The Beatles ger sig in i spelbranschen. Vi förförs, förundras och förargas av ett stycke spelhistoria vars husse tycks göra allt för att jävlas med oss.

Historiens viktigaste band har konsekvent vägrat böja sig för den digitala musikrevolutionen. Beatles skivbolag Apple Corps och dator-Apple bråkade juridiskt i flera decennier, på senare år till stor del för att den senare började kränga musik trots ett tidigare avtal om att så inte skulle ske. Numera är parterna överens men Beatles skivkatalog lyser alltjämt med sin frånvaro i Itunes Store; förhandlingarna har varit fruktlösa, skulle man kunna säga. Samma sak gäller för övrigt samtliga digitala musikförmedlare och orsaken är sannolikt att skivbolag och rättighetsinnehavare vill ha högre avkastning än vad nätbutikerna ger.

Tre av fyra herrar i inledningen av en ganska hyfsad karriär.

När så Beatles plattor i dag släpps i remastrat skick är det skiva som gäller. Men trots skivbolagets konservativa hållning har spelbranschen lyckats knipa Liverpool-gossarnas verk. The Beatles: Rock Band visar tydligt att det finns pengar att tjäna i musikspelsgenren. Det visar också hur illa #MTV Games behandlar den svenska marknaden.

En halv spelupplevelse

Gammalt krångel går igen

De två tidigare stora Rock Band-spelen drabbades av förseningar och instrument som aldrig dök upp. Med The Beatles tycks beslutsfattarna äntligen ha fattat att också Sverige gillar att köpa bra spel. Men eftersom det vore synd och skam att börja fungera som ett normalt spelföretag fortsätter genierna hos #MTV Games att jävlas, denna gång genom att ge FZ sämsta möjliga testmöjligheter. Vi fick recensionskoden först i dag och instrumenten får vi överhuvudtaget inte testa. Och ingen kan ge ett vettigt svar på varför.

Instrumenten - fullständigt omöjliga att skicka till FZ-redaktionen...

Vi övervägde att låta bli att recensera spelet, men det svider i både musik- och gamersjäl att vara vrånga makthavare till lags. Omdömet blir en aning stympat eftersom vi inte kan berätta hur de nya instrumenten fungerar, men du får i alla fall veta hur själva spelet fungerar. Suboptimalt, men nu vet du i alla fall hur det ligger till.

Stilsäker resa mot stjärnorna

Häng med från Cavern till skivbolagets tak

Far out, dude!

Om du stiftat bekantskap med andra spel i genren kommer du snabbt känna dig hemma. Mest iögonfallande jämfört med föregångarna är att grafiken formligen ångar Beatles; de tidiga årens pliktskyldigt uniforma kostymer, flum och flower power under "Sgt Pepper"-eran och det skäggiga live-avslutet på skivbolagets tak i London några år senare. Bakgrunderna varierar beroende på vilken period låten är ifrån och alltsammans är mycket läckert, om än en aning plottrigt emellanåt.

I spelläget Story Mode avhandlas gruppens karriär från de tidiga spelningarna på The Cavern Club i Liverpool och framåt (inget Hamburg, dock). Du åker till USA och Ed Sullivan Show, du lirar i Japan och avrundar med studiospelningar efter det att bandet slutade turnera 1966. Dina insatser belönas med upp till fem stjärnor; ju fler du plockar, desto fler extraprylar blir upplåsta. Det handlar om fotografier och mängder av information som Beatles-konnässörer kommer finna stort nöje att gräva ner sig i. Om du istället väljer att hoppa direkt in i Quickplay-läget är alla låtar föredömligt nog tillgängliga utan jobbiga upplåsningskrav.

Föregående Nästa
Asså, egentligen är jag skitless på GH/RB, men funderar på det här mest för While My Guitar Gently Weeps, så länge den är bra frettad dvs. Men det brukar ju harmonix vara bra på. EDIT: http://www.youtube.com/watch?v=2KOf-aF9SHk om ni vill se "while my... 19/09 Att klaga på att spelet är dyrt med instrumenten är fånigt. 2199 för trummor, gitarr mic och spel är inget konstigt. Guitar Hero World Tour kostar 1999 kr för samma innehåll, minus 1 mick stativ. GH5 går inte ens att köpa inkl ett trumset, och skall vi... 19/09 det var ett jäkla gnäll, är man intresserad av spelet i fråga så läser man väl artikeln. Svårare än så är det inte :) 18/09 Tyvärr så ser det här spelet alldelles för enkelt ut för min smak och jag hittade inte "Norwegian Wood" i låtlistan :( 15/09 Tyvär inget jag skulle vilja spelndera mina pengar på, tyvär. Guitar Hero 5 däreomt kan man kanske spendera ett par kronor ifall man ska köpa ett "guitar" spel :D 13/09 Va, inge betyg?? 12/09 Nyss var det ju 639 kr? I varje fall, det finns billigare på CD-WOW. 11/09 Bra att ni inte gav ett betyg då spelet inte var fullständigt som retail, å andra sidan tycker jag inte ni ska behandla det som ett test alls utan som en preview. Var hårda mot Spelhusen. 11/09 Fast att ge ett spel ett lägre betyg för att distributören snålar är ju också fel väg att gå. Tycker det var helt rätt att skriva en recension men avstå från betygsättningen, då får man reda på någorlunda mycket information om själva spelet trots allt... 10/09 Tycker det är kalas att FZ tar upp MTV Games fasoner.. Kan ett såpass stort företag inte hosta upp rätt utrustning när spelet till och med finns i butikshyllorna förtjänar de en rejäl känga. Det får i alla fall mig att fundera på om samma företag skulle... 10/09
Skicka en rättelse