Nvidias nya toppgrafikkort är här. Vi testar GTX 970- och 980-kort från Asus, och konstaterar att Geforce har total dominans just nu.

När vi testade #Nvidias budgetkort Geforce GTX 750 Ti överöste vi det med beröm för den goda prestanda kortet erbjöd till väldigt låg energiförbrukning. Vi spekulerade då i vad den energieffektiva arkitekturen Maxwell skulle kunna erbjuda i ett prestandakort, och nu har vi fått svar. Nvidias toppkort representeras numera av Geforce GTX 980 och GTX 970. Båda dessa grafikkortsfamiljer är utrustade med fyra gigabyte snabbt GDDR5-minne och båda drar väsentligt mindre ström än motsvarigheterna GTX 780 Ti och GTX 770 från föregående generation.

Vi har fått in ett av vardera kort, och båda korten kommer från #Asus då övriga företag inte kunde få fram kort snabbt nog. Det innebär att våra tester bygger på överklockade varianter av dessa kort, med något högre energikonsumtion än referensdesignerna. I och med att de flesta produkterna på marknaden är överklockade i någon form ser vi ändå Asus-korten som representativa för Nvidias nya generation.

Välbyggda och väl utrustade

När vi packade upp korten blev vi positivt överraskade av GTX 970-kortet som endast kräver 8-pinnars strömförsörjning från nätaggregatet, trots att referensdesignen använder 2 x 6-pinnars försörjning. Asus GTX 980-kort kräver å andra sidan 8-pinnars och 6-pinnars anslutningar, vilket alltså är mer än hos referensdesignen. Detta har Asus sannolikt gjort för att dels möjliggöra den egna överklockningen, men även för att ge svängrum för vidare överklockning från användaren. Kylarna som används är i båda fallen Asus välrenommerade DirectCU-kylare som även gör ett bra jobb här, men mer om det senare.

Grafikkort baserade på Nvidias GTX 900-teknik är utrustade med HDMI 2.0-utgångar, en uppdatering av HDMI-standarden som gör det möjligt att skicka 4K-upplösningar till bildskärmar vid 60 Hz. #AMD:s nuvarande toppkort saknar denna möjlighet, det återstår att se om företaget lanserar nya kort med HDMI 2.0 innan bildskärmar med tekniken börjar lanseras under 2015.

Föregående Nästa
det är svårt med ironi på nätet. inte alla som förstår 15/10 Att skratta hela vägen till banken gör man när man tjänar stora pengar...det är ingen som tjänar några pengar i det här sammanhanget, förutom de som säljer grafikkorten. 15/10 så vi säljer gammalt som dessutom har sämre spelprestanda för dubbelt så mycket? tycker det är ganska roligt faktiskt. jag skrattar hela vägen till banken. 14/10 Om 2600K reder ut detta bör väl även min i5 2500K göra detsamma? Den har hängt med sen januari 2012, men är inte riiiktigt taggad på en helt ny burk. Däremot ett nyare grafikkort än 560Ti =) 08/10 Jag är glad att jag väntade med mitt grafikkortsköp helt i ett par år. Det var tänkt redan från början att denna generationen var lagom att uppgradera, och sen dyker 970 upp till det priset, och det går helt enkelt inte att hålla sig. Vanligtvis har jag... 05/10 Mer humor att 970 bara är nån procent bättre, när Titan snart är två år gammalt. Å andra sidan är det väl bra att man kan få den prestandan till en mycket mindre peng idag. Jag ångrar då i alla fall inte att jag köpte mina Titans när de kom...de räcker... 03/10 Det är humor att mitt titankort som får spö av 970, fortfarande kostar över 8000 kr. 03/10 03/10 Du vet inte vad du snackar om. 03/10 Ne. Inte i dagens spel då grafikkorten är mer prestandapåverkande. Jag har kört processorn i 5,1Ghz men det ger kanske 3-5fps vilket kan räknas som felmarginal. Jag hade funderingar på "uppgradera" till s2011 processor men efter flertal lästa tester så... 03/10
Skicka en rättelse