Att helt utan verkligt ansvar vara högsta höns för sin favoritsport lockar många, inte minst fotbollsintresserade. Men att styra och ställa i Tour de France har inte riktigt fått samma uppmärksamhet. Pro Cycling Manager 2009 visar varför.

Nytt år (nåja), ny säsong och ett nytt mjölksyrespel från franska utvecklarna #Cyanide. Spelet bjuder på många förbättringar sedan tidigare år: trevligare grafik, bättre AI, ett smidigare och mer lättförståeligt användargränssnitt, möjligheten att trampa runt Spanien som komplement till Frankrike är några av nyheterna.

Utöver dessa element ter sig upplägget relativt likt det från tidigare spel i serien. I grund och botten handlar det alltså om att i rollen som manager ta kontrollen över ett redan existerande cykelteam eller skapa ett eget utifrån de åkare som finns tillgängliga och sedan leda dessa trampare på den krokiga vägen till landsvägscyklingens topp.

Ett Mekka av valmöjligheter

Sällan tidigare har en manager haft så mycket att göra: valmöjligheterna i Pro Cycling Manager 2009 är kort sagt enorma. När väl val av team är genomfört ska det ordnas med finanser, träningsupplägg, sponsorer, försäljning och köp av nya talanger och ofantligt mycket mer. Utöver detta förväntas du som chef även ständigt finnas tillgänglig under alla de lopp dina cyklister ska ta sig igenom för att där ta avgörande beslut i frågor om kraftansträngningar, farthållning, hjälpsamhet gentemot lagkamrater med mera.

Det är dessvärre bland alla dessa valmöjligheter spelet tappar bort sig självt. I och med att de är så pass många torde det krävas relativt utförliga förklaringar till alla alternativ, något som dessvärre inte finns i alla lägen. Det lättförståeliga gränssnitt som utlovats lever således inte riktigt upp till hypen. Vilket är riktigt tråkigt, speciellt då det märks att spelet har mycket goda intentioner.

Spännande produkt i undermålig förpackning

Inte heller grafiken känns klockren. Landskapen är sådär, publikens evinnerliga vinkande är mest tröttsamt och trots att kommentatorerna försöker liva upp loppen känns de många gånger allt för platta. För den inbitne cykelfantasten finns trots detta mycket att hämta om man ger spelet lite tid. Annars är det nog klokt att avvakta, låta serien växa något år till och hoppas att anpassningen till oss som inte tillbringar all vår vakna tid på cykelsadeln eller framför Eurosport kommer längre.

Själv tkr jag detta är väldigt intressant och är ganska säker på att jag ska köpa spelet. Dock prioriterar jag ny dator först ;) 21/07 hade hojarna haft dubbla eldkastare monterade på framgafflen hade det varit en helt annan sak, men.. cykling utan våld? nej tack 20/07 "Pro Gaming 2011 - Quake 2! Now you can play as a gamer playing Quake 2! The room that you play from has HDR lightning and top of the line shadowing. You can play Quake 2, poop, order pizza and redecorate your gaming room! Or if you are bored, there are... 20/07 Ja som sagt, känner man att cykling är något riktigt intressant och kan stå ut med att lära sig kontrollera spelet kan det säkerligen ge en del lycka :-) /Christoffer 20/07 Låter ung. lika kul som ett komplicerat benbrott... :P 20/07 lol 20/07 <cheapshot> Kan man dopa sin cyklist till att vinna mer? </cheapshot> 19/07 SkinVision, jo det är många gånger publiken nästan står framför cyklisterna till sista sekund innan de flyttar sig. I final/upploppet idag (etapp 15) blev han som brutit sig ur och ledde så irriterad på alla idioter som stod mitt på vägen att han försök... 19/07 Bra! Då kan du svara på om det ser ut såhär IRL: http://www.fz.se/bilder/?id=96956 Tycker det ser väldigt dumt ut att ha åskådarna på vägen, speciellt då det finns en trottoar några decimeter bort. Nej, blir nog inget köp för mig då jag inte finner denn... 19/07 Måste bikta mig lite här, jag har alltid sett ned på cykling (speciellt landsväg) som en sport som ingen bryr sig om och att alla är dopade. Men nu i år har jag på grund av en förkylning legat och tittat på 5 etapper av touren. Och nu är jag såld. Kansk... 19/07
Skicka en rättelse