Att spela på 144 Hz-skärm ger bättre flyt, men är flytet värt kostnaden? FZ testar tre toppskärmar i jakt på svaret.

För dig som funderar att köpa ny skärm finns ett antal egenskaper som du säkerligen funderar över. En sådan egenskap lär vara responstiden, den tid det tar för skärmens pixlar att växla från ett tillstånd till ett annat. En annan egenskap är bildkvaliteten, något som inte går att hitta i produktens specifikationer, och där kommer produkttester in i bilden.

Om du prioriterar bildkvalitet är IPS-skärmar att föredra, men de tenderar att ha högre responstid. Skärmar riktade mot gamers använder därför ofta TN-paneler då dessa erbjuder lägre responstid, men med sämre bildkvalitet som uppoffring. Responstiden är dock inte det enda som avgör hur spelupplevelsen blir, faktum är att många IPS-skärmar med responstid runt fem millisekunder fungerar alldeles utmärkt för gaming. Skärmens bilduppdatering styr hur pass smidigt bildflytet blir, och även detta är ett område där TN-paneler erbjuder bättre värden. Vi har testat tre skärmar som uppdateras i hela 144 Hz, betydligt högre än de 60 Hz som varit standard under många år.

Tre testade hurtbullar

Vi har på kort tid fått in tre skärmar med 144 Hz bilduppdatering och tänkte därför ställa dessa mot varandra. Dels för att ge dig en bild av vilken nytta 144 Hz ger, dels för att avgöra vilken skärm som är ditt bästa köp just nu.

Skärmarna i fråga har i vanlig ordning produktnamn som bara rullar av tungan. #AOC G2460PQU, #Asus VG248QE och #Philips 242G5DJEB är samtliga 24-tummare med upplösning på 1920x1080 pixlar och bilduppdatering på 144 Hz. Samtliga har även responstid på en millisekund (grå till grå). Både Asus och Philips skryter med ljusstyrka på 350 candela per kvadrattum (cd/m²), vilket slår AOC-skärmens 250 cd/m² på fingrarna.

Då alla tre skärmarna använder sig av TN-paneler är det ingen av dem som kan skryta med färgåtergivning eller betraktningsvinklar i världsklass, och svärtan kan inte heller mäta sig med skärmar som använder sig av IPS-paneler. Det innebär att alla tre skärmarna lider av något grådassiga svarta färger i mörka scener jämfört med IPS-skärmar, men detta är tyvärr något du får vara beredd att offra för att få bättre bildflyt.

Föregående Nästa
Jag sökte bland kommentarerna och tror inte att någon nämnt det ännu. För sugna så har faktiskt Acer utvecklat en 27" 1440p IPS-panel med G-sync, inet ska få den i lager den 22:a april. Linustechtips gav den riktigt bra omdöme, 4ms g2g vilket också är... 06/04 Vänta nu... Bra att du såg det. Exakt samma text! Köpta recensioner? Jag ka säga att du säkert inte behöver 144hz. Satsa hellre på 1440p och 120hz(eller till och med 60hz pga dina val av spel) om din hårdvara vill och orkar det. 23/11 Mycket intressant artikel å kommentarer! Sitter själv precis å försöker fatta nånting i dethär träsket av för mig helt nya begrepp om paneler frekvenser å grejs. Fortfarande ingen aning vad jag ska välja... 144hz eller nåt IPS... spelar mest rollspel... 23/11 Det beror ju helt på vad man är ute efter. Jag tycker det är fullständigt ospelbart under 120Hz. 60Hz hackar så mina ögon gråter. kör nu ASUS-skrämen i 144Hz och alla spel utom typ BF4 låst i 144 fps. Sådan fröjd att spela på att jag saknar ord. 20/12 Det är en 120hz skärm som släcker kristallerna mellan varje frame bara. "Overdrive" och andra marknadsnamn har liknande funktion på de flesta snabba skärmar vilket är lite av anledningen man mäter G2G nu och inte enligt ISO standard.. 8,4ms avg G2G, 2,9... 19/12 Ja precis, det finns grundläggande möjligheter att ändra saker som ljusstyrka, kontrast, färgmättnad, temperatur, skärpa, ASCR, etc. Resultaten efter kalibrering är faktiskt i många fall riktigt bra, både kontrast och svärta blir förvånansvärt bra efter... 16/12 Ask and you shall receive, vi tar med Asus-skärmen som referensprodukt i det kommande testet av Eizo Foris FG2421. Och det stämmer att de använder black frame insertion, det fungerar inte riktigt på samma sätt som Lightboost men resultatet är detsamma.... 16/12 Det låter bra. Eizo Foris FG2421 kör ju samma sak fast deras "lightboost" är väll det som kallas Black frame insertion. Där dom väljer att nollställa alla kristaller och knäppa av backlight. Vill gärna se ett test mellan Eizo's skärm och Asus skärmen... 16/12 Jag kör med custom inställningar men grunden är Ultra där jag dragit ner lite på vissa saker. Med allt på ultra hamnar jag runt 100-115fps. Kör 1920x1080 på en Asus 23" VG236HE som jag köpte för drygt 2 år sedan. Är väldigt nöjd med skärmen faktiskt och... 16/12 Kolla in min modd här vettja: http://overlordforum.com/topic/459-mod-crossover-27q-with-oc-pcb/ 16/12
Skicka en rättelse