Licensspel kan göras av det mesta, och Ernő Rubiks gamla hederliga kub är inget undantag. Lyckas Toki Tori-makarna Two Tribes hitta på något med uppdraget?

Rubiks kub-inspirerat spel från holländska #Two Tribes utvecklat för en dansk licensspelmånglare - låter det som en lämplig hård julklapp för ett hoppfullt barn? Bara om du ogillar ungen i fråga, eller om denna råkar verkligen älska pussel. #The Game Factory har gett ut ett spel där kameran i början svischar genom någons anonyma rum, förbi Converse-dojjorna och in i en Rubiks kub på bordet. Det visar sig att kuben består av en massa "kubisar" - små, färgglada saker som flyger runt i en liten värld av... kuber.

Kubisarna är av någon anledning utrustade med känslor. Eller ja - spelet påstår åtminstone att de är blyga, men kanske blir de lite mer sociala om du leker med dem...? Leka tycker de nämligen om att göra. Spelet bjuder på ett gäng minispel av pusselkaraktär, där kuberna ska dirigeras, kastas och passas in på olika vis. Svårighetsgrad och nivå kan ställas in, och de högre kan vara riktigt, riktigt svåra, men för den otålige är det lätt att tröttna och inget motiverar och belönar fortsatt spelande eftersom allt är upplåst från början.

Förutom att kuberna vill leka mumlas det också om att de vill veta hur saker i världen utanför ser ut; således finns det ett läge där du kan bygga saker med kuber. Första uppgiften är att visa hur ett träd ser ut. Du kan bygga vad som helst - eller inget alls. Resultatet accepteras oavsett vad. I ett annat läge gäller det att låta kuberna höra hur musik låter, varför ett hopplöst dåligt designat gränssnitt för att komponera musik står till förfogande.

Givetvis är det också möjligt att lösa själva Rubiks kub, och här finns förutom en guide till hur du faktiskt gör det och även några olika alternativ: dels fyra kubstorlekar, dels ett läge där du får ett färdigt mönster som du ska matcha. Att använda en Wiimote för att fippla med kuben är emellertid ett nerköp om du har en riktig kub, och samma sak går att göra med ett otal gratisvarianter på nätet (med bättre instruktioner).

Kanske kommer en och annan kubnörd köpa det här i brist på annat, och säkerligen kan vissa pusselmänniskor uppskatta minispelen. Själv kan jag komma på väldigt många roligare saker att göra för 300-350 kronor, och ett betydligt intressantare – och billigare – alternativ är Two Tribes WiiWare-spel #Toki Tori. Det tråkigaste med Rubik's Puzzle World är dock faktumet att en del välvilliga anhöriga lär köpa det enbart på grund av titeln och ge till förgäves hoppfulla barn på självaste julafton.

Skicka en rättelse