Mobilspel har gått från ormnavigering på skolgården till mångmiljardbusiness där svenska King just nu är tvärheta med sit sockersöta pusselknark Candy Crush Saga. Förra veckan drog vi därför igång Veckans mobilsvep - guiden för dig som få tips om bra mobil- och tablet-spel att njuta av på resande fot. Och de du ska undvika.


Titel: Detective Grimoire
Plattform: Ios, Android
Pris: 28 kr (Ios), 26 kr (Android)

Som så många spel idag är #Detective Grimoire en Kickstarter-saga med lyckligt slut. #SFB Games och #Armor Games fick in sina önskade 25 000 dollar och lite mer därtill till sitt projekt. Med pengarna har de haft råd att ta in erfarna röstskådespelare som medverkat i både spel och tecknade serier sedan tidigare. Det märks att detta är en ambitiös och genomarbetad titel. Inte minst på grund av just röstskådespelarnas insatser, utan även när det kommer till det visuella som instinktivt får mig att tänka på barndomens Cartoon Network-favoriter.

I Detective Grimoire får man följa mannen med samma namn i hans uppdrag att lösa ett mystiskt träskmord. Träsket råkar även vara en turistattraktion och ett näste för allsköns konstiga personer. Det gäller att förhöra dem, hitta bevismaterial i miljöerna och hjälpa Grimoire – som inte alltid har alla hästar i stallet – att komma fram till slutsatser. Spelet är dessvärre lite för linjärt och enkelt. Men det är något jag för det mesta glömmer bort när jag uppslukas av den riktigt mysiga stämningen.

Betyg:
[score=4;l]

Köp till Android
Köp till Ios


Titel: Lost Toys
Plattform: Ios
Pris: 28 kr

Jag behövde bara slänga en blick #Lost Toys för att inse att det är något utöver det vanliga. I spelet befinner man sig i ett stort kalt rum där det från taket hänger ett flertal mobiler (hängprydnader) med bortglömda nötta träleksaker. I bakgrunden spelas vacker pianomusik och jag fylls av blandade känslor av lugn och melankoli när jag spelar. Spelet inspireras starkt av 3D-pusslet Rubiks kub, där leksakerna ska vridas tillrätta genom fingersvepningar för att få sin ursprungliga form tillbaka. Men det är inte lätt när dessa har tappat färg och det enda man ser på skärmen är stora träklumpar.

Man får bara ett få antal snurr på sig. Löser man det inte på dessa måste man i princip börja om från början. För egen del är pusslen väldigt enformiga och nästan enbart frustrerande. Men när jag väl får ordning på en leksak och den transformeras till det den en gång var kan jag inte annat än känna en varm känsla av triumf och glädje. Även om det inte faller mig i smaken är det ett vackert spel, och definitivt något att spana in om man är en tålmodig Rubiks kub-älskare.

Betyg:
[score=2;l]

Köp till Ios


Titel: Dokuro
Plattform: Ios, Android
Pris: 22 kr

Kidnappning och tvångsgiftermål är seriösa ämnen opassande för en naiv kärlekssaga av. Men det hindrade inte utvecklarna bakom #Dokuro. En löjligt skör prinsessa har rövats bort av en demon som låst in henne i ett torn i sitt enorma fort. Protagonisten, en liten skelettsoldat, blir blixtförälskad och beslutar sig för att komma till undsättning. Under 150 banor piper och gråter flickan. Hon skakar av rädsla, behöver bäras och försvaras. Om man låter spelet stå i några sekunder kan man se ett glatt och förälskat skelett stå och dansa till spelmusiken, medan prinsessan sitter hopsjunken och fäller stora tårar.

Skelettet är ingenting i hennes ögon, tills det att han dricker en blå dryck som gör honom till en snygg prins. Utöver detta är svårighetsgraderna mellan banorna väldigt obalanserade. Där den ena tar under en halv minut att klara och nästa känns omöjlig att ta sig förbi. Och pusslen är stundtals understimulerande, som att dra stora trälådor fram och tillbaka, stundtals frustrerande ologiska. Spelet frambringar lite skratt ibland. Jag blev till och med rörd vid några tillfällen. Men jag har riktigt svårt att förstå varför Dokuro blev så omtyckt när det släpptes till Vita för något år sedan.

Betyg:
[score=2;l]

Köp till Android
Köp till Ios


Spana även in

Titel: Ace Attorney: Phoenix Wright Trilogy HD
Plattform: Ios
Pris: 129 kr (styckvis för 49, 45 och 49 kr)

Om tecknade detektivspel är något som lockar bör du spana in #Ace Attorney-trilogin. Första spelet släpptes så tidigt som 2001 till Game Boy Advance, och sedan dess har serien fått ett flertal uppföljare samt en film. I HD-trilogin för Ios, som består av de tre första spelen i serien, spelar man som försvarsadvokaten Phoenix Wright vars huvuduppgift är att försvara sina klienter och bevisa deras oskuld. Fallen delas upp i episoder där man gör det mesta av de inkompetenta detektivernas arbete. Man pratar med vittnen, undersöker brottsplatser, samlar in bevismaterial och sätter dit de skyldiga i intensiva korsförhör i rättssalen. Den ena kufiska karaktären avlöser den andra, och släng in övernaturliga inslag och konfettiregn så sammanfattar det trilogin ganska väl. De två första fallen laddar man ner gratis. Om det smakar kan man i appen sedan köpa loss enskilt spel eller hela trilogin.

Köp till Ios


Titel: The Room
Plattform: Ios, Android
Pris: 7 kr (Ios), 15,34 kr (Android)

På ett bord står en box, i boxen finns en hel värld. Pusselspelet #The Room dök upp som en positiv överraskning för två år sedan, och är åtminstone enligt mig ett av de bästa mobilspelen som kom ut 2012. Det hela startar med en simpel trälåda. Men allt eftersom man pillar på den och löser dess pussel utvecklas den till att bli så mycket mer. Boxen är fylld med oväntade mysterier och många härligt kluriga gåtor att lösa. Vi recenserade, och gillade, även uppföljaren som släpptes i höstas - läs recensionen här!

Köp till Android
Köp till Itunes


Titel: Penumbear
Plattform: Ios
Pris: 15 kr

Dokuros barnvänliga mörker har även #Taco Graveyards spel #Penumbear, där momenten och pusslen är mer utmanande och kreativa. Man axlar rollen som en liten teddybjörn som försöker fly ut ur ett mardrömsslott. Genom att leka med glödlampors av- och påknappar påverkar man ljus och skugga. Och där dessa två möts bildas plattformar som karaktären kan ta sig fram på. Det är definitivt ett titel som utmanar även de mest erfarna plattformsspelarna. Vilket gör det extra tråkigt att fiender, miljöer och musik blir lite väl upprepande efter ett tag, vilket nog är svårt för utvecklare att undvika i ett spel med över hundra banor. Läs recensionen här!

Köp till Ios


Har du du andra tips på bra mobilspel får du gärna dela med dig i kommentarsfältet - annars är vi tillbaka nästa vecka för ännu mer mobilspel.