Capcom monsterjakter är mycket, men kunde varit ännu mer.

Monster Hunter 4 Ultimate är en maratonlöpare. Men ibland önskar jag att det var en sprinter. Det tar tid att infria löftena om jakter på himmelshöga bestar. Det dröjer innan adrenalinruscherna på riktigt sätter in. Men trägen vinner och för dig som hänger i är vägen mödan värd.

För dig som däremot råkat missa Capcoms monstruösa succé – och det är en del utanför landet i öst som gjort just detta – undrar du kanske vad allt ståhej handlar om. Så här är det: Monster Hunter iklär dig rollen som monsterjägare. Receptet låter banalt men har banat väg för en våg av titlar som sålt i över 30 miljoner ex. Spelet du just nu läser om är redan en mångmiljonsuccé.

3DS-kraften gör sällan visionerna rättvisa.

Den ursprungliga versionen av Monster Hunter 4 var knappast en revolution utan byggde tryggt vidare på konceptet. Ett par nya vapenklasser, smidigare klättringskonster och den hisnande möjligheten att greppa tag i kolosser till monster var några nyheter. 4 Ultimate fortsätter längs denna spikraka farled, och jag kommer på mig själv med att sakna kurvor.

Många nöjer sig med myrstegen framåt och gläder sig åt ett knippe nya monster och rikligt med ökenlandskap och isgrottor att leva drömmen som jägare i. Men jag kan inte låta bli att fantisera om något annat: ett Monster Hunter för HD-generationen med luft under vingarna. Jag tröttnar på att de öppna savannerna reduceras till klaustrofobiska rum utan detaljer. Jag önskar mig ett äventyr som från start får mig att tappa andan, och inte ett som kräver ett evinnerligt grindande innan jag är där.

Å andra sidan får vi till sist ett robust alternativ till att spela med andra online, och inte bara lokalt. Det är en smärre 3DS-revolution för serien. Servrarna må några dagar innan releasen eka tomma men de tillfällen då jag lyckades få andra jägare på kroken var rätt och slätt roliga.

Det märks tydligt vad skaparna lagt mest krut på.

Och det är där jag till sist landar: Monster Hunter är roligt, trots allt. Det är svårt att ha sönder något som i grunden bjuder på solitt gameplay med strider som inte är annat än episka. Solokampanjen ståtar med en oväntat charmig berättelse som tänder glöden i mitt äventyrarhjärta och lotsar dessutom in nykomlingar på ett rättvist sätt. Jag slipar mina vapen tills kinderna blossar, där insektsspjutet ståtar som den kreativa nykomlingen. Och det omgivningarna saknar i flärd tar spelets stjärnor, bestarna, igen med råge. Jag dyrkar drakarna, ödlorna och de andra gynnarna i Capcoms skräckkabinett. De blir som mina bästa vänner (som jag har ihjäl, men ändå…).

En dag snart hoppas jag att Capcom hittar modet att skaka om serien i sina grundvalar. För det är den värd. Men fram till dess är Monster Hunter 4 Ultimate en stabil evolution och en kamrat som inte sviker – men inte heller fångar mig till fullo.

Striderna kan inte beskrivas som annat än episka säger du. Det var en riktigt trött klyscha, säger jag. Finns det något ord som det har gått mer inflation i än "episk" inom spelrecensioner? Som är mer urvattnat och tappat mer tyngd? Att landa i att spel... 15/02 Tror att hela handheld grejen har att göra med att det är en väldigt nichad spelserie och att Japan där det säljs som mest älskar sina handhelds. Tror inte det hade varit värt för dem att göra en storbudget konsoll/PC satsning. Vilket är jävligt synd. 13/02 3/5? HÄDELSE! 12/02 Hur känns det att spela Monster Hunter på 3DS utan det där circle pad tillägget som ger en högerspak? 11/02 Hade hellre sett spelet komma till PC än fjantiga konsoler. 11/02 Spel där kamerakontroll är viktig passar bäst på Vita. 11/02 Håller med, det hade gjort sig mycket bättre på Vita. Beräkningskraften hos en Vita är ju långväga bättre än den hos 3DS. Synd som fan, jag hade gärna sett detta till min Vita. 11/02 Hade Monster Hunter kommit till antingen PS4 eller Vita hade jag införskaffat den platformen med direkten. Uncharted, Bloodborne och allt det där för all del - men Monster Hunter gör saken till en no-brainer. :| 11/02 Varför ska alla MH spelen komma till bärbara konsoller hela tiden? Skulle verkligen älska detta på PS4, det skulle öppna upp så stora möjligheter med gameplay och multiplayer samt episk grafik och skön fysik. 11/02 Har aldrig spelat MH men ett liknande koncept för PC där man bygger en stor öppen värld vore drömmen. Att få ge sig ut på expeditioner i flera dagar för att hitta något mytomspunnet monster tillsammans med några polare mmm fett. 10/02
Skicka en rättelse