För lite mer än ett år sen kom Eternal Sonata ut till Xbox 360. Ett väldigt gullevackert spel med mycket djup, vacker grafik och inte minst stämningsfull musik. Nu har samma spel äntligen släppts även till Playstation 3. Med ett par tillägg.

Själva grundspelet är detsamma som Xbox-versionen, givetvis. Frédéric Chopin (ja, precis, den polska kompositören) ligger på sin dödsbädd och drömmer sig in i en färgglad värld (Forte) där mycket är snett. Du får följa den söta, sjuka magikerflickan Polkas (som ironiskt nog (?) är klädd i rött och vitt) öde till en början, men efter ett tag dyker även tuffe Alegretto och hans yngre bror Beat upp, samt Chopin själv. Och givetvis flertalet karaktärer till, som Jazz, Viola och Salsa. Fina namn, inte sant? I denna PS3-version har det dessutom lagts till ett par kungliga karaktärer. Inget som förändrar storyn, men som faktiskt ger ett litet extra djup. Och längre speltid, så klart.

Och det är inte bara i namnväg som detta spel är fantasirikt. Sagan är helt fantastisk. Den är indelad i kapitel, som vart och ett är baserat på ett verk av Chopin själv. Ibland följer storyn klassisk JRPG-struktur där du skuttar omkring i skogar och byar och tjänar pengar för dödade monster och kan köpa prylar och vapen i små butiker. Men samtidigt finns det otroligt mycket innovativt och originellt i detta spel. Som att Beat kan ta fotografier under fajter i stället för att slåss och sedan sälja fotona i affärer.

Eternal Sonatas grafik var var extraordinär redan i Xbox-versionen, med sprakande färger, hög detaljrikedom och snygga (om än överdrivet gulliga) karaktärer. I PS3-versionen känns grafiken ännu skarpare, även om det endast är en obetydlig skillnad. Musiken är också den fantastisk, där mycket är just Chopins verk, men även bakgrundsmusiken (Motoi Sakuraba) håller mycket hög klass. Den engelska dialogen är dock inte mycket att hurra för, men där finns alltid alternativet att välja japanska versionen om du så önskar. Det rekommenderas.

Det speciella stridssystemet ska också nämnas. Det sägs vara ett turordningssystem, men med en tidsbegränsning. Inte i sekunder alltså, utan du ska hinna utföra både rörelse mot fienden och vissa attacker innan en stapel rinner ut. Du behöver även vara lite kvick på kontrollen, då du måste tajma in defensiva blockar perfekt med cirkelknappen när fienden slår. När du kommer längre i spelet blir striderna än mer beroende av denna tajming och handlingsförmåga. Ett riktigt bra stridssystem, men det blir lite enformigt efter ett tag med tanke på att spelet innehåller måååånga fajter.

Jämfört med Xbox 360-versionen är detta Eternal Sonata bättre, men inte med mycket. Det innehåller ett par extra karaktärer, grottor och musikstycken. That’s it. Det är ett finfint spel som du som RPG-älskare måste lira om du inte redan gjort det. Har du redan kört Xbox-versionen finns det egentligen ingen anledning för dig att dra ett varv även på PS3, om du inte är sugen på ett andra varv. Vilket i och för sig inte vore helt underligt. Snarare förståeligt.

Det är typ som jag känner också. Jag spelade igenom 360 versionen några gånger och hade riktigt trevligt. Har dom trophies så skulle jag gärna ta en tur till. Men som sagt - har dom inga så passar jag också. Jag kan ju trots allt spela 360 versionen om... 23/02 Nej, usch och fy! Förstår inte vad ni ser i denna extremt söta men ack så fattiga rollspelstitel! Testade Xbox-versionen för några månader sedan och orkade mig igenom nästan halva innan jag slutligen lade spelet på hyllan. Personligen anser jag att de... 22/02 Som jag fattat det så gäller detta alla titlar som annonserats efter 1januari 2009, om ett spel gjorts innan dess får det fortfarande släppas utan trophies. 22/02 Krävde inte sony att det skulle finnas trophies till alla senare titlar som släpps nu ? 22/02 Om dem fixar trophies till det så köper jag det... Annars så passar jag det. 22/02 Jo det har ju funnits ute ett tag på 360 så priset har ju dalat en hel del, har man både 360 och ps3 så köper man ju 360n's version, eftersom den är typ 400-500 kr billigare, men har man bara ps3 så är Eternal Sonata värt att köpa för fullpris. 21/02 Eftersom du tydligen har Xbox 360 enligt din profil så kan du köpa det på 360 för typ 200 kr. 21/02 Eternal Sonata är ett av mina favoritspel till 360 så det är antagligen en trevlig upplevelse till PS3 med. Och de som tycker att det är lätt kan ju alltid spela Encore sen. =) 21/02 Spelade demot till 360, älskade det. Köpte spelet, hatade det. Synd egentligen, kunde varit toppen. 21/02 Finns givetvis undertexter för oss som inte kan japanska. 21/02
Skicka en rättelse