Är du precis som jag begeistrad i den zombiekultur författaren George A. Romero inrättade i slutet av 1960-talet är chansen god att du de senaste månaderna lagt ned alldeles för mycket tid på tongivande titlar som #Left 4 Dead och #Resident Evil 5. Med försäljningssiffror i mångmiljonklassen och ett spelkoncept som sedan länge är internationellt etablerat är det knappast konstigt att den japanska speldistributören #D3 försöker få en beskärd del av kakan när man i dagarna nylanserar den drygt två år zombiepangaren #Onechanbara: Bikini Samurai Squad för det europeiska konsumentledet.

Skrattretande speldesign

- Tekniskt undermåligt i alla hänseenden

Det skall sägas på en gång - Samurai Squad är allt annat än ett hommage till sin genre. Faktum är att utvecklaren #Tamsoft på punkt efter punkt visar en sällsynt nonchalant inställning till sitt eget arbete. Med tre sparsamt klädda huvudpersoner som ogenerat säljargument avhandlar man en lövtunn och förvirrad historia om levande döda som en dag infinner sig i tusentals i en anonym stad. I tjugo plågsamt långa nivåer skall huvudpersonerna - tre stelt animerade fruntimmer - springa slalom mellan totalt passiva grupper av fiender längs en linjär banarkitektur vars ständiga 90-gradersvinklar närmast för tankarna till #Wolfenstein 3D.

(ovan från vänster) - Sjömanskostymer, duschscen och märkliga kameraperspektiv
(nedan) - Slafsig svärdskonfrontation i brungrön och lågupplöst kyrkogårdsmiljö

Även om de sparsamt detaljerade miljöerna skiftar mellan kloaker och forskningsbaser förblir spelmekaniken densamma. Det skall springas, huggas och skjutas. För att nå varje nivås slut måste därtill en rad dörrar låsas upp. Nycklarna delas ut efter ett visst antal fiender oskadliggjorts i burar som av oklar anledning här och var skjuter upp ur marken. I slutet av respektive nivå väntar på japanskt manér en bossfajt, som i likhet med övriga stridsmoment enklast avhandlas med monotont hamrande på handkontrollens X-knapp. Svårare än så blir det sällan – vilket lyckligtvis är befriande lyckosamt.

Svårt tålamodsprövande

- Borde aldrig lämnat Japan

Samurai Squad är nämligen en svårt, svårt tålamodsprövande titel. Tamsoft försöker med ett spel som är tekniskt undermåligt i samtliga avseenden plocka rekordbilliga poäng med lemlestade kroppsdelar och en synnerligen ansträngd kvinnosyn – dessutom på påfallande ogenerande vis. Visst, man hade möjligtvis kunnat locka till ett och annat leende om man på ett parodiskt vis flörtat med 70-talets italienska zombiefilmer eller på annat vis gjort en ansats till samhällskritik. Antydan till några som helst intentioner bortom spelets glättiga omslag lyser dock helt med sin totala frånvaro. Samuari Squad saknar, inte olikt de zombier spelet generöst innehåller, både hjärta och hjärna – och precis som de levande döda gör Onechanbara: Bikini Samurai Squad sig bäst under ett tjockt lager trädgårdsjord.