Surfplattor och smarttelefoner har på ett par korta år förändrat vår vardag. Sätt dig på en buss eller ställ dig i en kö och kolla in omgivningen – ingen gör längre ingenting. De allra flesta har blicken naglad i en pekskärm 50 centimeter från ögonen. Och många av dem spelar.

Mobilspelen växer hysteriskt kvickt, och utbudet sväller snabbare än någon kan hålla koll på. Men vi tänker ändå göra ett försök. Med start i dag ger vi dig varje lördag en guide till de bästa mobilspelen, med recensioner av de största och bästa mobilspelen och några tips om intressanta alternativ.

Ambitionen är att täcka in det bästa som släppts till Android, Ios och Windows Phone den senaste veckan, men vi kan ibland ta upp lite äldre releaser. Och vi ser mer än gärna att du tipsar oss om sånt du vill se testat, antingen i kommentarsfältet nedan eller via vårt vanliga kontaktformulär.

Med det sagt – välkommen till första delen av FZ:s mobilspelssvep!


Titel: Sonic & All-Stars Racing Transformed
Plattform: Ios, Android
Pris: 38 kr

En mindre charmig Mario Kart-kopia. Det var vad jag såg i #Sonic & All-Stars Racing Transformed när jag spelade det till Wii U och PS3. Men när samma spel släpps till mobila plattformar är det plötsligt värt att spana in. I Transformed finns samma Grand Prix-, World Tour- och Online-läge som i konsolversionerna, med exakt samma banor och upplägg.

Men spelet har sina problem – ganska stora sådana. Fordonen är för trögstyrda för banornas kurvor, oavsett om man väljer att styra genom att luta mobilen eller med hjälp av skärmen. Online-läget ekar tomt på spelare, och när man efter lång väntan matchas ihop med någon händer det mer än ofta att personen drar sig ur efter halva loppet. Ytterligare ett problem är det enorma avståndet mellan svårighetsgraderna, där enkel är för lätt och medel är rysligt svårt. Med det sagt är detta ett riktigt matigt maskotracingspel för Ios och Android, och trots bristerna helt klart värt pengarna.

Betyg:
[score=3;l]

Köp till Android
Köp till Ios


Titel: Cut the Rope 2
Plattform: Ios
Pris: 7 kr

Cut the Rope 2 är ett i raden av många mysiga fysikpussel med små söta varelser. Det lilla godismonstret Om Nom älskar sötsaker. Kruxet är bara att godiset hänger i ett snöre utom räckhåll för Om Nom, som i sig är för lat för att hämta den. Men om inte Om Nom kommer till karamellen så får karamellen komma till Om Nom. Och det är här du kommer in.

Repen skärs av med en fingersvepning på skärmen, men riktigt så enkelt är det inte. Varje värld låses upp av stjärnor man samlar på sig. Stjärnor som i sin tur är utplacerade på knepiga ställen i varje bana. Man får ta hjälp av allt från pruttkuddar och ballonger till varelser med speciella förmågor. Man får nöjet att mätta Om Nom i fem charmiga världar och hundra banor med varierande och kluriga fysikpussel.

Betyg:
[score=4;l]

Köp till Ios


Spana även in:

Titel: Asphalt 8: Airborne
Plattform: Ios, Android
Pris: Gratis

Fullt ös utan spelmaskotar får man i gratisspelet #Asphalt 8: Airborne. Spelet har härligt färgsprakande miljöer och stor variation på både spellägen och bilar. Men ironiskt nog kommer gratisspel med frustrerande pris – att man i slutändan ändå måste öppna plånboken för att komma någonstans.

Hämta till Android Hämta till Ios


Titel: Angry Birds: Star Wars 2
Plattform: Ios, Android, Windows Phone
Pris: 22 kr

Om du gillar fysikpussel med gulliga djur bör du definitivt spana in Angry Birds-serien. #Star Wars 2 har ett mysigt Star Wars-tema där fåglar såväl som grisar är utklädda till kända karaktärer från filmerna. Skjut iväg dina fåglar med slangbella genom fiendens försvar, med förmågor som starkt förknippas med Yoda, Darth Maul och Jar Jar Binks.

Hämta till Android Hämta till Ios Hämta till Windows Phone (saknas för närvarande)


Håll utkik efter:

Titel: In Fear I Trust
Plattform: Ios

Inom kort släpps #In Fear I Trust, ett tämligen ambitiöst projekt av ukrainska utvecklarna #Black Wing Foundation. Det är en episodbaserad psykologisk thriller till Ios där de använt sig av Unreal Engine. Handlingen äger rum år 1979 och första säsongen innehåller 10 avsnitt. Spelet har varit utannonserat i ett år och har längs med vägen plockats upp av utgivarna Chillingo. Utvecklarna utlovar på sin hemsida en erfarenhet utöver det vanliga, i kusliga platser med kluriga pussel. Spana in den färska trailern:


Det var allt vi hade att bjuda på i denna första del av Veckans mobilsvep. Vi är tillbaka nästa lördag, och vi tar tacksamt emot tips på spel till Android, Ios eller Windows Phone som du vill se testade då.