Vi har sagt det förr och vi säger det igen: hårdvara riktad till oss gamers fortsätter i strid ström välla ut ur hårdvarunissarnas fabriker. Frågan är bara vad gamers är villiga att betala. Är dyrare headset bättre än billigare? Vi har testat Qpad QH-1339.

Qpad är en svensk hårdvarutillverkare som specialiserat sig på produkter riktade till spelentusiaster världen över. Den senaste skapelsen är Qpad QH-1339, ett headset för de långa LAN-sessionerna som bygger på teknik från tyska Beyerdynamic. Vid första anblicken inser man att de här lurarna är av en helt annan klass än ”vanliga” gaming-lurar. Här har vi en aluminiumram med mjukt stoppade kåpor som täcker hela öronen, utbytbart vadderat skydd för hjässan, en mikrofon som kan rotera nästan 360 grader och, inte minst, ett medföljande ljudkort. Men mer om det senare.

Tekniskt mumbojumbo

- För alla förståsigpåare

Tar man en titt under det robusta plasthöljet hittar man en impedans på 32 Ohm, en känslighet på 96 dB, ett frekvensomfång på hela 5 till 30 000 Hz för hörlurarna och 30 till 18 000 Hz för mikrofonen samt ett system för att ta bort bakgrundsljud på 18 dB. Det stora frekvensomfånget och bakgrundsljuddämpningen gör att du kan känna en explosion ända ner i tårna medan de runtomkring inte märker av det. Det gör också att du kan höra en nål falla fast du befinner dig i en stökig LAN-lokal. Mikrofonen är av typen ”njure” och är alltså riktad inåt mot din mun, vilket gör att annat ljud än ditt eget tal inte registreras lika lätt.

Ljudkort var det ja. Qpad är snälla nog att skicka med ett ljudkort i form av en liten svart box med en och en halv meter sladd. Du kopplar in det i en ledig USB-port och sätter sedan in hörlurarnas sladdar i boxen, som också är försedd med en mute-knapp samt två knappar för att höja och sänka volymen. Detta ljudkort fungerar alldeles ypperligt om man själv saknar ett någorlunda bra ljudkort.

Upp till bevis!!!

- Gillar öronen denna tingest?

Hur är då lurarna i praktiken? Kort sagt: helt underbara. De sitter verkligen skönt, även under långa pass och jag har aldrig tidigare varit med om ett par hörlurar som spelar så perfekt över hela registret; från den kristallklara diskanten till den dova basen. Tillsammans med mitt ljudkorts egna inställningar lyckades jag få in en djup och skön bas som jag inte trodde var möjligt med dagens hörlurar. Att se på filmer, lyssna på musik och spela spel med QH-1139 är en verklig fröjd som alla borde få uppleva.

Tyvärr är så inte fallet då detta kalas verkligen kostar som det smakar. Tittar man runt bland de butiker som säljer dessa lurar ligger prislappen på bortåt 3000 kr. 3000 kronor!!! Hörlurarna är otroligt bra, det ska inte förnekas, men prislappen är på tok för hög för gemene gamer där ute. Du kan hitta hörlurar med nära nog lika bra ljudkvalitet för halva priset.

För att sammanfatta det hela: vi har här ett par lurar med otroligt grym ljudkvalitet och underbart skön passform men till ett straffbart högt pris. Hade inte priset varit så högt hade QH-1339 lätt fått högsta betyg. Känner du att du har råd med detta så tveka inte, köp!

Jag köpte Skullcandy T.I. Blev helnöjd, kostade iofs 750 spänn på Webhallen men det var det värt. Någon mer som gillar Skullcandy? 07/03 Dessa lurar är ABSOLUT inte värda 3000Kr. Ja själv tycker att mina Sennheizer PC350 ger emr ljudupplevelse än vad dessa gör. Den enda fördelen med dessa är att de sitter aningen bättre på huvvet en vad PC350 gör men det är också allt... Det som antaglig... 06/03 jäklar vad dyra dem är:S undra hur dem tänker när de sätter priset så pass högt. Tror nästan ingen sitter på dem pengarna direkt, iaf inte de lite yngre 05/03 Shit, jag kör på mina 2 år gamla Icemat lurar, funkar finfint för mig. Dock är man ingen audiofil heller, även om man börjat pilla på ljud nu i skolan. För mig är bilden mer intressant ^_^ 05/03 har själv på ett par Beyer dt770 som jag köpte ifrån Tyskland för 1700:- för snart 2 år sen. Sitter och låter kanonbra. Qpad modellen verkar bygga på exakt samma lurar. 05/03 Recensionen säger att man kan kanske kan hitta lurar med lika bra ljud för runt halva priset och visst kan man det! Vad sägs om EXAKT SAMMA lurar Beyerdynamic 770 för 1700kr? Visserligen får man ingen mic eller ljudkort, men de låter riktigt bra. Jag... 04/03 Skulle ju vara trevligt med en jämförelse om det nu fanns nästan lika bra för halva priset? 04/03 jag är inte den bästa på grammatik precis.. Jag tycker FZ ska dra igång en tävling om just dessa, jag är inte så sugen på att ge 3000 för en mic, då jag väntar alledes för många spel ^^ 04/03 Skott mot öppet mål, men... det stavas "grammatiska". 04/03 Vad är det för hörlurar som du har sönder? Beyerdynamic (eller Qpad som de har döpt den här till) gör VÄLDIGT hållbara lurar. Har haft två och jag vet faktiskt inte hur man ska lyckas ha sönder de genom en olycka. Visst, tappar man dem på golvet jämt... 04/03
Skicka en rättelse