Har du alltid drömt om att bygga hus, vara en arkitekt och designa byggnader? Det kan du nu göra med...va? Är konceptet gammalt? Jaha.

För visst har det gjorts förut, även om #Playlogic International gärna vill säga annat (ord som "revolutionary" nämns, exempelvis). Spel där man får vara arkitekt och bygga upp städer. Även om det kanske inte gjorts exakt som i #12014 Så: snarare ett gammalt, men dock fungerande koncept, som de bygger vidare på. Vilket inte är mig emot. Det är kul att bygga, det märkte jag redan första gången jag fick en legobit i handen.

I Building & Co får du bygga hus från scratch. Inledningsvis små femvåningshus med ytterst lite fantasimöjligheter, men efter ett tag går projekten över till hotell, banker och köpcentrum, bland annat. Sammanlagt 20 uppdrag väntar dig som projektledare.

Spelmomenten är många – det här med att vara arkitekt är nämligen en underdrift. Du har snarare hand om hela byggnationen, från början till slut. Med allt vad det innebär, bland annat:

  • Rita upp designen för byggnaden, våning för våning med trappor, hissar, el, skorsten etc.

  • Skapa byggteam och få dem att jobba bra ihop med varandra.
    Köpa maskiner och dela ut dem till teamen.

  • Välja bonusar till alla anställda (mackor eller pizza, det är frågan!).

Irriterande utan tutorial

- eller är jag bara bortskämd?

Men irritationen lägger sig över mig redan när jag börjar med den enklaste byggnaden. Utvecklarna på #Elektrogames glömmer nämligen att förklara hur tusan man spelar. Visst följer en tjock instruktionsbok med, men att läsa igenom den och lära sig allting samtidigt som man spelar är både långtråkigt och känns onödigt (ja, jag är bortskämd – men alla spel har en tutorial nuförtiden, ju).

När jag väl kommer igång, efter många timmars fixande och trixande, har jag dock en angenäm tid. Det är småmysigt att pilla med detaljerna för husen och göra dem personliga. Tyvärr är grafiken inte särskilt skarp, och inte heller särskilt fantasirik – vem bryr sig om att det snöar när man är inne i januari? Ljudet är nästintill obefintligt, och inte heller kan Elektrogames skryta med någon dold humor eller glimt i ögat som många såna här spel har.

Så – är Building & Co: You are the architect! ett spel eller en simulator? Som spel gör det sig ganska dåligt eftersom det inte innehåller särskilt mycket underhållning. Som simulator är det heller inte särskilt bra, eftersom det känns som om man bygger leksakshus. Nej, leka arkitekt kan man faktiskt göra på bra mycket roligare sätt i andra spel.

» Testa demoversionen

fungerar inget vidare under win7, har försökt ett antal gånger men krachar c:a 5 sek in. inge vidare test på detta, har även provat att köra som win xp och vista, men man vet ju inte hur bra microsoft är på att emulera andra operativsystem för spel, Nej... 23/02 Synd att dom tog en, enligt mig, ganska rolig spelidé och bara kom halvvägs. Vill minnas att, som någon annan sa, Sim Tower var liknande. Det var ju ett riktigt roligt tidsfördriv! 30/03 Tutorial finns, 3-4 steg. Men spelet är ospelbart, iallafall för mig. Det krashar hela tiden. :/ 30/03 Tyckte det va en helt okej recension. Om vissa spel finns där ändå bara "so much to say". Angående grafiken så håller jag med recenscenten. Har visserligen inte spelat spelet men att döma av screenshotsen så ser det ut som ett riktigt budget spel. Tråki... 30/03 Tråkigt att människor har mage å hacka å trycka ner andra på det här viset.. Det är fan så man mår illa... 30/03 New Game -> Career -> Tutorial 1,2,3,4 osv. Finns inte i hela spelet? Konstigt att sopa bort en sån grej då det ändå är lite småkrångligt att sätta sig in i. 30/03 Konstruktiv kritik av texerna tar vi gärna emot, gnäll på våra medarbetares eventuella ålder känns mest patetiskt - vad tjänar du ett sånt påhopp? Ett par klick är allt som krävs för att få reda på hur gammal han är och att han har skrivit ganska mycket... 30/03 Folk borde veta vid det här laget att FZ recensioner är helt åt helsike. Bara att kolla på den av "The Witcher". Att de sedan kommer med helt SJUKA minus på flera andra spel gör inte saken bättre. Nej tack, jag kollar hellre in spelet själv än att lyssn... 29/03 Jag hittade den då verkligen inte efter mycket sökande. Finns väldigt mycket information om hur man ska spela, men bara i lång textform. Inte på ett pedagogiskt vis. Dessutom var svenska manualen på danska och tvärtom. Snyggt... 29/03 Jag sitter ju och spelar tutorialen just nu. Är den bara med i demot eller har recensenten slarvat? 29/03
Skicka en rättelse