Gigabytes mus GM-M8000 riktar sig till krävande spelare och de sticker ut hakan rejält - på hemsidan hävdas att de har produkter som är till 100% perfekta. Dagens spelare kräver mer av utrustningen och då gäller det att även musen håller måttet.

Att GM-M8000 är en mus avsedd för att spela med råder det inget tvivel om. Med 4000 DPI så måste man i princip ha den på lägsta känslighet för att kunna använda den på ett praktiskt sätt i vanlig skrivbordsmiljö. I spel är det en helt annan sak förstås, där är högsta känsligheten ofta en fördel och precisionen är riktigt bra.

Känsligheten ställs in med en snabbknapp på musen och GM-M8000 har fyra lägen. Det är inte automatiskt så att den högsta känsligheten alltid är den bästa i spel, exempelvis kan man ha nytta av att ha låg känslighet när man använder vapen med kikarsikte, medan hög känslighet fungerar bra när man slåss mot flera fiender samtidigt.

Med musen följer också ett gäng tyngder: tre på 6 gram styck och en på 20 gram. Det här med tyngder är någonting som gemene man kanske finner lite halvnördigt och visst är det överkurs. Ändå kvarstår faktum: musens egenskaper påverkas av tyngderna och skillnaden mellan en fullständigt tom mus jämfört med en som utrustats med alla tyngderna är stor.

GM-M8000 känns nästan lite fjantigt lätt utan tyngderna och den tappar helt klar sin pondus om man väljer att inte använda sig av samtliga tyngder. Snabba rörelser med musen känns definitivt mer kontrollerade om tyngderna används.

Ligger väl

Men är något ur form

Formen är det enda som är lite negativt och också det enda som gör att vi inte kan ge full pott. Den är lite för stor, lite för hög och något för kantig för att ligga helt perfekt i näven. En grovarbetare med händer som dasslock kanske kan uppleva att GM-M8000 är i rätt storlek men för oss med normalstora händer är den aningen missanpassad. Storleken gör också att snabbknapparna på vänstersidan hamnar lite fel. Meningen är att man ska kunna nå dem lätt med tummen men det är bara den bakre knappen som ligger inom räckhåll för en normalstor tumme.

Funktionen som gör det möjligt att spela in makro där ett antal tangentbordskombinationer eller muskommandon utförs sekventiellt är trevlig och bidrar till det allmänt höga betyget, men vi är osäkra på hur gemene man uppfattar den här sortens funktionalitet. Bra att ha, men inte helt nödvändigt.

Priset ligger på cirka 700 kronor och det är helt acceptabelt för en mus som den här. Den är inte 100% perfekt och lever därmed inte upp till Gigabytes reklamlöfte - men nära nog. Några små detaljer drar som sagt ner helhetsintrycket, men vi kan ändå varmt rekommendera den här musen.

» Musens svenska hemsida

Skicka en rättelse