Larry Laffer är tillbaka. Men har vi saknat honom? Mattias har återupptäckt en 40-årig oskulds jakt på kvinnor i sjaskiga Lost Wages och är redo med svaret.

När jag gick i mellanstadiet fanns det en mytomspunnen diskett som lånades ut, kopierades och skickades runt bland unga datanördar på skolgården. Kände man rätt personer gavs man möjligheten att färdas till Lost Wages – staden där pojkspolingars hormonstinna fantasier om sex, alkohol och våld besannades. Det var som att promenera rakt genom en vidöppen dörr till vuxenvärldens tabuämnen.

Hur känns det att öppna den dörren 20 år senare?

En plats som många känner väl igen.

#Replay Games består av folk från anrika #Sierra, däribland spelets grundare Al Lowe, som återigen låter oss uppleva den medelålders oskulden Larry Laffers första försök att hitta kärlek i en stad där varje litet snedsteg kan sluta med ond bråd död. Jag kliver över tröskeln till Leftys bar och påbörjar jakten.

När jag än en gång står i den sunkiga puben går det inte att förneka de nostalgiska känslorna. Larry var trots allt en ganska stor del av mina tidiga tonår, och att träffa honom igen känns väldigt kul. Miljöer och karaktärer som jag förr fått använda en god dos fantasi för att visualisera målas nu upp framför mig med betydligt större detaljrikedom. Men även om grafiken är ett trevligt tillskott återfinns den största behållningen i ljudet. Larry är som bäst när de tafatta raggningsreplikerna levereras med osäker, fjantig röst, och samspelet med den ständigt ironiska berättarrösten levererar ibland komiskt guld som helt enkelt inte går att framföra med enbart text.

Du dör, men det gör inte lika ont

En annan nyhet är tjejen Jasmine som jobbar på kasinot Caesar's Phallus och simmar i bassängen med företagets "teen sperm whale". Hon och valen är resultatet av ett uppnått bonusmål på Kickstarter, och kommer med ett pussel som inte existerar i originalet. En annan skön förbättring inträffar när Larry dör. Då återupplivas han direkt, så man slipper jonglera med sparfiler och få ångest så fort man prövar något nytt. Textkommandon är ett minne blott och man behöver inte sitta och testa varje ord i ordboken när man kör fast.

Du dör ofta i Larry: Reloaded. Tack och lov gör det inte lika ont som på 80-talet.

Men fastna gör man dessvärre ändå. Originalspelet släpptes 1987 och man behöver inte spendera lång tid i Lost Wages för att inse att peka och klicka-genren tagit sjumilakliv framåt sedan dess. Dels finns det bara fem olika miljöer att utforska, varav de flesta är ganska små. Dels ligger pusseldesignen på en irriterande slumpmässig nivå som helt enkelt inte är särskilt tillfredsställande idag. Hur får man fjärrkontrollen till teven att fungera? Ge whisky till fyllot som ger dig ett ölunderlägg som du vänder på för att få en kod till ett skåp med sexleksaker där du stjäl en vibrator som innehåller batterierna du behöver. Långsökt är bara förnamnet. Och det är mer än bara pusseldesign som förändrats sedan det neonskimrande 80-talet.

När Larry-spelen var som störst hade ingen ens kommit på tanken att reflektera över sexism i spel – år 2013 är ämnet mer aktuellt än någonsin. Om man bara kollar på skärmdumpar från spelet är det enkelt att greppa efter nödbromsen märkt "GENUSDEBATT". Men vet ni vad? Det här är en komedi som vill få oss att skratta, inte en seriös storproduktion som cementerar snedvridna könsroller. Jag står ofta längst fram och protesterar när utvecklare kommer med korkade sexistiska påhitt (gudarna ska veta att de ofta gör det) och visst var jag orolig att Replay Games skulle vara en av dem. Men de hamnar på rätt sida staketet. De flesta av spelets kvinnor är sexuella, men det behöver absolut inte vara något negativt. De är starka och oberoende med egna agendor – något Larry blir varse både en och två gånger.

Larry vill inte väcka samhällsdebatt, utan istället vara en lättsam komedi.

Så snarare än att sitta och dregla över kvinnofolket småler jag mig genom det förhållandevis korta äventyret. Med det sagt så lär #Leisure Suit Larry: Reloaded knappast hamna på en mytomspunnen USB-sticka som de unga datanördarna delar med varandra på skolgården. Idag finns det betydligt bättre alternativ för att besöka den förbjudna vuxenvärlden med sex och våld – Grand Theft Auto, någon? Och vill man uppleva välsnidad peka och klicka med humor finns det ärligt talat bättre alternativ. Ändå är Leisure Suit Larry: Reloaded en skön nostalgitripp, och för oss som gillade originalet är det en resa som är väl värd att göra en gång till.

Skicka en rättelse