"Nu på onsdagkväll: öppet hus på kyrkogården för kvinnliga församlingsmedlemmar. Dresscode: lättklätt, gärna strandinspirerat. Medtag eget katanasvärd.". Med de orden kan upplägget i japanska Tamsofts kalkonpangare Onechanbara: Bikini Samurai Squad enklast beskrivas.

Är du precis som jag begeistrad i den zombiekultur författaren George A. Romero inrättade i slutet av 1960-talet är chansen god att du de senaste månaderna lagt ned alldeles för mycket tid på tongivande titlar som #Left 4 Dead och #Resident Evil 5. Med försäljningssiffror i mångmiljonklassen och ett spelkoncept som sedan länge är internationellt etablerat är det knappast konstigt att den japanska speldistributören #D3 försöker få en beskärd del av kakan när man i dagarna nylanserar den drygt två år zombiepangaren #Onechanbara: Bikini Samurai Squad för det europeiska konsumentledet.

Skrattretande speldesign

- Tekniskt undermåligt i alla hänseenden

Det skall sägas på en gång - Samurai Squad är allt annat än ett hommage till sin genre. Faktum är att utvecklaren #Tamsoft på punkt efter punkt visar en sällsynt nonchalant inställning till sitt eget arbete. Med tre sparsamt klädda huvudpersoner som ogenerat säljargument avhandlar man en lövtunn och förvirrad historia om levande döda som en dag infinner sig i tusentals i en anonym stad. I tjugo plågsamt långa nivåer skall huvudpersonerna - tre stelt animerade fruntimmer - springa slalom mellan totalt passiva grupper av fiender längs en linjär banarkitektur vars ständiga 90-gradersvinklar närmast för tankarna till #Wolfenstein 3D.

(ovan från vänster) - Sjömanskostymer, duschscen och märkliga kameraperspektiv
(nedan) - Slafsig svärdskonfrontation i brungrön och lågupplöst kyrkogårdsmiljö

Även om de sparsamt detaljerade miljöerna skiftar mellan kloaker och forskningsbaser förblir spelmekaniken densamma. Det skall springas, huggas och skjutas. För att nå varje nivås slut måste därtill en rad dörrar låsas upp. Nycklarna delas ut efter ett visst antal fiender oskadliggjorts i burar som av oklar anledning här och var skjuter upp ur marken. I slutet av respektive nivå väntar på japanskt manér en bossfajt, som i likhet med övriga stridsmoment enklast avhandlas med monotont hamrande på handkontrollens X-knapp. Svårare än så blir det sällan – vilket lyckligtvis är befriande lyckosamt.

Svårt tålamodsprövande

- Borde aldrig lämnat Japan

Samurai Squad är nämligen en svårt, svårt tålamodsprövande titel. Tamsoft försöker med ett spel som är tekniskt undermåligt i samtliga avseenden plocka rekordbilliga poäng med lemlestade kroppsdelar och en synnerligen ansträngd kvinnosyn – dessutom på påfallande ogenerande vis. Visst, man hade möjligtvis kunnat locka till ett och annat leende om man på ett parodiskt vis flörtat med 70-talets italienska zombiefilmer eller på annat vis gjort en ansats till samhällskritik. Antydan till några som helst intentioner bortom spelets glättiga omslag lyser dock helt med sin totala frånvaro. Samuari Squad saknar, inte olikt de zombier spelet generöst innehåller, både hjärta och hjärna – och precis som de levande döda gör Onechanbara: Bikini Samurai Squad sig bäst under ett tjockt lager trädgårdsjord.

Jag ser fram emot FZ:s politiskt korrekta Bionic Commando-sågning Negativt: Dålig manssyn Uppenbar penisavund 13/04 Jag ser det snarare som att dina argument inte höll, och så letar du efter en utväg. Jag utgår från dina argument. Det är dem jag bedömer. Har du problem med att någon inte håller med dig så bör du nog inte vistas på forum överhuvudtaget. "Kvinnorna i... 03/04 Hjälp, vad du kör över mig i alla avseenden. Ber dig att inte vara så snabb att anklaga en annan person du inte känner för att vara sexistisk, humorlös eller liknande utan att prata mer med den... Tack för det. Jag gav min åsikt men du förstod den tydli... 03/04 det är anime baserad konsol spel och man borde första att ni sätter lite för höga kräv :P 03/04 Skulle precis in och skriva lite till, jag ser att jag inte behöver det. Tack fisk. 03/04 Nej, det är ju väldigt svårt att sätta sig in i jämförelsen mellan TVÅ olika kön. Humor är subjektivt, det finns ingen universell "humor". Vissa människor roas av det du tycker är dålig humor, ingen av er har fel. Tillika finns det en målgrupp för Onech... 02/04 Kunde inte hålla med mer. Och vad kvinnosynen beträffar förstår jag inte hur manliga spelkaraktärer kan jämföras med dessa. Hade spelet gjorts av kvinnliga producenter eller med en massa humor hade det varit en annan femma, här är det bara skräpigt, löj... 02/04 Jag tror problemet är att fz inte har tillräckligt med olika sorters recensenter, när det kommer till filmrecensioner så brukar dom ofta ha personer med olika sorters inriktningar och åsikter, på så sätt att någon som gillar action filmer faktiskt recen... 02/04 Cooking Mama är ju värst av alla då man har en husmor på omslaget :P 02/04 Kom igen FZ, öppna en sektion för PK-recensioner. Så de läsare som gillar den sortens information kan sitta och stryka varandra och hylla sin förträfflighet. FZPK, sektionen för rättvisemärkta spel. Där politikerna i spelen aldrig är korrupta, där män... 01/04
Skicka en rättelse