Command & Conquer: Red Alert 3 släpptes redan för ett halvår sen till PC och Xbox 360. Nu kommer det även till PS3. Varför?

Pengar, så klart! PS3-marknaden är för stor för att missa. Och visst har #EA Los Angeles-teamet gjort sitt bästa för att hitta rätt. Detta utan att skapa ett helt nytt spel, utan genom att bara modifiera det lite (även om de vill skryta om det medföljande "exklusiva extramaterialet" som egentligen mest är bonusvideor).

Det första du får se när du startar #Red Alert 3 är en lagom lång filmscen med den underbara Tim Curry som ryske Premier Cherdenko, som tillsammans med bland annat vår egen Peter Stormare (som Doktor Gregor Zelinsky) åker tillbaka i tiden för döda Einstein. De lyckas, och således är nutiden förändrad för alltid. Ingen atombomb byggdes – men inte blev det fred för det. Tredje världskriget bröt ut ändå, men mellan tre stormakter: Sovjet, de allierade och – sist men inte minst –"Empire of the Rising Sun" (som leds av självaste George Takei!).

So far, so very good. Det är humor, det är underbart löjliga dialekter, det är sköna filmsekvenser, det är Jenny McCarthy (det är synd dock att de fokuserar på hennes bröst när hon är en grymt rolig skådis), det är mysigt strategikrig och det är fantastisk grafik. Precis vad Red Alert 3 går ut på, faktiskt. För precis som min kollega Kristian West skriver i sin recension av PC-varianten: "Red Alert 3 är på många sätt ett leksakskrig". Hear, hear. Man leker krig och ska ha roligt samtidigt. Det han inte nämner är dock det underbara ljudet och soundtracket, som även det är minst lika toppen som förut.

Ett bra spel

- men varför till PS3?

Men, frågan är: hur funkar det till PS3 jämfört med PC? Visst är spelet roligt och visst är det C&C återigen. Co-op är nytt (online är bättre än AI), japanska imperiet är nytt, grafiken är strålande ny och fräsch (och i vissa avseenden ännu bättre på PS3 än PC och Xbox). Men i övrigt önskar jag mig något riktigt nytt, något som verkligen visar att även Red Alert-serien tagit sig så långt som till 2009. Och inte heller där ger PS3-versionen oss något extra.

Dessutom är ju kontrollerna alltid svårare på en konsol som PS3. Visst är Sixaxis-kontrollen fantastisk, men i RTS-spel som detta kommer den inte långt jämfört med ett vanligt set av tangentbord och mus. Det är utan tvekan spelbart, men om du verkligen vill sätta dig in i spelets alla delar och vrår så ska du göra det bakom en PC, inte i en saccosäck som jag fått göra. Men väljer du mellan PS3 och Xbox360 är det svårt att inte välja detta alternativ.

» FZ testar Red Alert 3 på dator

Grymnt snyggt och bra spel, kontrollerna fungerar oxå mycket bra för en van konsoll spelare. Gillar den uphottade ps3 gfx + det lilla extra man fick med på ps3. Dem har verkligen kommit långt med kontrollerna om man jämför hur Tiberium wars var på x360.... 06/04 Tankade ner demot från PSN USA och testade. Har klarat alla tre factionerna på PC så spelet är inget nytt för mig. Men att styra med gamepad är ett stort no no. Det gick bra i dom banorna som fanns med i demot, men med tanke på vad som kommer sen så gäl... 06/04 Tycker inte man ska jämföra med PC ver när man recenserar ps3 ver! som att jämföra äpplen och päron! :down: 06/04 haha, hur kunde du tro det? Red Alert har alltid varit ett RTS som klassiker. 05/04 Jag älskade C&C1 på Sega Saturn faktiskt. :) Hur soft som helst att sitta med en gamepad, hade inga problem alls med det. Enda "felet" var ju att man bara kunde ha tre grupperingar (via snabbknappar), man har ju 10 på PC... Men de kanske hittat på bättr... 05/04 Trodde det här spelet skulle vara typ ett fps eller third-person shooter. Inte strategi :O 05/04 får hela spelet i veckan så det ska testas. Första RTS:et till konsol jag testar. Ska bli kul. btw. köp en adapter så kan man ha tangent bord och mus till vilket spel som helst. case solwed :) 05/04 05/04 Ja det verkar vara upp till utvecklarna det stödet som nån sa i samma diskussion i en annan tråd för några dagar sen så har UT3 tbord+mus kompabilitet utöver det spelet så vet jag inget som har det. Jag önskar Sega kommer med en riktig gamer maskin plus... 04/04 "Det är ju C&C?" Ja och det sämsta CC som har kommit i princip, stelt, tråkigt och långsammare än tidigare spel. Iofs så har CC serien gått rakt utför från och med generals. 04/04
Skicka en rättelse