Brädspel i all ära, virtuella slagfält är för många mer underhållande. I Battleforge slås dessa två ihop till ett mytologiskt strategispel – inklusive virtuella spelkort. Sjunk in, samla de kraftfullaste krigarna och utkämpa slag i elementens tecken.

I Electronic Arts senaste spel, BattleForge ikläder du dig rollen som en mäktig Skylord, en utsänd gud som hört de dödligas böner. Muterade fiendehorder har intagit människornas land och det är du som skall rädda dem från en säker undergång.

Bemästra varje element

Eller lid en ond bråd död

Upplägget ser ut ungefär som i de flesta strategispel. Du utnyttjar olika magier och trupper för att få din vilja fram, alltihop i mysiga mytologiska miljöer med trevlig ljussättning. Du får diverse uppdrag, ofta i stil med att du skall hjälpa människorna ur knipor. Datorstyrda Skylords påminner dig ständigt om vilka vägar du har att välja mellan.

Du börjar med att välja vilket element du vill spela som: fire, frost, nature eller shadow. Beroende på ditt val får du tillgång till olika spelkort. Många av dem påminner om varann, men de är inte helt lika. Nature bjuder till exempel på shamaner som helar dina trupper, medan shadow är vampyrer och odöda som kryper ur marken och går på sin blodtörst till de stupar.

Du har en bas där du kan sätta ut befästningar. Dessa hjälper sedan till vid sammandrabbningar genom att till exempel bombardera motståndarna med eldklot, tusentals pilar och isregn. Ringmurar, drakar och mer eller mindre förödande magier står också till ditt förfogande. Då och då får du nya uppdrag som du måste genomföra. Det är också viktigt att du går på upptäcksfärd på kartans alla vindlande stigar för att hitta eventuella tillgångar, som kistor och oanvända monument. Aktiverar du dessa har du genast en ny hög med spelkort att leka med.

Bli supereffektiv på slagfältet

”With a little help from my friends”

När du väl har kommit en bit på vägen kan du börja delta i sammandrabbningar tillsammans med andra spelare. Detta är till stor hjälp i de flesta uppdragen, då de ofta kräver att du ska ha kontroll på flera av dina baser samtidigt, något som snart blir omöjligt eftersom du bara kan använda ett visst antal spelkort åt gången.

En karta för 2-4 personer startas på så sätt att du och dina vänner först väljer varsitt element, vilka spelkort ni kommer använda er av och sedan är det dags att köra igång. Här krävs samarbete och koncentration. Spelet fungerar annars på samma sätt när ni är flera, möjligtvis blir det lite enklare, uppvägt mot att alla skatter måste delas lika.

I hårdträning

Bland uppdateringar och oändliga strider

Battleforge är inte lätt. Du måste vara snabb, ha tankarna och strategierna på plats och gärna kunna lägga i en extra växel när du plötsligt överväldigas av monster av alla de slag. Många uppdrag känns nästan omöjliga om du inte får lite hjälp - även de som är tänkta att spelas av en person. Gångerna jag förlorar är dubbelt så många som de stunder jag faktiskt klarar uppdragen. Trots att jag gör precis som min assistent, Skylorden Veridya ber mig om, går det helt åt skogen. Och så har vi uppdateringarna vid varje inloggning. Är det verkligen så många patchar? Frågorna hopar sig. Förhoppningsvis är detta endast en följd av att spelet precis släppts.

Battleforge bjuder på en ganska mysig miljö och har en genomtänkt story. Konceptet att använda sig av virtuella spelkort är nytänkande och underhållande. Dock faller det högre betyget på ett par små, men viktiga punkter. Det finns roligare spel att välja bland om du är sugen på strategi. Endast en trea i betyg denna gången, Electronic Arts.

Tycker detta spelet är helt fantastiskt kul! Alla som gillar någon typ av RTS bör pröva på detta spel, eftersom det ej finns någon anledning att inte göra det då spelet är GRATIS att ladda hem från deras hemsida :) 14/06 Körde också beta, var grymt kul! Gillar verkligen denna idé men inget som jag skulle orka med att bli bra på. Grymma kort är det verkligen... 07/04 körde betan, skit tråkigt efter en stund. 07/04 alltså, det är ju ingen nackdel att spelet uppdateras hela tiden om det skapar balans och buggfix nu nör spelet är nysläppt. bara för att man är van vid blizzard och deras rts som faktiskt har funkat bra så får man inte dra alla andra över en kam :( 07/04 Det är inte uppdateringarna i sig som är ett minus, utan att de läggs ut på det sätt de gör. Hellre en större uppdatering någon gång då och då än en liten vid varje inloggning. Det kanske är en smaksak. Detta hade jag ingen aning om. Hade jag fått veta... 07/04 Vet inte hur EAs tankar går just nu... Dessa virituella spelkort införde de även i Fifa 09. Är de bara penga-hungriga eller blir det en annan dimension i spelet? 07/04 Spelet i sig var riktigt kul. kört Betan bara dock, tyckte inte det var så svårt och rörigt, men det är en ganska stor learning curve därimot för du måste sätta dig in i dina enheter för kunna sätta ihop strategier. Gillar inte heller att man bara kan... 07/04 verkar otroligt bra! :) 07/04 Precis, samma här. Tur jag inte köpte det i förmiddags...hade nog blivit riktigt förbannad. 07/04 Hade utan tvekan köpt det om man inte va tvungen att köpa spelkort för MER pengar. 06/04
Skicka en rättelse