Det är inte varje dag som vi ger oss i kast med att testa spel riktade till barn. Men i dag är en sådan dag och vi har satt Edvin, 6 år, på att ge oss ett expertutlåtande om LasseMajas detektivbyrå - Kameleontens hämnd.

Spelet bygger på filmen, som i sin tur bygger på de populära barnböckerna om LasseMajas detektivbyrå, som hade biopremiär strax för jul förra året. Denna gång har Lasse och Maja fått reda på att stadens grundare har gömt en skatt någonstans i Valleby. Nu är det upp till de båda snokande barnen att hitta den innan skurken Conny Kameleont hinner före. Spelet erbjuder 20 olika aktiviteter och minispel som antingen hänger ihop med huvudmysteriet eller som kan spelas när andan faller på.

Barnspel ska spelas av barn och därför bad jag min son Edvin spela medan jag tittade på. Kameleontens hämnd är utvecklat för barn mellan sex och tolv år så min sexåring kanske är i yngsta laget. Detta märktes även då han hade ganska svårt med en del av de uppgifter som serverades. Under ett spelmoment ska man via ledtrådar leta upp nya ledtrådar runtomkring i staden och dessa presenteras genom textlappar med något som ska föreställa gammalmodig svenska. Barn i åldern sex till åtta är ofta i den perioden då de precis börjat läsa, eller skaffar sig grundläggande läsfärdigheter. De kommer därför ha svårt att spela det här spelet utan hjälp av en vuxen.

Varierad svårighetsnivå

- Lagom är bäst

Svårighetsnivån på utmaningarna är annars ganska varierande. En del var hur lätta som helst medan andra var så pass svåra att till och med jag hade problem med dem när jag skulle hjälpa min son. Andra uppgifter tyckte Edvin var enformiga och utdragna. En sådan var den där man skulle fara omkring och leta upp tio blommor som var utspridda i hela Valleby. Edvin utbrast då:
- Åh, varför måste man leta efter tio blommor!?

På det stora hela är Kameleontens hämnd ett bra spel, även om huvudmysteriet var ganska kort. Edvin hade roligt och tråkigt om vartannat och med lite hjälp klarade han av spelet på några få timmar. När jag frågade honom vilket betyg han ville ge så sa han att spelet var ”lagom roligt” och att en trea passade bra. Jag håller med honom.

Fotnot: LasseMajas detektivbyrå - Kameleontens hämnd säljs på Lassemajaspelet.se för 149 kronor. Där finns även en testversion som låter dig prova den första delen gratis.

Tack så mycket, ett garanterat köp till mina minsta syskon. Attityden känns lite som Flashback. 16/02 Well.. Det känns väl lite som PC hemma (eller liknande) men finns det en intressegrupp så why not. Man läser ju det som intresserar en. 15/02 Maynard i färg! Wooosh. :D 15/02 Bra initiativ FZ! Ett bra och roligt sätt att utföra recensionen på också. :D 15/02 Bra initiativ! Har inga barn själv men kan tänka mig att de som är föräldrar här uppskattar en sådan här recension. Och för de som klagar: Spel som spel, intresserar det inte så läs inte. 15/02 Nu tycker jag vi alla håller varandras händer och sjunger We Shall Overcome tillsammans!" http://www.youtube.com/watch?v=OfbN6VphDxg 15/02 Du vill alltså att vi ska sluta skriva om sånt du tycker är ointressant (WoW, barnspel, konsolspel). Ledsen, med tiotusentals besökare per vecka kan vi inte tillgodose såna önskemål. Vi skriver för flera målgrupper - unga, gamla, casual - vi tänker inte... 15/02 Tycker FZ endast ska rikta in sig på 18+ spel. Huvudsakligen såna asiatiska porrspel. :P Man vill ju inte bredda ut sig för mycket, huvudsakligen inte när man är en av landets största spelsidor. Utan håll er endast till FPS. http://auctions.overstock.co... 15/02 Det här var ett mycket trevligt initiativ. Jag gillar att FZ breddar sig lite, dock så kan jag inte förstå hur vissa användare blir så negativa av att se annorlunda vinklingar. Man kan nästan tro att vissa fjortonåringar känner sig hotade i sin maskulin... 15/02 Tummen upp till FZ! Har själv två barn som snart är i "spelbar" ålder och välkomnar tips om vilka barnspel som är värda att skaffa. Hittills har min dotter som är 2 år roats av att köra fordon i Armed Assault och BF2 (givetvis utan våld/skjutande), men... 15/02
Skicka en rättelse