Besvikelsen över #NHL 14 börjar så smått lägga sig när jag sätter tänderna i #EA Sports andra stora släpp för hösten (i Norden, annars gissar jag att #Madden-serien är större ”over there”). Besvikelse kanske är ett hårt ord förresten – NHL är och förblir ett genialt spel, men det är lite dant när väldigt lite förändras i en spelserie.

Fifa har gått andra vägen, och vågat sig på lite nya och fräscha grepp. Redan när jag slår igång första matchen (det är alltid det första du gör i ett sportspel) ser allt annorlunda ut – om än på ett igenkänneligt sätt. Det känns lite PES över det hela, lite mindre arkad. Arkad är annars vägen EA Sports gått med sina fotbollsspel med åren, där dribblingar, tiki-taka och dunderkanonskott fått vara i fronten.

Upp med huvudet, du är ju med i det snyggaste Fifa-liret någonsin.

Redan vid första löpbollen märker jag att årets #Fifa är mer en fotbollssimulator än något annat. Bollen tar en helt annan bana och spelaren jag försöker passa missar löpningen. I #Fifa 13 kunde du snabbt vända tillbaka och få bollen ändå, nu tar det några hundradelar extra att byta riktning – likt NHL:s ”true performance skating” som baserar sig på hur verkliga spelare rör sig.

Allt går lite långsammare, spelare tar lite mer tid på sig att behandla bollen, motståndarna avvaktar och täcker ytor snarare än pressar högt och snabbt. Jag noterar direkt att det är svårare att spela ett snabbt spel framåt, här gäller det att ha tålamod och bygga upp spelet redan från backlinjen. Särskilt när var och varannan löpboll bidrar till en offsideblåsning – AI-försvararna har äntligen lärt sig hålla sig i linje och skapa fungerande offsidefällor, som du ofta faller in i. Det går fortfarande att ha roligt när du spelar Fifa 14, dock. Du måste bara ha lite bättre koll på hur fotboll faktiskt spelas.

Fifa 13,9

Lika fort som jag märker hur realistiskt fotbollandet är, hittar jag spelets brister. Många irriterande delar infinner sig, som när tidigare nämnda löpboll som spelades fel faktiskt är på väg att nå en annan medspelare och det inte går att börja styra denne. Eller att målvakterna kan släppa ut enkla hemåtpass till hörna. Förhoppningsvis är detta bara buggar som kan fixas till allt eftersom, en del har ju redan fixats till från demoversionen som kom för några veckor sen.

Och folk hade hånat honom för att han åt gummiband till frukost.

Något annat som fått en genomkörare är menysystemet, som i stället för att bestå av en lång lista av val är uppdelat med stora ikoner i ett flertal logiska delmenyer. Mycket enklare att navigera sig fram genom alla olika speldelar, och inte minst, snyggare än förut. Detta märks inte minst i de olika spellägena, vars menyer är uppbyggda på samma sätt så man enkelt får en översikt över alla uppgifter.

På spellägesfronten finns dock intet nytt i Fifa 14. Det är samma som tidigare (Head to Head Seasons, Ultimate Team, Online Friendlies, Virtual Pro, och Manager), om än med ett fåtal små förändringar/förbättringar. Det går precis som i fjol också ha nutidsstatistik så spelarnas form baserar sig på förra ligamatchen. Att det är i stort sett samma upplägg som förut beror förmodligen på att de hittat precis det folk vill spela, oavsett vad man gillar med spelet, och ser ingen anledning att ändra ett vinnande koncept. För det är det absolut, liknande djup i ett enda spel är svårt att hitta någonstans i spelvärlden.

Tysk kadaverdisciplin till vänster, brittisk "eight pints of bitter"-disciplin till höger.

Det mest intressanta för mig, och säkert de flesta, är dock Ultimate Team. Du börjar spela med ett gäng dussinlirare, ställer upp i turneringar och ligor både online och offline och vinner ”mynt” att köpa nya och bättre spelare med, antingen via paket eller den hyfsat avancerade transfermarknaden. Men räkna inte att göra en Arsenal, för att ha råd att köpa en spelare av Mesut Özils klass behöver du spela säkert ett hundratal matcher... Men det kommer du att vilja, djupet i detta spelläge är överlägset andra spel i genren.

Sammantaget är intrycken goda från EA Sports nya fotbollslir. Extremt vacker och realistisk grafik tillsammans med en numera lika realistisk fotboll ger stor spelglädje, och med många spellägen räcker det dessutom hela säsongen ut. Att det är bättre än Fifa 13 vore att ta i, men det är annorlunda och samtidigt ett väldigt, väldigt bra spel och samtidigt en klass snyggare. Det, tillsammans med att alla världens bästa lag finns och är uppdaterade sen transferfönstrets stängning, gör det ändå värd sin slant även i år.