#Boom Blox är pusselspelet som visade hur man använder Wii-kontrollen på bästa sätt. #EA:s fysikpussel handlar om att samla poäng genom att plocka, spränga och förstöra block av olika slag. Plockepinn parat med Jenga, om man så vill. Spelet fick mycket beröm när det landade för drygt ett år sen och en uppföljare var därmed självskriven. Bash Party får klara sig utan överraskningsmomentet och frågan är om den kan upprepa succén.

En putsad repris

Kort svar: ja, fast med förbehåll. Bash Party är likadant som originalet, med samma självklara kontroller: lås kameran/siktet genom att hålla in A-knappen, gör en kaströrelse och släpp A för att kasta iväg bollen. Det funkar fortfarande bra men de många likheterna med ettan betyder risk för upprepningsleda. Motmedlet är ungefär 400 banor, möjlighet att hämta ännu fler över nätet och ett verktyg för att bygga egna.

Rent spelmässigt finns ett par nyheter, till exempel en virussmittad boll som i kontakt med vissa block smittar dessa varpå de försvinner och orsakar gravitationsbaserat kaos. Med slangbellan greppar du tag i ett block och skjuter iväg det i önskad riktning, återigen med kaosartade följder. Varianter på pusselspel där man ska få tre färgade block i rad ingår; du har begränsat med färgbollar att skjuta iväg och du måste planera dina drag. Detta och många andra spelformer ger den i grund och botten ganska enkla spelidén gott om variation.

Pussla socialt

Flerspelarläget har byggts ut sedan senast. Du kan lira det mesta med eller mot ett par polare och det är här spelet verkligen kommer till sin rätt. Piratskepp som bombar varandra, gemensam problemlösning, lufthockey - omgångsbaserat pusslande har sällan varit så här underhållande. Om allt detta inte skulle räcka kan du enkelt hämta fler banor över nätet, eller varför inte gå in i editorn och bygga fler? Jo, för att banbyggande med konsolkontroller är omständligt, men om du äger en gnutta tålamod kommer övriga spelare uppskatta dina insatser. Japp, du kan dela ut dina skapelser och hämta andras över nätet, och det utan den krångliga vänkoden.

Boom Blox Bash Party är en riktigt välgjort pusselspel med mycket innehåll, stor variation och smått genialt upplägg. Att det i grund och botten är samma sak igen stör eventuellt om du spelat sönder föregångaren, men samtidigt är tvåan förbättrad på de flesta områden (den återigen urfula presentationen undantagen). Även om spelet inte lyckas överraska lika mycket som debuten är känslan av ett fräscht och välgjort spel fortfarande påtaglig. Ett riktigt bra köp, alltså. Igen.