DreamWorks animerade zoorymlingar är tillbaka med ny film och nytt spel. Något att satsa på till julen? Nja...

Ny animerad DreamWorks-film, ny flora leksaker. Långfilmen Madagaskar 2 (som på engelska heter Madagascar: Escape 2 Africa) ackompanjeras givetvis av ett spel med samma titel till nästan alla plattformar som det går att tjäna pengar på - allt är ungefär som det brukar vara. Madagaskar 2 är ett praktexempel på den där typen av gråbleka, anonyma genomsnittsspel som inte är bra men inte heller så pass dåliga att de åtminstone kan utsättas för en tillfredsställande sågning. Men nu är det ju så att även sunkspel förtjänar en motivering till varför de är sunkiga, så läs på - om du orkar.

Madagaskar 2 är på svenska och bara svenska. Tyvärr, tänkte jag skriva, innan jag läste att röstskådisarna från originalversionen av filmen – bland andra Chris Rock, Sacha Baron Cohen och Alec Baldwin – inte lånat ut sina röster till den engelska versionen av spelet.

Spelet följer filmen på ett ungefär. Det handlar således om att djurgänget är nere i Afrika och har råkat ut för hemlängtan. Följaktligen ska de ta sig tillbaka till New York och du ska förstås hjälpa dem på traven. Formatet är ungefär "gå en liten bit - kort mellansekvens - minispel; repetera". Det växlas mellan de fyra huvudkaraktärerna som har lite olika egenskaper, vilka nyttjas i minispelen som det visserligen finns många av, men som lätt blir repetetiva; racing, slå på saker, pricka saker, ta sig runt en bana... Hela spelet känns inte som något mer än en tämligen löst sammanhängande samling av dessa minispel.

Meningslöst

Minispelen är inte bara repetetiva – de är också busenkla. Något annat vore väl i och för sig konstigt, eftersom Madagaskar 2 är ett renodlat barnspel i ordets dåliga bemärkelse. Vad jag menar: jag tror inte att andra än Madagaskar-älskande barn utan nämnvärd spelerfarenhet får ut någon större glädje av det. Har man inte hunnit spela så mycket vettigt i livet – till exempel spel av Nintendo-klassikers kaliber – är man så pass svältfödd på spel att Madagaskar 2 säkerligen är roligt. Har man inga referensramar alls tycker man ju att en kotte är ganska skojig.

Alltså: bidra till ungens välmående och utveckling och köp nåt vettigare - såvida inte han eller hon älskar filmen och uttryckligen önskat sig spelet och får årets viktigaste dag förstörd för att du lät dig påverkas av nån slumpmässig spelskribent istället för att låta förnuftet styra. Om sådana önskningar nu inte uppenbarat sig finns en mängd spel som är meningsfulla för både småknattar och glöggfryntliga päron; tänkbara kandidater från årets spelskörd är #Boom Blox (Wii), #LittleBigPlanet (PS3) och #Viva Piñata: Trouble in Paradise (360).

Ja, precis som i recensionerna av ett par skräpspel till Wii slutar även det här med någon slags konsumentrådgivning till föräldrar, men det finns faktiskt inte så mycket att säga om spelet. Madagaskar 2 är ett helt vanligt dussinlicensspel, varken mer eller mindre, och bör undvikas om möjligt.

Skicka en rättelse