Efter nio år, två supersuccéer och otaliga mängder expansioner återvänder The Sims-serien med en tredje del. Vad är nytt, vad är bättre och - framför allt - vad är det som blåser tillräckligt med liv i serien för att återigen motivera ett köp? FZ har testat, och har svaren på alla dessa frågor och fler därtill!

The Sims har under ett decennium växt till att bli en institution inom spelindustrin - och pc-spelsvärldens kanske allra klarast lysande stjärna. Ettan lanserades utan något vidare buller och brak och det var inte förrän icke-spelarna fick upp ögonen för titeln som den växte långt utanför de vanliga gamer-kretsarna. The Sims engagerade, medvetet eller omedvetet, helt plötsligt en publik som aldrig någonsin tidigare haft minsta tanke att sätta foten i en spelbutik.

Denna enorma popularitet medförde att expansionerna började hagla och någonstans på vägen tappade de flesta "riktiga" spelare suget efter Will Wrights skapelse. Seriens anseende störtdök på grund av expansionerna, prylpaketen och alla andra gnidigheter som utvecklarna klämde ur sig till hutlösa priser. När del två anlände spelade det därför ingen roll att det var en klar förbättring gentemot ettan, serien hade redan lyckats dela publiken på ett sätt som nog ingen annan serie gjort, varken förr eller senare. Tilläggas ska att anseendet tappades trots att spelen i grund och botten tillhör en av de mest geniala och bäst utförda spelidéerna som någonsin realiserats.

Med The Sims 3 är det äntligen dags att återupprätta seriens förtroende hos skeptikerna, samtidigt som de trogna fansen får den regelrätta uppföljare de efterfrågat i åratal. Electronic Arts har balanserat på en riktigt svajig lina för att tillfredställa båda läger. Förutom en del mindre problem uppfyller dock The Sims 3 med råge alla högt ställda förväntningar, och det finns inte längre en ursäkt för någon pc-spelare att inte plocka upp det här äventyret. För The Sims 3 har något att erbjuda för precis alla.

Evolution snarare än revolution

Varför laga något som inte är trasigt?

En sak ska alla ha klart för sig direkt - The Sims 3 är så långt ifrån en revolution man bara kan komma. Snarare är det en evolution, en förfining av det spelkoncept som mjölkats till leda men ändå överlevt. Majoriteten av allt som introducerades i originalspelen och tillhörande expansioner finns kvar, men det är förbättrat. Numera finns det betydligt fler möjligheter att skräddarsy din sim i "Skapa en Sim"-läget och vill man så kan man till och med gå in på detaljnivå och fixa till ögonhålor, nästippens lutning och liknande.

Gentemot tidigare finns större möjlighet att välja kropps- och muskelbyggnad för att skapa en figur precis du vill ha den. Lite trist är dock att antalet kläduppsättningar känns aningens begränsat. Men detta lär det antagligen rådas bot på via expansioner och de utökade möjligheter fansen har att själva skapa och dela med sig av sina kreationer via det nya startprogrammet. Det är en hubb som binder samman Sims-communityn på ett alldeles utmärkt sätt och på ett enkelt och pedagogiskt vis låter spelarna ladda hem gratisprylar, köpa nya föremål (för riktiga pengar) och ladda hem de senaste patcharna. Inte ens din kära mamma kommer ha några problem med det - vilket är precis det som är tanken!

Föregående Nästa
Det står på The Sims 3 wiki att det kommer till mac också... Kan köpas här http://www.discshop.se/shop/ds_produkt.php?lang=&id=73994&lang=se&subsite=games&&ref= men det skall också finnas någon version som både pc/mac ingår ... iallafall hade dom en såd... 15/06 Farligt vanebildande spel. Men inte så bra som dom tycker..... Men men smaken är som baken. Vissas stinker! ha ha 10/06 Plus att det skulle upprepa sig ganksa mycket tror jag.. 07/06 Vilket språk ska dem tala på? Tror inte att alla knattar förstår om dem skulle prata på t.ex engelska heller. 07/06 Tycker att dem kunde gjort så att man kunde höra vad dem snackar om (simmarna). Jag menar nu när en hel stad är vid liv så finns det väl personer eller saker som man kan snacka om tycker jag. :\ 07/06 Det är inte låg nivå på recensionerna, det är låg nivå på folk som skriver här. Bara för att ett spel inte har vapen och massa gibbing betyder det inte att det måste suga eller att FZ måste ge ett lågt betyg. Det finns trots allt en anledning till att... 06/06 Det är så mycket trevligare att prata osynkade åsikter om man är trevlig, märkligt nog =) Heta nyheter-grejen kan vi diskutera vid sidan av, det har inget med Sims 3-recensionen att göra. Du är välkommen att kontakta mig via pm eller via irc när jag är... 06/06 Om inte det har framgått tidigare så får vi (oftast) spelen innan släppdatumet så att vi hinner testa dem tillräckligt. 06/06 Lol. Man kan väll ändå inte slänga ihop en recension samma dag som spelets släpps X). Inte konstigt att det då blir 5/5 06/06 Egentligen är väl ändå själva betyget väldigt subjektivt och godtyckligt? Jag tycker då att man därför bör gå efter själva recensionen snarare än betyget. Recensionen är ju oftast mycket mer objektiv och därmed kan man tänka sig till ett eget betyg snar... 06/06
Skicka en rättelse