Det är tillbaka till labbet när Telltale Games släpper sitt andra spel i CSI-serien. Mord och karaktärena från TV-serien utlovas samtidigt som vidrig grafik och ljud hindrar dig från att njuta av ett spel som annars kunde vara värdig en plats i din spelhylla.

Hard Evidence är den fjärde delen om labbråttorna i Las Vegas som löser fallen genom att studera fibrer, DNA och fingeravtryck istället för att, som fallet brukar vara, skjuta sig fram till den skyldige. Fem fall skall lösas av den namnlöse nybörjaren (du alltså) och till din hjälp står hela CSI-gänget komplett med labb, bårhus och torra ordvitsar.

Brottsplats: vardagsrummet

Det finns ingen tvekan om att det är ett CSI-spel du lirar. Den sterila och brutala presentationen känns igen ifrån TV-serien och det faktum att du löser brott utan att mördaren måste vara personligt sammankopplad med dig (tänk Still Life) är inte ovanligt på TV, men tyvärr väldigt sällsynt i spelsammanhang. Dialogen är välskriven och brotten är på pappret tillräckligt intressanta för att få vara med i TV-serien.

Du styr spelet ifrån en förstapersonsvinkel där du kan vrida dig mellan 180 till 360 grader beroende på var du är, och du hanterar navigering och interaktion med musen. Du samlar bevis precis som i vilket annat peka-klicka-spel som helt, men objektet behöver nästan alltid närmare undersökning som genomförs i labbet. Matcha blodet i sängen med blodet på telefonen, jämför fingeravtryck för att visa vem som var på brottsplatsen, ta reda på vem som ringde på mobilen minuterna innan mordet och provskjut vapen för att hitta mordvapnet.

Du är dessutom ansvarig för att förhöra de misstänkta och ta reda på deras alibi och eventuella motiv. Tack vare trovärdiga ledtrådar och intressant handling känner du dig som en riktig kriminaltekniker. Efter att du löst fallet skickas du in till Grissom för att få din utvärdering på hur bra du lyckades lösa fallet. Detta bestäms av hur många ledtrådar du hittade, hur mycket hjälp du frågade efter, hur många platser du undersökte samt hur många av Grissoms borttappade insekter du hittade.

Hårda bevis

- Svag presentation

Trots sin trovärdiga stämning är inte allt guld och gröna skogar i Hard Evidence. Först och främst, grafiken är hemsk. Det här är inte next-gen. Det är inte ens last-gen. Detta är Hedenhös-gen. Karaktärerna ser till och med sämre ut än i 3 Dimensions of Murder och liknar sina mänskliga motsvarighter i serien som en noshörning liknar Henrik Schyffert. Detaljerna, texturerna, objekten - allt är oförlåtligt i ett spel där du inte ens får röra sig fritt.

Med undantag för Jorja Fox och Marg Helgenbergers karaktärer görs rösterna till CSI-teamet av originalskådespelarna. Problemet är bara att de låter oengagerade, som om de läser sina repliker inantill. Dialogerna som annars är välskrivna tappar sin känsla när de görs helt utan inlevelse. Detsamma gäller rösterna till de misstänkta, som kunde få sina repliker att låta hjärtkrossande, men slutar som sömnpiller.

Ifall du känner en déja vu-känsla när du spelar Hard Evidence är det inte konstigt. Fallen du är tilldelad följer alla ett mycket liknande handlingsförlopp. Du får så gott som alltid tre misstänkta att förhöra

"Detta är Hedenhös-gen"

och tre till fyra platser att undersöka. Ännu värre blir det när du upptäcker att det är precis samma system som användes i 3 Dimensions of murder och att labbet och bårhuset ser precis likadana ut då som nu. Lägg till att spelet är väldigt lätt. Så fort du har fått grepp om hur du ska gå till väga för att jämföra bevis med varandra och var du brukar hitta ledtrådar kommer resten av spelet gå som på räls. Det finns bara en svårighetsgrad och det enda som skulle kunna locka dig tillbaka för att spela om ett fall är för att få en bättre rang som låser upp en bonus som består av trailers. Föga underhållande.

CSI: Hard Evidence är inget spel som snubblar på mållinjen. Det går inte att förlåta grafiken eller svårighetsgraden när detta är samma kritik som 3 Dimensions of murder fick för ett och ett halvt år sen. Ett stort "men" måste dock på sin plats. Tyckte du om tidigare delar i CSI-serien kommer du med all sannolikhet tycka om Hard Evidence, för att det är mer eller mindre samma spel. Tycker du verkligen om CSI måste du ge spelet en chans för att känslan finns verkligen där, även om ljudet och svårighetsgraden försämrar den.

Du kan hitta spelet för runt 250 kr utan större svårigheter, vilket är ett plus i kanten och det som gör att spelet kommer upp till en tvåa i betyg. Hard Evidence är ett spel för CSI-fans, och inga andra.

Skicka en rättelse