Håriga ewoker tar en kaffe i Mos Espa-cafét, rebelliska prinsessor extraknäcker i leksaksaffär och en svettig twi'lek skymtar på löpbandet i gymmet. #Star Wars: Tiny Death Star klär Star Wars-universumet i charmiga pixlar och är en lika sockersöt som träffsäker tolkning av George Lucas skapelse. Men under den välpolerade ytan puttrar den mörkaste av spelmotorer som existerar enbart för att stjäla dina pengar.

Gratisspelet Tiny Death Star går ut på att kapitalisera på dödsstjärnan genom att bygga bostäder och butiker där små invånare flyttar in och arbetar. Har du spelat #Tiny Tower vet du vad det handlar om – det här är i princip samma spel fast med Star Wars-tema. Upplevelsen präglas av de uppdrag man tilldelas, som dels agerar inlärningsperiod och dels lotsar en framåt i narrativet. Först får vi bygga en våning, sedan fylla den med varor som shoppingsugna besökare kan inhandla. Men det dröjer inte länge förrän man kan förnimma en störning i kraften.

Gratis är dyrt

Efter någon halvtimme börjar alla sysslor ta väldigt lång tid att genomföra. Att beställa hem en omgång mjukdjur till leksaksbutiken tar 12 minuter, och att bygga en ny våning tar svindlande en och en halv timme. Man kan tackla problemet på två sätt: antingen genom att spela två minuter åt gången, några gånger om dagen, så att händelseförloppen inträffar när man gör annat. Eller så köper man valutan imperial bux och betalar för att det ska gå snabbare.

Vilket sätt utvecklarna #Nimblebit föredrar är knappast någon hemlighet. Uppdragen uppmanar mig först att spendera imperial bux för att utföra någon syssla, sen pekar de mig i riktning mot spelets butik med alla fina erbjudanden, till exempel paketet med 2000 bux för blygsamma 750 kronor. Vilket kap!

Det är nästan komiskt hur otroligt passande det är att spelet utspelar sig på dödstjärnan, i sällskap av Darth Vader och de andra muntergökarna. Den mörka sidan är precis rätt plats för ett spel som är helt och hållet designat kring att pressa pengar ur sina spelare. Spelmässigt finns det väldigt lite att hämta här – utmaningen är obefintlig, de strategiska momenten minimala och för det mesta ägnar man sig åt att skjutsa runt folk i en långsam hiss, som man förstås kan uppgradera för riktiga pengar. Tiny Death Star är sällan något annat än en glorifierad och väldigt dyr skärmsläckare.

Har du inte väldigt gott om tid är det här inte spelet du letar efter.