Doften av bensin sträcker sig ända ut i vardagsrummet. Det går undan och ingen som inte har en dödslängtan skulle försöka sig på något liknande i verkligheten. Som tur är går det tack vare Trials HD att köra som en vettvilling utan att riskera mer än en vrickad tumme.

Pc-spelare har i ett par års tid riskerat liv och lem i Trials. Nu när motorcykelspelet kommer till Xbox Live Arcade är namnet Trials HD och det levereras med över 50 nya banor.

Spelidén är barnsligt enkel: den går i princip ut på att dra gasen i botten, luta sig framåt eller bakåt för att balansera motorcykeln och undvika att krascha. Det är dock inte så enkelt som det verkar, för även om man inte behöver svänga en enda gång verkar banorna vara designade för kamikazepiloter och folk som gillar att plåga sig själva.

Banorna är uppdelade efter svårighetsgrad och blir snabbt utmanande. Efter att man klarat av nybörjarbanorna, där det i princip handlar om att klara några små hopp, är man inne på banor där man är tvungen att balansera hela tiden, ständigt luta sig åt rätt håll och undvika att inte dra på fullt gaspådrag.

Längs med banan finns ett antal checkpoints. Kraschar du kan du alltid börja om från den senast passerade. Fast alla misstag räknas och om du vill ha guldmedalj (och det vill du) får du inte krascha en enda gång.

Smärtsamt att krascha

Tur att det inte är på riktigt

När man kraschar är det nästan så att man känner smärtan från förarens brutna ben. Grafiken är riktigt bra och tillsammans med ljudeffekterna blir inlevelsen så stor att man lätt grimaserar samtidigt som man är glad över att det bara är på låtsas.

Möjligheten att skapa egna banor och dela med sig av dem är förstås trevlig, men det är ganska tidskrävande och frågan är hur många som kommer att ägna sig åt det. De medföljande banorna, plus möjligheten att i framtiden ladda ner nya banpaket från Live, räcker gott. Att ta sig igenom banorna på de svårare nivåerna kräver att man övar ordentligt.

Om jag ska säga något negativt om spelet är det att vissa banor kan bli löjligt svåra, det känns ibland som att man fastnat i vinkelvolten. Spelkänslan är väldigt skön i övrigt, det känns onödigt frustrerande att fastna på ett hopp eller en loop som är närmast omöjlig att klara av. Trots det består känslan av att man är en vild motorcykelrebell som stirrar döden i vitögat och aldrig tvekar att ge full gas fastän chansen att klara sig är minimal.

Spelet är helt klart värt 1 200 Microsoft-poäng och det placerar sig utan vidare i den övre skiktet av Live Arcade-spel. Det är tillräckligt utmanade för att hålla en bra stund och spelkänslan slår det mesta. Man måste bara klara av en bana till, och en till, och en till...

Skicka en rättelse
haha! awesome. måste fixa! 29/08 Jävligt roligt spel! I'm hooked! Lite tråkigt att man bara kan ladda hem kompisars banor. För jag känner ingen som har Trials ^^ Om jag inte minns fel så heter jag samma på xbox som här, dvs Zwanco. om någon vill "kriga" ;) 27/08 nu är ju banerna ganska lätta men det finns ju ett ofantligt sug att få guldmedalj och e jovisst jag ska adda dig (fast jag suuuuuger) ;) 25/08 menar du Action Supercross aka ACross ? Trials är inte som varken across eller elastomania men det påminner dom är lite annorlunda. Trials går väll bara ut på att köra frammåt medans across/elma så skulle man köra lite hur som hellst och gunga osv. 25/08 Tack. Inte bara jag som lagt märke till det då. Fanns ju till och med ett annat SW-spel innan Elastomania som var exakt likadant. Kommer inte ihåg vad det hette dock. DOS-spel har jag för mig. 25/08 :up::up::up: 25/08 Ni får gärna lägga till mig också - Mac Arclander. När jag recenserade spelet insåg jag ganska snart att jag aldrig kommer att komma upp i topp-tio world-wide, men jag har inte gett upp ännu. Och jag har en extra kommentar till spelet med tanke på några... 25/08 Frusterande att det inte finns "gyro-verkan" på framförallt bromsen. Varje gång jag håller på att stegra över i luften bromsar jag max för att motverka, men det hjälper ju ingenting. Omöjligt att få in i mitt huvud att det inte hjälper att bromsa/gasa... 24/08 Väldigt kul är det även om Inferno 2 är näst intill omöjlig att klara. 24/08 Ja jävlar det här spelet driver en till vansinne, sitter fast på ett hinder på sista banan som jag försökt klara runt 400 gånger nu. Annars mycket roligt men som det står i artikeln, somliga banor är så svåra att det inte är ett dugg roligt, man vill... 24/08