Hårdvarutillverkaren Razer fortsätter att likt en kobra spotta ur sig nya prylar för oss som vill spela på datorn. Passande nog går deras senaste mus under namnet Mamba.

I grund och botten har vi här en trådlös lasermus med sladd. Hur går det ihop - trådlös med sladd? Tanken är den att du sitter på ett LAN någonstans och spelar för fullt med din trådlösa mus när du plötsligt märker att batteriet börjar ta slut. Vad ska du göra; rota fram en reservmus? Sluta spela och låta musen ladda upp sig i några timmar? Nej, du tar helt enkelt sladden som går in i den medföljande laddningsstationen och sätter den i musen. Du kan lugnt fortsätta spela samtidigt som batteriet laddas upp. Genialiskt! Eller?

Sladd eller trådlös?

Det är frågan

Jag kan erkänna att tanken är god men efter några dagar med Mamban har det ändå blivit att sladden sitter i musen hela tiden. Av bekvämlighetsskäl. Varför bemöda sig med att fippla med sladden när den kan vara inkopplad hela tiden och samtidigt slippa det lilla sömnläge som den trådlösa musen går in i efter en stunds inaktivitet? Man behöver heller inte tänka på att musen kanske dör medan man spelar. Om du kanske har kopplat in datorn till din tv och vill ha lite trådlösa musaktiviteter i soffan kan det självklart vara ett bra val. Samma sak gäller om du retar dig på sladden vid vanlig datoranvändning, men det är en fråga om tycke och smak; för min del finns ingen större anledning att köra sladdlöst.

Det finns förstås en till anledning att du kanske vill köra med Mamban som trådlös: det blir snyggare så. När sladden är kopplad till laddningsstationen ger nämligen basen närmast skrivbordet ifrån sig ett härligt blått sken och lägger du på musen för laddning pulserar lampan sakta. Det ska sägas, Razer vet hur man designar saker som innehåller LED-lampor. Även mushjulet har en inbyggd LED-lampa i samma blåa färg som laddningsstationen. Dessa lampor går dock inte att byta färg på, vilket annars börjar bli allt mer vanligt. På musens vänstersida, strax framför de två tumknapparna, finns en liten indikator (tre streckformade lampor i färgerna grönt och rött) som visar batteritid och DPI-inställningarna.

Hur den fungerar

Om händer, knappar och hjul

Rent praktiskt fungerar musen ypperligt. Den ligger bra i handen och har ett härligt glid. Har du händer modell större kanske du bör testa Mamban innan eventuellt köp. Jag uppplever den som lagom stor och jag har ganska normalstora händer. I spelsammanhang går allt som planerat, även när man kör trådlöst. Dagens teknik har verkligen suddat ut myten om att trådlöst skulle vara sämre. Ska jag klaga lite så saknar jag den tilt-funktion på mushjulet som jag blivit van vid de senaste åren. Dessa tilt-hjul brukar i regel ge musen två extra knappar att använda efter egna önskemål. Vi går alltså miste om dessa och får nöja oss med fem vanliga knappar samt två extraknappar (med en något knepig placering längst framme till vänster) för ändring av känslighet. Här finns heller inga utbytbara vikter som blivit mer eller mindre standard för spelmöss.

För cirka 1300 riksdaler (!) får du alltså en schysst designad trådlös lasermus med möjlighet att använda sladd. Låter det lockande är Razer Mamba värt att ta en extra titt på. Känner du att du inte behöver den trådlösa biten kanske du ska se dig om efter andra, billigare alternativ.

Har svurit över mina senaste möss förutom en gammal trådlös mini Logitechmus som slagit sina dyrare trådade och trådlösa kollegor på fingrarna. Musen var för bra och billig. Den finns inte mer att köpa. Synd för mig tills nu. Razer Mamba är den bästa... 02/10 Jag tycker att den främsta anledningen till att köra trådlöst är att man slipper glappande sladdar... Både min och brorsans Razer möss blev riktigt glappa strax efter att garantin gick ut :( Det här känns som en intressant mus. 12/05 går den via blåtand kan ja förstå priset men om den går på 2.4ghz bandet kan ja inte förstå :) så trådlös lr blåtand? 12/05 Totalkär i min lachesis, den får nog hålla ett tag till :) Det verkar mest som att man slänger ut en jäkla massa pengar för funktioner som man ändå inte kommer använda... 11/05 Säkert jättebra mus, men först när det kommer något med likvärdig teknik och prestanda i 300-400 kronorsklassen är det värt att köpas. 10/05 Den ser ju trots allt ganska mumsig ut :D 10/05 Bytte ut min Deathadder mot en sådan här, ångrar mig inte -- den trackar sjukt skönt. Man får dock se till att ha rätt (hård coh vit) musmatta, annars får man dum-tilt varje gång man trycker på en knapp. "mjuka" qpads funkar INTE. 10/05 Alla människor kanske inte är intresserade av "miljötänk". Själv är jag efter ett idogt läsande av vetenskapliga artiklar mycket skeptisk till miljö-lobbyn och underviker medvetet "ekologiska" varor. Dock inte sagt att jag tycker att man skall förstöra... 10/05 Jag har lite svårt att acceptera det faktum att betygssättningen delvis grundar sig på "en snygg förpackning". Vad i hela friden har det med något alls av användandet av musen att göra? Förpackningen öppnar du och "använder" första gången, sen är det... 10/05 Är nöjd med min copperhead. Har aldrig varit nöjd med trådlös mus. 10/05
Skicka en rättelse