Kan trådlösa mikrofoner frälsa Singstar-utövarna och råda bot på hemskheten i vissas stämmor? Vi levererar ett sjungande utlåtande.

Hur många gånger har man inte stått där framför teven på en fest, med ett sladdtrassel som hållit en fast på ett stadigt meterlångt avstånd från lcd-skärmen? Rundgången återkommer med jämna mellanrum och eftersom spelarna står precis framför skärmen är det ingen annan som ser något av vad som händer. Det som från början var tänkt som en social spelkväll blir snarare en segregerad brölsession. De som spelar befinner sig helt enkelt i sin egen lilla bubbla.

Tur är det väl därför att vi nu äntligen begåvats med trådlösa Singstar-mikrofoner som utöver problemen ovan även löser andra dilemman såsom fattigdom, skövlad regnskog och smältande isar i Arktis. Nej där ljög jag, riktigt så bra är det förstås inte. Även Singstar-mikrofonerna dras med vissa, som vi strax återkommer till. Men först lite känsla.

Storleken i handen har alltid betydelse

De trådlösa mikrofonerna ligger bra i handen och vikten är stabil utan att kännas tung eller orsaka mjölksyra vid mer långvarigt skrålande. De drivs av två AA-batterier vardera och kräver i sig ingen bruksanvisning – en enkel on-knapp är allt som finns att manövrera och knappen kan i stil med de trådlösa Buzz-kontrollerna försättas i ett låst läge så man inte råkar komma åt den mitt i matchen.

Utöver de två mikrofonerna behöver du även en sändarenhet, en liten svart låda som kopplas in i PS3:ans USB-uttag. Att ha en extra liten sändarlåda känns visserligen lite 90-tal – du frågar dig säkert strax varför inte i stället Bluetooth används, som faktiskt finns inbyggd i PS3:an? Svaret är sannolikt att mikrofonerna, som i det här utförandet är bakåtkompatibla med Playstation 2, då inte hade varit det. Trots den dongelliknande lösningen, som gissningsvis är någon slags radioöverföring, får räckvidden sägas vara lagom god. Ungefär 10 meter utan väggar på vägen, som visar sig sänka räckvidden avsevärt. Men det är ju samtidigt ett icke-problem, för varför skulle du stå bakom en vägg och sjunga?

Lagg i överföringen kan bli ett problem

Problemet är snarare att den trådlösa överföringen verkar dras med laggeffekter. Spelets poängsättning är till synes kompenserad för detta, men det gäller inte playbacken av din sång. Och gissa om det är lätt att komma av sig när du hör din egen röst med en halv sekunds fördröjning? Du har säkert märkt av den här effekten när du talat i mobiltelefon, där samma fenomen ibland inträffar.

Betyget på de trådlösa Singstar-mikrofonerna är följaktligen avhängigt två saker. Det ena är hur mycket av ett problem det ska anses vara att man måste ställa ner volymen på den egna sången – för många inte särskilt mycket att diskutera då volymen redan står på minimum. Det andra är hur mycket man stör sig på det faktum att signalöverföringen behöver en dongel.

Svaret är, i mitt fall, är inte särskilt mycket. Men det känns ändå som att Sony kunde gjort ett bättre jobb och därför blir betyget ”bra”, men inte mer. Priset landar på en ungefärlig femhundralapp vilket får anses vara ett ok köp för både fantasten och nybörjaren.

Fakta

  • Kompatibel med PS3 och PS2

  • Drivs av 2st AA-batterier per mikrofon

  • Ansluts via USB

  • Ungefärlig räckvidd 10 meter

Skicka en rättelse