Trots den långa väntan uppfyller Rockstar alla wannabegangsters drömmar om en bra pc-version - Grand Theft Auto V är kriminellt bra i denna "ultimata utgåva".

#Rockstar är en utvecklare som sannerligen lever upp till sitt namn. Tryggt på plats i samma båt som #CD Projekt kan de göra lite vad de känner för utan att förlora fansens kärlek och respekt, på ett sätt som EA, Activision och Ubisoft bara kan drömma om. Tänk er att pc-versionen av nästa Battlefield, Call of Duty eller Assassin’s Creed skulle dröja 1,5 år efter konsolreleasen – man skulle inte ens se de arga spelarna för alla högafflar.

Men Rockstar kommer, som de branschens rockstjärnor de är, undan med precis den manövern. Istället för sura miner så är de flesta mer hypade än någonsin när [g="Grand Theft Auto V"] äntligen gör pc-debut. Och lyckligtvis har de inte väntat förgäves.

När Niko Bellic klev iland i Liberty City då pc-versionen av #GTA IV lanserades var det mycket som inte stod rätt till med optimeringen, och först efter flertalet patchar blev det den upplevelse pc-spelarna förtjänade. Denna traumatiska introduktion har dröjt sig kvar i minnet som ett orosmoln och skingras inte helt denna gång heller; Rockstar Social Club agerar DRM som vissa haft svårt att koppla upp till samtidigt som andra inte ens kunnat installera spelet. Men för mig har upplevelsen varit en enda stekhet, kalifornisk sol.

En dålig dag (natt) på jobbet

Rockstar kallar pc-versionen av GTA V för “den ultimata utgåvan” och jag håller med dem. Min dator ligger runt de rekommenderade systemkraven, vilket medför att Los Santos med omnejd förvandlas till en grafisk godispåse fylld med läckerheter (som kan maxas på stabil fps på vår maffiga testrigg!). Endast de något åldrade karaktärsmodellerna agerar tveksam pralin med körsbärslikör, i övrigt njuter jag av grafiksnasket; vågor som bryts mot bländande vita sandstränder, ljuset som reflekteras i den välpolerade lacken på min sportbil och den mörkröda solnedgången ute på landsbygden är bara några av de ögonblick som frestar ögonen ännu bättre än de tidigare versionerna.

Vi säger - det är stabilt!

Det jag uppskattar allra mest är att glida runt i de snygga miljöerna i bilduppdateringen 60 fps. Den gör en otrolig skillnad till det bättre för hela upplevelsen, särskilt bakom ratten på en snabb bil, även om den sviktar ibland när det är riktigt mycket grafiska effekter i kombination med tung trafik. Men det händer tillräckligt sällan för att jag ska se mellan fingrarna (och vill jag verkligen inte ha något fps-ras så kan jag ju alltid pilla mer med inställningarna).

Som vi har längtat efter Skrapa Rutan i Januari Simulator!

Förutom det grafiska ansiktslyftet är pc-versionen i stort sett samma spel som släpptes till Playstation 4 och Xbox One i november förra året. Den stora nyheten är Rockstar Editor – ett verktyg för att skapa filmklipp i spelet. Det tog mig ungefär fem minuter att slänga ihop en kortfilm med text och musik som jag laddade upp till Youtube direkt från spelet (se nedan). Men den som har högre ambitioner än så kan utföra riktiga stordåd.

Möjligheten att gå in i ett director mode och placera ut skådespelare och knåpa med inställningar gör editorn till ett filmverktyg att räkna med även för större projekt. Den är dessutom inte överdrivet krånglig att lära sig och kan mycket väl ge upphov till en hel generation av lysande (och stötande) machinima-regissörer. Användarskapat material är alltid en bra idé och Rockstar Editor har stor potential att göra ett ordentligt avtryck på den fronten.

Föregående Nästa
Aldrig fattat hur det här spelet fått så höga betyg. Singleplayer läget har utan tvekan den sämsta storyn sedan de började med att göra sådana i något GTA spel. Det finns heller inget annat tonläge än skrik och gap så fort det blir en cutscene. När får... 22/04 Bästa spelet under hela 2000-talet. 20/04 Laddningstiderna Online är BARA pga. att ni joinar public sessions. Det tar skitlång tid att gå in i dessa. Om ni startar GTA 5 i storymode sedan därifrån väljer Closed Friend Session eller liknande så tar det min Raptor disk bara 5-10 sec på loading.... 20/04 mm rätt långa laddningstider, men fett lir 20/04 Laddingstiderna i online är sjukt jobbiga. Spelar på¨en PCI express-SSD i RAID0. 19/04 Eller varför inte en kvinnlig tolkning av Falling down, kan ju bli helt fantastiskt? https://www.movieposter.com/posters/archive/main/14/MPW-7383 17/04 Spelet är inte verkligt på något sätt så att lägga in en karriärsugen kvinna är inte omöjligt. En modern Bonnie Parker skulle inte sitta fel. Sedan spelar det inte heller någon roll om personen i fråga är kriminell eller inte, alla sidor av lagen är kor... 17/04 Det skulle helt klart vara intressant även om jag själv inte kan tänka mig hur de skulle få in en spelbar kvinna på ett bra sätt i GTA. GTA handlar ju typ om desperata män som är villiga att riskera allt för att stiga i den kriminella hierarkin. Det fin... 17/04 Känns inte så stabilt jag hoppats på. Spelet dör efter två sekunder när det håller på starta upp. Hinner höra lite polis tut och två stjärnor uppe i höger hörn sen är det fatal crash. Fint... 17/04 I 4an halverades ju laddningstiderna om man stängde av vsync. Kanske är samma? 17/04
Skicka en rättelse