Efter både stängd och öppen beta har Blizzards Hearthstone fått en riktig lansering. Bland arga orcer och gurglande murlocs hittar du FZ:as betyg på samlarkortspelet.

Filosofin bakom #Hearthstone: Heroes of Warcraft är att ta klassiska samlarkortspel och anpassa dem för spel via internet, och samtidigt klä dem i en tjusig Warcraft-skrud. Nio ikoniska, spelbara hjältar som Thrall, Jaina Proudmoore och Rexxar gör upp i snabba matcher med relativt enkel och lättlärd mekanik. Men bortom den nybörjarvänliga introduktionen döljer sig taktiska moment och kortleksbygge som lockar fram det klassiska “bara en match till”-syndromet.

Jag har spelat sedan den stängda betan och kan inte få nog av att kasta trollformler och framkalla murlocs, kobolds och andra väsen från Warcraft-universumet för att besegra mina fiender och klättra i rankingsystemet. Som mångårig World of Warcraft-spelare ler jag förtjust varje gång någon spelar ut det galna och självmordsbenägna Leroy Jenkins-kortet. Så länge de inte mördar mig på kuppen, förstås.

Härdade Magic: The Gathering-spelare fnyser kanske föraktfullt åt den i jämförelse tunna regelboken, men för någon som jag med begränsad erfarenhet av genren hade #Blizzard inte kunnat göra ett bättre jobb. Varje match blir spännande när jag behöver hantera handen jag blir tilldelad och anpassa mig efter motståndaren och situationen. Att låsa upp nya kort och omsorgsfullt experimentera med dem i mina kortlekar är minst lika underhållande och viktigt som matcherna i sig.

Ett par gamla bekanta

Den otålige kan köpa paket med slumpmässiga kort för riktiga pengar. Eftersom Hearthstone är free-to-play känns det som ett okej grepp som inte skänker några större fördelar. Visst är de absolut mest sällsynta korten riktigt bra, och det går onekligen fortare att få dem om man betalar för sig. Men de går alltid att bekämpa med billiga kort. Skicklighet går före välfyllda bankkonton och att spela skjortan av snubben med hela kortleken späckad med legendariska krigare är en skadeglad fröjd för själen. Fast vill du ändå inte möta motståndare som köpt sig fina kortlekar ska du rikta ögonen mot spelläget arena, där alla bygger nya samlingar utifrån slumpmässigt utvalda kort.

Jag har väldigt svårt att slita mig från Hearthstone. Det raka upplägget gör att jag kan kasta mig in i hastiga matcher som tar slut på tio minuter, men de taktiska aspekterna driver mig oftast att spela mycket längre än så. En timme. Två. Eller hela kvällen, nästan varje dag. Och nu, i bakgrunden, när jag skriver den här recensionen.

Både jag och frun är flitiga magic-spelare. Detta är inte samma sak och att jämföra är lite orättvist. Men magic har fungerat dåligt digitalt. Hearthstone går sin egen väg och kanske får kritik för enkelheten och mkt RNG. Men det är det som är styrkan.... 18/03 Lite svårt det här med P2W med just hearthstone, säg ett MMO du får köpa en Epic Armor deluxe som du annars måste raida för att få, tydlig P2W. Medans här sneglar alla som skriker P2W på EPIC korten. Visst de är bra men de är absolut inget måste för att... 18/03 Mmmm, skillnaden är i till exempel då Magic att du själv bygger lekar och baserar dem på helt och hållet andra sätt. Du väljer själv hur mycket mana, vilken typ av mana kostnaden på korten, antalet typer av kort. Det finns en sådan mycket större utsträc... 18/03 Det är ingen som sagt att den typen av RNG bör försvinna men när det händer så pass ofta som det gör så beror det på något och förmodligen på spelets skeva RNG. Det händer självklart i spel som magic också men inte alls på långa vägar lika ofta som i... 18/03 Och köper du pack kan du få samma kort på 1 minut som annars tar dig en vecka. 18/03 Rätta mig om jag har fel, men går inte alla kortspel av den här typen ut på att köpa kort till sin samling? Utöver att betala med pengar så kan man pröjsa med guld i Hearthstone. Eller använda crafting när man spelat ett tag och fått många dubbletter.... 18/03 Du kanske borde ta det lugnt med ditt P2W-whine när spelet inte är P2W. 18/03 Agree to disagree - jag håller inte med. Du kan, med tur, få precis de korten du behöver för att bygga en bra deck på bara ett fåtal booster packs, något som du definitivt inte behöver betala för, och som inte kommer ta mer än, i värsta fall (om du spel... 18/03 Du kan fortfarande inte köpa ett specifikt kort för pengar, endast boostrar med kort i, och dessa boostrar har bara en liten chans att ge epic eller legendary och bara en chans att du får just det kortet du vill ha. Dessutom ökar inte din chans att få... 18/03 Det var en förklaring på rng-kort, jag tog bara ett kort i mängden. Det var en kommentar tidigare som ville ta bort alla kort med rng i sig, och sedan frågade någon vad rng var och vad rng-kort var. Den form av rng som du syftar på bör aldrig försvinna... 18/03
Skicka en rättelse