snackar ju faktiskt ändå om ett hyfsat fotbollsspel. För det måste jag erkänna att PES 2009 är, även om jag gärna vill jämföra med underbara PES 5. Det går att ha mycket skoj med detta spel om man kan ha överseende med tidigare nämnda "buggar", särskilt i spel mot någon annan än spelets AI. AI:n är dessutom förbättrad, likaså grafiken, kameravinklarna och spelkontrollen. Men det är det minsta jag förväntade mig. En ny PES-spelare skulle nog inte heller beteckna det som perfektion i alla fall.

Det finns fortfarande massvis med bitar att bättra på. Som online-läget. #PES 2008 var knappt spelbart på internet förra... säsongen (?) – i år fungerar nätverksdelen bättre. Dessutom kan man nu spela två mot två på nätet. Sånt är lite småskojigt. Ändå har man långt kvar till #9709:s laggfria värld. Oftast är det hyfsat lent och smidigt, men så plötsligt hackar det till, en spelare flyttar sig tio meter utan anledning, och så blir det frispark eller friläge eller annat avgörande för matchen. Fotboll är en sport med små marginaler, och det visar sig lätt i såna situationer.

Champions League är något Konami köpt rättigheterna till i PES 2009. Vilket känns rätt onödigt när de inte ens har fått rätt lagnamn på vissa lag (North London!). Men du kan spela hela turneringen med valfritt lag och göra det till den officiella CL-hymnen som intro. Men ett nödvändigt tillägg är det knappast.

Bli en legend

- om du inte är en lagspelare

En annan nyhet är "Become A Legend". Det är en ripoff på #7467:s "Be A Pro" där du spelar som en enda spelare och endast styr dig själv i match efter match. Det är skoj i ett par matcher, särskilt när man kan vinna priser och avancera i karriären, men i längden blir det rätt enformigt och långtråkigt.

Vilket är känslan som genomsyrar spelet. Enformigt, outvecklat och utan några egentliga nyheter som förbättrar serien. Jag hoppas verkligen att PES 2009 bara är en nödlösning medan Konami håller på att utveckla ett superduper-PES till nästa år. Hade det inte varit för att jag vet att Konami kan bättre (de har ju visat det förut!) hade spelet förmodligen fått en fyra. Nu är så inte fallet. Bakläxa!

Oj. En riktigt sen recension. Men jag tycker den är ganska rättvis. Det är ett sämre spel nu än vad PS2 versionerna var. Jag gillar dock att spela det med polarna samt att spela Be a legend. Jag längtar redan efter nästa PES och att det ska vara lite... 24/11 Håller med om att passningarna kan bli lite tokiga i detta spelet. Det är det mest frustrerande för mig i själva gameplayet. Men jag tycker ändå det är roligt, o varför gnälla om licenser. Bara o modda skiten ju. Sen är FIFA fortfarande kasst till PC... 23/11 Det är ju faktist tvärtom. Den japanska versionen av PES, Winning Eleven, hade "Become A Legend" eller "Fantasista" som det heter där, innan FIFA kom med "Be A Pro". När det gäller licencerna så finns det ju såklart flera patchar att ladda ner. Kan reko... 23/11 Jag ångrar verkligen att jag köpte det här spelet! Jag har varit ett fan av PES sen ISS på N64 men jag håller med om att det bara gått utför sen 6an... Väldigt tråkigt eftersom jag tycker det är för dåligt flyt i Fifa, mottagningar av boll och rörelser... 23/11 "Jag hoppas verkligen att PES 2009 bara är en nödlösning medan Konami håller på att utveckla ett superduper-PES till nästa år." Var det inte det konami sa om pes 2008.... och att pes 2009 skulle vara det stora speciella.. 23/11 Hur svårt kan det vara att släppa ett spel med laggfritt onlineläge. Pes 2008 var nästintill ospelbart online. De verkar inte ens försökt rätta till det i 2009! Vad har de gjort hela året? Hela utvecklingsbudgeten gick väl antagligen till att köpa rätti... 22/11 Håller verkligen inte med, har spelat sedan ISS serien på supernintendo, enda whinet är om licenser, PES är ett bättre Fotbollsspel med eller utan licenser, tycker 09 är över alla förväntningar. 22/11 att de inte har licens för arsenal är en skam! the gunners rules! 22/11 Förtjänar verkligen inte ett godkänt betyg. Vi lever i 2008 och efter förra årets katastrof så förväntar man sig att någon har lärt sig sin läxa. När utvecklarna går ut och säger att dom har jobbat på online-läget och atmosfären mest av allt och det bli... 22/11 Tycker fifa vann detta året... Har verkligen försökt gilla pes09, men går tyvärr inte:( 22/11
Skicka en rättelse