Spelgolf är spelgolf och kan inte bli mycket mer än så. Trodde vi, tills Wii fick en skvätt välbehövlig precision. Spelgolfen är fortfarande inte riktig golf men den närmar sig.

Fyra spel på drygt två och ett halvt år - #EA försöker sannerligen frälsa Wii-folket på tweedbestyckad gräsbandy. Risken att mätta marknaden ska ställas mot det faktum att utvecklarna blir skickligare på att anpassa spelen efter wiimoten. Många utvecklare har gjort tvärtom, och därigenom visat hur förödande övertro på kontrollens precision kan vara. Men i Tiger Woods PGA Tour 10 får EA kraftig draghjälp i form av MotionPlus, #Nintendos lilla dosa som ska göra handkontrollen mer exakt, något som ärligt talat behövs.

One small step for man

A giant leap for... gamers

Spelet säljs både separat och förpackat med MotionPlus. Lyssna noga nu - det finns ingen anledning att välja alternativ ett. Dels kommer du förr eller senare ha nytta av grunkan, dels förvandlar den Tiger Woods 10 från bra till smått fantastiskt. Japp, skillnaden är enorm, och även om spelet fortfarande skiljer sig från riktig golf är det ett par saftiga sjumilakliv mer verklighetstroget än när du lirar på det gamla viset. Bättre känsla, enormt mycket mer precision, draw och fade som faktiskt fungerar - och inledningsvis stora bekymmer att klippa tilll bollen någorlunda rakt.

Ett i mitt tycke ganska stort problem med samtliga EA:s golfspel till konsol är svårigheten att slå lagom hårt. Full styrka är inga problem, men så fort det ska träffas med exempelvis 70 procents hårdhet blir det chansartat, både i fråga om längre klubbor och vid puttning. MotionPlus eliminerar inte bekymret fullt ut men känsligheten förbättras markant.

Hur golf är du?

Man känner sig nästan lika okunnig som i verkliga livet

Svårhetsgrad väljs i tre nivåer. I den enklaste är det i princip bara att knacka till för kung och fosterland, träffvinkel och annat hokus pokus är underordnat. På mellannivån måste du se upp för snedträffar, men du kan välja bollens skruv medan den är i luften (peka med styrkorset och vifta frenetiskt på handkontrollen) och få en så kallad putt preview. På den svåraste nivån är du helt utelämnad åt ditt eget kunnande.

Väl på green finnst två slagtyper att välja mellan: förra årets där "olika putters" går olika långt och en ny, mer verklighetstrogen variant med bara en putter där hårdheten måste anpassas efter hur långt från hålet du ligger. Överlag är puttningen klart bättre än tidigare år, kanske inte helt överraskande extra mycket med MotionPlus påkopplad. Samtidigt hamnar vissa puttar långt från hål utan att jag förstår varför; slagstyrka och greenernas lutning är emellanåt brutalt svårtolkade och jag tror inte att felet enbart är min okunskap.

Karriärläget liknar det som finns till de andra konsolerna, det vill säga att du skapar en spelare och fördelar färdighetspoäng på ett antal områden (slaglängd, precision, skruvar och så vidare). I takt med att du (förhoppningsvis) gör succé får du fler poäng att fördela. Från en kalender väljer du vilka turneringar du vill delta i och du gör klokt i att inte ge dig på de som markerats som avancerade förrän du gör bra ifrån dig, det vill säga går runt på en bra bit under par. Väljer du istället onlineläget möter du ett föredömligt enkelt upplägg (friend code krävs ej) och med turneringar och leaderboards finns goda anledningar att fortsätta lira när du tröttnat på karriärläget. Apropå uppkopplat: om du vill kan du hämta hem korrekt väderdata; kanske inte livsnödvändigt men onekligen en kul detalj.

Som vanligt står en rad enskilda spelformer till buds, från traditionella saker som stroke och match play för en till fyra spelare till nykomlingen frisbeegolf. Detta helsköna avbrott från det vanliga spelandet visar återigen hur bra MotionPlus fungerar: greppa frisbeen med B-knappen, gör en kaströrelse och släpp den (knappen, inte kontrollen) i rätt ögonblick. Idén känns igen från Boom Blox-liren, men här spelar faktorer som vinkel in. Samtliga 27 banor kan spelas igenom i detta läge och även om det ibland blir lite väl arkadigt bjuder det trevliga avbrott från det allvarsammare golfandet.

Bra - och bäst

En reklamkampanj för MotionPlus

Med en MotionPlus i din ägo är Tiger Woods 10 ett ruskigt bra spel, både i fråga om teknik och innehåll. Om du av någon vanvettig anledning väljer att köpa spelet utan den får du fortfarande en bra upplevelse, men var medveten om att den skulle kunna vara så mycket bättre. På det stora hela är det fortfarande inte ett perfekt spel; menybläddringen är lika irrationell som alltid när EA Sports har ett ord med i laget (menyval bekräftas ibland med A, andra gånger med plusknappen...) och vissa aspekter av själva spelandet kan förbättras. Men om du gillar golf och äger en Wii ska du definitivt ta en titt på denna titel - även om du äger föregångarna.

Således är den korrekta benämningen för det som spelas i Tiger woods 10 discgolf. I discgolf (grenen som utövas) använder man sig av discar. Inte någon frisbee man köpt på en shellmack. 17/07 Delvis sant. jag kallar det också frisbeegolf. Dock så är frisbee det gemensamma namnet på de sporter som man använder en disc (plastbiten) i så som guts, ultimate och inte namnet på discen. 16/07 Aldrig någonsin hört någon kalla det discgolf. Frisbeegolf däremot är allmänt vedertaget. Heter det föresten inte Frisbee på engelska med? Så varför i hela friden skulle någon vilja kalla det discgolf som bara låter dumt och klumpigt att säga? Kollade... 16/07 Får min Motion Plus imorgon, lovar att det då ska golfas :D Tyckte t.om Wii Sports golf var roligt på sitt sätt än fast putten var så slumpartad. Ser verkligen framemot detta, och Grand Slam då, och kan pingisen i Wii Sports Resort bli välgjord så komme... 16/07 Wii Motion Plus verkar ju som en riktigt bra pryl. Hoppas alla spelutvecklare tar tummen ur röven och skapar lite fina spel till den! 16/07 Hörde att Tiger har opererat ögonen med laser, kan det var på hans iniativ att det här spelet ska vara så verkligt som möjligt? Han har 20 / 25 vision idag, alltså mer än perfekt syn... 16/07 Någon fler än jag som märkt att spelarens skugga är avklippt vid torson på bilden? :D 15/07 Haha. så gör dom en recenson för Wii också! Härligt! ;) 15/07 Bra att ni gjorde recension med Motion-plus också. Det är nästan så att man vill köpa Wii bara för att få köra Golf med Motion-plus. Grafiken var inte heller så dålig enlígt mig. Fast så har jag ju inte kört någon utav dem "nya" konsollerna. 15/07 eller så säger man frolf ;) 15/07
Skicka en rättelse