Japanerna har redan upplevt det, likaså amerikanerna. 14 år efter Chrono Triggers originalsläpp får äntligen vi svenskar ta del av det mytomspunna rollspelet. Frågan är såklart: håller det än?

Chrono Trigger skapades av ett riktigt dream team - japanska rollspelsvärldens motsvarighet till Chicago Bulls tidiga 1990-tal eller Edmonton Oilers makalösa 80-talssvit. Final Fantasy-pappa Hironobu Sakaguchi skapade tillsammans med Dragon Quests Yuuji Horii ett blytungt mästerverk till Nintendos åldersstigna Super NES.

Samtidigt som omåttligt populära Dragon Ball-skaparen Akira Toriyama illustrerade och kompositören Yasunori Mitsuda fick sitt definitiva genombrott. Utöver ett par nya sidouppdrag och områden att utforska, samt en välbehövlig nyöversättning av det japanska originalmanuset, är det mesta sig likt. DS-konverteringen drar nytta av pekskärmsfunktionerna men spelet går lika bra att spela på klassiskt vis för dem som föredrar det.

Chrono Trigger är ett unikt japanskt rollspel som tack vare sin innovativa speldesign än idag känns fräsch och inspirerande. Istället för slumpmässiga strider står det spelaren fritt att i många fall själv välja när man vill slåss och slagsmålen sker omedelbart, utan laddningstider eller skärmbyten. Spelfigurerna kan samarbeta för olika typer av specialattacker samtidigt som fajterna är snabba och utmanande, vilket skänker spelet ett sanslöst välavvägt flyt mellan storypartier och fiendebankande.

Apropå handlingen, ja - Chrono Triggers manus är en ganska lättsmält och charmig historia som slår an tonen alldeles utmärkt. Crono och hans närmaste kompanjoner reser framåt och bakåt i tiden för att, i slutändan, rädda världen ifrån en hemsk ondska. Vad handlingen saknar i originalitet tar den med råge igen i de spännande utmaningar spelaren tack vare tidsresorna ställs inför - ofta kan ett problem i framtiden lösas i dåtid, och så vidare. En annan sak Chrono Trigger alltid varit känt för är det fantastiska soundtracket. Plugga i ett par hörlurar, skruva upp volymen och njut av några av de mest välljudande spelmelodier som någonsin skrivits.

På det hela taget är det svårt att hitta något negativt att anmärka på. Majoriteten av de nytillkomna grejerna till DS-versionen känns visserligen fullkomligt negligerbara. Men samtidigt inverkar inte bonusmaterialet negativt på huvudspelet, som känns precis lika fräscht idag som 1995. Kanske säger detta också något om den idétorka japanska trähattsmakare råkat ut för på senare år... Men just nu är jag alldeles för upptagen med att resa tillbaka i tiden för att vilja fördjupa mig i det, och jag rekommenderar alla andra vänner av japanska rollspel att göra detsamma. För bättre än såhär blir det inte!

Smörig story, osympatiska karaktärer och framför allt dåligt med utmaning tycker jag efter att ha spelat en större del av det.... 09/08 "Tidlöst mästerverk" sammanfattar det verkligen på ett bra sätt. Få spel som har fått mig så engagerad. För övrigt måste jag bara påminna och tipsa om musiken i spelet som är helt underbar. 19/02 Finns en hel del, beroende på vad du är ute efter, droppar lite snabbt mina favoriter och vad de är för något :) Är du ute efter kluriga äventyrsspel är Phoenix Wright-serien (http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_Wright) fantastisk, den kan verka lite... 19/02 Spelade ut snes versionen i sommras, själv måste jag säga att detta spel är ett av tidernas bästa RPG 18/02 RTFA. 18/02 Hur kan spelet få betyget "Perfektion" när ni samtidigt tycker att "Bonusgrejerna..." är ett minus? 18/02 Snygg rip off på gamla goda phantasy star till sega 16 bitars ju:)) Så det är säkert skitroligt. 18/02 Final Fantasy IV. III:an är också bra men IV:an är hur bra som helst!! 18/02 Kör Final Fantasy-spelen, både de till DS och GBA. Inklusive XII Revenant Wings, om du spelade XII till PS2 alltså. Då kommer du få många timmars RPGande iaf om du är ute och reser mycket. :) 18/02 Gillar du inte RPG så visst, hoppa för all del över Chrono Trigger. Om du nu faktiskt gillar RPG men aldrig spelat ett i 2D så får man väl säga att det är lite av ett mirakel. Baldur's Gate, Planescape: Torment och Fallout bara för att nämna några? Inte... 18/02
Skicka en rättelse