Serious Sam-utvecklarna lägger ner vapnen och gör ett spel som är seriöst på riktigt, och på kuppen en av årets bästa pusselupplevelser.

Ibland gör spelutvecklare det oväntade. Tungviktaren #Ubisoft lät en mindre studio bygga ett litet pusseläventyr som utspelade sig under det första världskriget, vilket resulterade i det smått makalösa #Valiant Hearts: The Great War. #Blizzard frångick sina bekanta koncept och skapade det digitala samlarkortspelet #Hearthstone: Heroes of Warcraft (nu äntligen tillgängligt på Andriod, red anm.). Fast frågan är om inte årets största överraskning bör tillskrivas #Croteam.

Serious Sam-utvecklarna tar nämligen rejäla sjumilakliv från sin vanligtvis så humoristiska och lättsamma action med #The Talos Principle: ett filosofiskt pusselspel ur förstaperson, där Tom Jubert (#FTL, #The Swapper) och Jonas Kyratzes (#Infinite Ocean) står för manuset.

Tetris: The 3D Game?

Elohim, skaparen, har utformat utmaningar åt mig, och när jag klarar av dem väntar den generösa gåvan av evigt liv. Förutsatt att jag inte klättrar upp i det förbjudna tornet, för där väntar enbart ond, bråd död. Alltihop utspelar sig långt in i framtiden där mänsklighetens öde är osäkert. Själv är jag någon slags robot som försöker avgöra vad de gamla ruinerna, grönskande skogarna och ökenlandskapen egentligen betyder. Är jag en person? Är det här på riktigt? Vad innebär det egentligen att existera?

De filosofiska resonemangen dukas upp framför mig, men utan att bli särskilt ostiga. Faktum är att det oftast är så välgjort och tänkvärt att jag kan förlåta att mycket av handlingen kör med det trötta konceptet att förmedla information via loggfiler i gamla datorer. Förutom att bjuda på en intressant premiss är The Talos Principle dessutom ett riktigt bra pusselspel.

Spelmekaniskt lånar det upplägget från #Portal, då jag går in i olika testrum för att klara utmaningar. Mycket kretsar kring att stänga av energifält för att ta sig fram till nya områden. Detta gör jag dels genom att använda en jammer som kort och gott stänger av fälten, men också genom att rikta laserstrålar från energikällor för att “låsa upp” dem. Ju längre jag spelar desto fler prylar får jag tillgång till - och desto knepigare blir det. The Talos Principle radar upp många utmanande pussel som kräver att man tänker utanför ramarna för att ta sig vidare.

I spelbranschen är uppföljare ett gyllene ideal. Croteam-fansen ville säkerligen ha ett nytt Serious Sam, men utvecklarna följde en egen vision och skapade något helt annat. Tack vare den vågade satsningen är vi ett utmärkt pusselspel rikare.

Skicka en rättelse