Varningsklockorna borde givetvis ha ringt för länge sedan. Ett tyskt manager-spel baserat på handboll och med det ofrivilligt komiska, felstavade meddelandet "Complete in English" stolt på omslaget. Tyskättade pc-titlar är med få undantag landets mest fruktade export jämte technotomtarna i Scooter, och Handball Manager 2009 är ett spel som aldrig borde lämnat landets gränser.

Jag är egentligen ingen sportmänniska men tack vare min förkärlek för fotbollsmanager-spel har jag läst in mer obskyr fotbollsstatistik än de flesta av mina bolltokiga goda vänner. Att vidga vyerna och testa på en ny sport kändes därför spännande - jag menar, om fotboll går bra så borde väl även ett handbollsspel sitta som en smäck? Efter att ha genomlidit ett antal timmar med Handball Manager kan jag dock kallt konstatera att det enda Netmingames åstadkommit är ett ordentligt praktfiasko.

Grafiken påminner oss om när polygoner fortfarande var nytt och fräscht

Både det skrattframkallande omslaget och manualen osar lågbudget lång väg och det blir knappast bättre efter att jag tragglat mig igenom installationsprocessen. Det största problemet är engelsköversättningen, som ofta är så brutalt dålig att jag måste tänka till en extra gång för att faktiskt förstå vad meddelandena på skärmen försöker förmedla. Att ta sig igenom tjock och skitnödig brittisk fantasylitteratur fixar jag utan problem men att navigera igenom Handball Managers Engrish-menyer är helt klart sju resor värre.

Ostiga Pokémon-kommentarer

Soundtracket är horribelt, men det riktiga bottennappet måste ändå vara de tränarkommentarer som spelas upp muntligt i halvtid. Klämkäcka Disney-kommentarer i stil med "Fortsätt kämpa för varann!" haglar uppenbarligen i proffslagens omklädningsrum. Det är emellanåt så pinsamt att jag önskar att jag kunde sjunka genom golvet, och spika igen öronen med hammare för att slippa höra något liknande igen.

Det finns många inställningar, om du hittar dem

I rättvisans namn bör väl påpekas att spelet faktiskt har måttligt med inställningar och taktiker att välja bland. Jämfört med seriösa manager-spel står det sig dock tämligen slätt. Det hela avhjälps inte heller av det ologiska och vansinnigt osexiga gränssnittet som effektivt stöter bort alla som försöker att, du vet, spela spelet. Att utföra ens de enklaste bestyr som att ta ut laguppställning, fippla med löneförhandlingar eller ändra taktiker är omständliga procedurer som är en orgie i frustration.

Ett trauma för livet

Handball Manager 2009 är kort sagt en kalkon modell grövre. Det finns verkligen inget positivt att säga om spelet, samtidigt som jag skulle kunna skriva en avhandling om hur jävla vråluselt precis allting är. 3d-motorn, ifall du vill se matcherna i bildform (hint: det vill du inte), får mina ögon att blöda och ligger på samma nivå som resten av spektaklet. Att ett av spelets försäljningsargument är att det "rekommenderas" av en gammal västtysk handbollstränare med tomtekomplex sätter ribban för allt som följer. Nej fy tusan, även om du älskar handboll och det magra utbudet handbollsspel gör att du blir sugen så gör du bäst i att hålla dig långt borta. Långt borta. Okej? Inget på denna jord är värt det eviga göökböökstrauma som väntar de olyckliga som testar Handball Manager 2009.

Skicka en rättelse