En förrenderad filmsekvens tog internet med storm; detta är vad PS3 kommer att klara av, sa Sony. Skitsnack sa jag. Nu kan jag bara konstatera, de hade rätt. Killzone 2 är bedårande, helt fantastiskt snyggt. Men grafik är inte allt. Story, presentation, ljud, spelupplevelse och nyskapande är några av de aspekter vi ofta saknar - erbjuder Killzone 2 något av detta?

Killzone är en spelfranchise utvecklad av #Guerrilla tillsammans med #Sony och den debuterade 2004 på Playstation 2. Handlingen är förlagd till framtiden i en era av rymdkolonisering och kretsar främst kring två mänskliga fraktioner: Helghast (onda) och ISA (goda). Namnet Helghast härstammar från den grupp människor som koloniserade planeten Helghan, en minst sagt otrevlig värld med hög radioaktivitet och frätande luft. Självklart blev de påverkade av planetens välkomnande famntag men de lyckas trots allt anpassa sig till de nya livsvillkoren.

Några decennier och mutationer senare kan de andas luften och är större, starkare och snabbare än sina mänskliga tidigare kamrater. Ett hat mot dessa växer sakta men säkert fram och en man vid namn Scolar Visari tillträder som självutnämnd kejsare för kolonin. Visari deklarerar krig mot ISA och separationen är ett faktum.

Krig, blod och ett Playstation Portable-spel senare är vi framme vid Killzone 2. Det har nu bestämts att Scolar Visari måste stoppas och tillfångatas. Det är med detta som bakgrund du tar vid och i rollen som sergeant Sevchenko som, tillsammans med några veteraner från tidigare krig, bildar Alpha Squad. Ert uppdrag: att tillfångata Visari och en gång för alla sätta stopp för hans terrorism.

Nog med historia, det är hög tid att fläska på och visa vad spelet har att erbjuda och om det lever upp till hypen.

Dags att börja spela

Låt oss få det här överstökat - grafiken i Killzone 2 är störtskön. De skärmdumpar du sett är definitivt inte efterslipade på något sätt, de representerar utan tvekan hur spelet ser ut på riktigt. Texturer är högupplösta, rörelseanimeringar mjuka och Guerilla måste ha utnyttjat det allra senaste inom dynamisk ljussättning. När en blixt lyser upp ett område önskar man att det fanns en återspelningsfunktion - det är haktapparvackert. Och inte vid ett enda tillfälle släpar spelmotorn fötterna bakom sig - stabilt!

Uppenbarligen har det också lagts mycket arbete på att skapa detaljerade omgivningar och detta återspeglas genom hela spelet. Allt från trånga korridorer till stora stadstorg, inga detaljer har lämnats åt slumpen. Miljöerna är mycket välgjorda och inget område känns på något sätt onaturligt utan passar bra in i handlingen.

Här dyker egentligen den första något negativa aspekten upp. Kanske en petitess, men spelet är ofta ganska frenetiskt och det är sällan man faktiskt har tid att låta sig hänföras av alla detaljer och omgivningarnas storslagenhet. En visuell upplevelse som den här vill man få tid att beskåda.

Föregående Nästa
Öhm, jo! Ghost Recon - första spelet tillsammans med sina två expansioner är klart bättre än de efterföjande. Likaså är Delta Force (ettan) klart bättre än de som kom efteråt. Visst, de nyare spelen har läckrare grafik men spelkvalitén avgörs av många... 20/09 Den tunna storyn kan det vara som det vill med då spelet främst riktar sig mot online-krigande. Att Killzone 2 inte heller har något nämnvärt nytänkande att komma kanske inte heller är något att hänga upp sig på - varför ändra på saker som fungerar? Kil... 20/09 De som klagar på kontrollen i KZ klagar egentligen bara på sin egen oförmåga att anpassa dig. Varför skulle guerilla kopiera kontroller ifrån ett sämre spel (som halo eller gow), tror inte de är så intresserade av 360 fanboys som kundbas i vilket fall.... 15/03 Jäkla bra spel! Ljudet, multiplayern känns frächt! och inlevelse grejjen känns najs! Får en att verkligen tänka sig att köpa PS3 nu. Men fan, kontrollen. Hade PS2, var bra då... men nu vill jag bara slänga den i väggen o fixa en 360 kontroll pronto! Ver... 27/02 Härligt spel, synd bara att AIM'et i multiplayer är helt åt helvete -.- Varför ha "realism" online när 80% av alla spelare kommer skita i de pga. dåligt tålamod? Jag spelar nu mååånga timmar och har fortfarande inte vänjt mig vid aim'et. PS: Har spelat... 26/02 PS3 har alltid varit en konsol som legat i kanske zonen, pengarna har helt enkelt behövts till annat och billigare konsoller har införskaffats medans PS3 sakta gått ner i pris och fler titlar har skapats. Detta är det spel jag har väntat på för att få... 11/02 I rent raseri gick jag ner förra veckan och köpte en Playstation 3 då min 3 Xbox 360 gick sönder med ett kryptiskt meddelande e74 denna gång. Dessutom så stod det på microsofts hemsida att min garanti var utgången fast det skall vara 2års garanti och... 07/02 Mycket nice inlägg 06/02 Mycket bra och läsvärt inlägg:) 06/02 Jag har i min hylla en 360, wii och ps3, på bordet står en macbook och på skrivbordet en egenbyggd PC med en 24" dellskärm. Allt detta bör göra mig till den ultimata neutrala parten. Angående killzone2 så har jag RFOM2, GOW1+2, hela haloserien och andra... 06/02
Skicka en rättelse