4K är namnet på nästa generations upplösning, den som förvandlar full-hd till ful-hd. FZ testar en Asus-skärm som ger tydliga besked om vilken nytta gamers har av framtidens pixelocean redan i dag.

Vid det här laget tar de flesta av oss för givet att våra bildskärmar har en upplösning på minst 1920x1080 pixlar, eller 1080p, något som inte var fallet när undertecknad inledde sin bana som hårdvaruredaktör. På senare år har det dykt upp skärmar med högre upplösning, exempelvis så kallade WQHD-skärmar på 2560x1440 pixlar.

FZ har lagt vantarna på en skärm från #Asus som hoppar över detta mellansteg och kastar sig direkt över framtiden. Den körs i upplösningen 4K, eller 4K Ultra HD som den även kallas. Oavsett vilken benämning som används representerar det en upplösning på 3840x2160 pixlar, vilket är hela fyra gånger så mycket som i full hd (1080p). Asus har klämt in denna digra mängd pixlar på en monsterskärm på 31,5 tum. Monster känns som ett lämpligt epitet här, på både gott och ont.

Det första som slår oss när vi startar vår testdator, som har den nyligen lanserade uppdateringen Windows 8.1 installerad, är just hur imponerande bildupplevelsen är direkt vid gränssnittet. Windows 8.1 har anpassats för att skala bättre till högre upplösningar, och det märks definitivt här. Ikoner är imponerande detaljerade och de färgrika Windows 8-apparna kommer verkligen till sin rätt, oavsett vad din ståndpunkt är angående deras nytta.

Gränssnitt bortom skalan

Annat som drar nytta av den höga upplösningen och skärmytan är snap-funktionen i Windows 8, som låter dig fästa olika fönster bredvid varandra. Med så många pixlar på skärmen kan du faktiskt fästa en app vid sidan av skrivbordet och ändå använda de båda fullt ut, något som inte riktigt är fallet vid 1080p eller nedåt.

Så långt allt gott alltså, men när vi använder mjukvara som inte är byggd för Windows 8.1 blir det problem. Klassiska skrivbordsapplikationer skalar inte lika bra till den högre upplösningen, något som kan ge tämligen lustiga resultat. Olika menyer i exempelvis Steam-klienten är extremt pixelerade och dyker upp på helt andra delar av skärmen än vad som är tänkt, sannolikt på grund av att de inte är kompatibla med skalningen i Windows 8.1. När vi högerklickar på applikationers ikoner nere till höger i systemlisten kan menyerna dyka upp mitt i skärmen. Du lär stöta på många liknande problem om du använder äldre applikationer, om du hoppar på 4K-tåget nu det vill säga.

Windows 8.1 skalar bra till den massiva 4K-upplösningen. 3840x2160 pixlar för att vara exakt.

När 4K-skärmar blir mer vanliga och når mer resonliga prisnivåer kommer säkerligen mjukvaruutbudet uppdaterats i större utsträckning än i dagsläget. Gammal mjukvara som inte längre uppdateras kommer dock fortsatt se underligt ut i dessa upplösningar.

Föregående Nästa
Det kan jag iofs hålla med om. Eftersläpningar kan vara riktigt irriterande. Hade en gammal plasma en gång i tiden när platta tv apparater började göra sitt intåg, den var riktigt sunkig när det kom till bilduppdateringen. :) 12/11 Nja det är ändå en tv, och det är andra premisser som gäller då. En LCD-baserad tv som ska visa händelsefyllda scener, exempelvis actionfilmer, spel och sport, behöver snabb bilduppdatering för att bildflytet ska bli bra. En bra LCD-baserad tv ska helst... 12/11 Och andra sidan: Den är 20000 billigare och 19 tum större, då kan iaf jag leva med något sämre prestandard. :) 12/11 Du inser väl att det är en tv från Andersson va? Tv-köp handlar inte bara om upplösning, den tv:n har rätt antal pixlar men bildkvaliteten är jag desto mer skeptisk till med tanke på Anderssons tidigare produkter. Bilduppdatering på 100 hz i en LED-base... 12/11 För 10 års internetskatt så hade ni alla kunnat köpa var sin 4K skärm. men jag antar att staten skall ha sitt! 10/11 Blir helt klart att skaffa en 24-27" 4k skärm när de går ner i pris. Förhoppningsvis så kostar de under 10k nästa vinter. I spelande ser jag inget större problem då det går att köra 1080p på en 4k skärm utan problem. Det vore däremot extremt skönt att... 10/11 Köper nog hellre en Asus PA279Q då och försöker kräma ur lite mer färger ur den. 10/11 31000 för en 31 tums 4K skärm? Tar hellre denna 50 tums 4K för 9999:- då. :) http://www.netonnet.se/art/tv-och-bild/lcd_led-och-plasma-tv/tv-50-tum-och-storre/andersson-led5062uhdpvr/191442.3115/#tabs 09/11 Skärmen har ju många fler pixlar per centimeter än dagens skärmar så jag antar att man kan spara in några FPS på att stänga av anti-aliasing eller iaf köra en låg AA på 2x eller något. 4k intresserar mig definitvt men jag tror inte att jag kommer köpa... 09/11 Där var dom, tackar :) 09/11
Skicka en rättelse