Hårdvaruutvecklaren Razer fortsätter att pumpa ut gamingprylar med udda djurnamn. Senast i raden är en haj och den som hänger med i Razers biologiska värld vet att det då handlar om ljudprylar, i detta fall ett headset vid namn Carcharias.

Carcharias kan ses som storebrorsan till Razer Pirahna som jag recenserade i maj förra året. Här har dock mer krut lagts på bättre ljudupplevelse och komfort. Men vi kan börja med de tekniska aspekterna. Frekvensomfånget ligger på 20 till 20 000 Hz, impedansen på 32 Ohm och känsligheten på 102 +/- 4 dB. För mikrofonen ligger frekvensomfånget på 50 – 16 000 Hz och känsligheten på -37 +/- 4 dB. Carcharias är för övrigt utrustad med en tre meter lång tygklädd sladd, en bom-mikrofon som kan rotera 270 grader, heltäckande, sammetsklädda öronkåpor samt en liten kontroll för volym och mute. Till skillnad från en del andra Razer-produkter hittar vi här inga inbyggda LED-lampor, så letar du efter sådant lär du bli besviken.

Plast och isolering

Nej, Martin Timell har inget med saken att göra

Vid första anblicken kan Carcharias se lite rangliga och plastiga ut och det är väl till hälften rätt. Trots de många plastdetaljerna och de ytterst smala metalltrådarna som håller fast kåporna i själva ramen känns headsetet tämligen stabilt. Däremot skulle jag bli orolig om lurarna trillade ner i golvet. Nu sitter du säkert och funderar på hur de fungerar i praktiken. Låt oss undersöka saken.

Efter någon timmes testande på kvällen samma dag som lurarna anlänt kom flickvännen in från rummet bredvid och klagade på att hon inte kunde sova då det hördes att jag lyssnade på musik i lurarna. Ja, det ska sägas, Carcharias är inte ljudisolerade för fem öre. Jag testade själv att låta flickvännen sitta och lyssna på musik medan jag var i ett angränsande rum och tyvärr kunde även jag höra det hon lyssnade på. Detsamma gäller ljudisoleringen utifrån när du använder headsetet; du hör allt runt omkring precis som vanligt. Inget för stökiga LAN-lokaler med andra ord. Anledningen till bristen av ljudisolering ligger i att Razer valt att satsa på komfort. Carcharias är underbart sköna att ha på sig, detta tack vare låg vikt och att de inte klämmer mot öronen (och därmed inte ljudisolerar något vidare). Det känns knappt att man har lurarna på sig och att ha dem på under längre perioder är alltså inget som stör.

Hur låter en haj egentligen?

Låt oss höra efter

Ljudmässigt levererar hajen en ganska välbalanserad ljudbild men med en aning extra tryck i basen. Antagligen för att gamers gärna vill ha lite mer stuns i explosioner och liknande ljudeffekter. Musiklyssnande och filmtittande fungerar hur bra som helst men det är i spel som lurarna gör bäst ifrån sig. Mikrofonen gör även den ett bra jobb när det gäller ljudkvalitet, även om det kan vara lite pill med att ställa in den stela bommen på ett bra sätt då den är stel och bara kan vinklas åt ett håll.

Känner du att du är i behov av ett nytt headset till dina långa spelsessioner och är villig att punga ut med 800 kronor så kan jag rekommendera Carcharias, trots dålig ljudisolering och en något bristfällig mikrofon. Hajar du?

Älskar open-air lurar. Har ett par som är lätt över 10-12 år gammalt och jag vägrar släppa det. Dock om detta håller en bra kvalitet på själva hårdvaran kan jag nog tänka mig ett par. 23/03 Jag håller helt med din kritik av Baracudan Zaphf, jag köpte ett par sådana för ett år sedan och blev otroligt missnöjd. Ljudet lät som det kom från ett par hörlurar för 49,90 från Statoil. Slängde dom i soporna för ett par veckor sedan. De förstörde... 22/03 Tycker tyvärr att alla Headset bleknar i motsats till Baracuda HP1 headsettet. 19/03 Tack för att du tog dig tiden att läsa och kommentera mitt inlägg. Syftet med mitt inlägg var att uttrycka min åsikt och uppfattning om Razers hörlurar. Jag var inte ensam om att såga dessa vid fotknölarna och ja, mitt förtroende som läsare av FZ recens... 17/03 Zaphf, vad har det med den här recensionen att göra? Nåväl, du tror att vi är mutade för att vår recensent tycker annorludna än du. Om det vore så att vi sålde våra betyg skulle det innebära att vi satte läsarnas förtroende på spel. Det förtroendet har... 17/03 Köpte razer barracuda när dom kom ut. FZ gav dem höga betyg. FULLSTÄNDIGT VÄRDELÖSA!!! Ljudet var helt värdelöst, mikrofonen fångade upp ljudet från en hörluren, bas existerade inte, en plåtburk hade gett bättre ljud. Efter mycket enträget jävlande tog... 17/03 Hur kan dom motivera priset på 800kr? Koss SB49 kostar 300kr(400kr med USB ) och har djupare bas och släpper inte ifrån sig ljud utanför kåporna. Det enda som skulle göra de här razer lurarna bättre är att micken är bättre. Creative Fatal1ty HS1000 kost... 17/03 Håller mig till mitt trogna Icemat Siberia :heart: 16/03 Håller med, jävligt störigt att inte kunna höra sig själv när man har lurarna på. Sätter däremot på mig klaghatten när jag ser micken. Jag vill ha en mer böjbar mick som man kan ställa in lite mer så den kommer mer framför munnen. Typ Creative Fatal1ty. 16/03 Köpte razer barracuda. Aldrig mer razer headset iaf. Musar är UNDERBARA.. men headset... nej. 16/03
Skicka en rättelse