Det är alltid svårt att betygsätta spel som man vet kommer bli bättre redan nästa år. NHL 10 innehåller flera nyheter, men hur stora är egentligen skillnaderna mot fjolårets version?

NHL-serien får i regel ett par större ändringar vartannat år. Förra året introducerades det hyllade Be a Pro-läget och året innan var det Skill Stick som stod för innovationen. Årets upplaga levereras med ett par nya spellägen och en del ny spelmekanik. Vi börjar med det senare.

Sargat

Finta upp motståndaren på läktaren

Den första nyheten vi tittar närmare på är sargspelet. Du kan nämligen ta skydd mot sargen när du har pucken, likaså kan du trycka upp dina motståndare mot samma hårda sarg. Detta är användbart både i offensiven och defensiven och bäddar för en del intressanta spelvändningar. Låt mig ta ett exempel: motståndarlagets back har pucken nere vid eget mål. Du styr honom ut mot sargen, trycker upp honom mot den, en av dina medspelare kommer fram och hjälper till. Med lite skicklighet vinner du pucken långt ner i offensiv zon och kan få till en målchans.

I omvänd situation, när det är du som tar skydd mot sarg eller blir attackerad enligt ovan, gäller det att vara snabb på passningsknappen. Det gör att spelaren sparkar iväg pucken åt ett håll där en medspelare förhoppningsvis väntar.

En annan väldigt välkommen nyhet är att spelarna har blivit bättre på att ta emot passningar. Om passningen råkar hamna lite vid sidan av sparkar de fram den med skridskon eller sträcker fram klubban. Utöver det har du mer kontroll över passningarna, du kan till exempel lägga pucken i en öppen yta framför spelaren eller valla den mot sargen. Dessutom kan du nu ta avslut på volley och göra mål stående på knä eller liggande. Men det sistnämnda har jag bara sett en enda gång under de matcher jag spelat.

Att vara full på jobbet i smyg funkar illa för hockeymålvakter.

Förbättringarna gäller förstås inte bara utespelarna, målvakterna har också fått sig en rejäl genomgång. Enligt egen utsago har EA lagt till inte mindre än 250 nya animationer, vilket gör att målvakterna kan bryta enkla passningar nära målet med klubban, slå bort puckar i luften och göra fler räddningar på returer. Nu låter det kanske som att målvakterna har blivit puckmagneter från helvetet, men riktigt så är det inte. Faktum är att en av de saker jag först noterade när jag spelade NHL 10 var att målvakterna släpper fler returer, något som faktiskt bidrar till känslan av ett mer verklighetstroget spel och mer mänskliga målvakter.

Föregående Nästa
Nhl10 är perfekt. EA får väldigt svårt att göra 11:an bättre :) 30/09 Hoppas dom fixat så man få se repriser på dom avgörande målen i Sudden Death... På demot får man inte de, och tycks minnas att man inte få se repris i 09 heller.. Så irriterande om man lyckas vinna matchen i sudden me ett snyggt mål, men inte få se repr... 18/09 Jag har funderat på en sak... Varför kommer nhl 10 ut 2009 och inte 2010? Samma sak me alla andra ea sports spel :s 18/09 08,09 hade bara bantade versioner. Men 10:an verkar ha hela med slutspel. Kanon! 18/09 På sistone? Vad jag vetat så har elitserien funnits på dom NHL jag lirat senaste åren, 08, 09 och nu 10. Elitserien fanns ju även på PC i 2004, 2005, 06 och 07. Elitserien fanns väl även som expansion till NHL 2001. Är väl endast 2000, 2002 och 2003 som... 18/09 Jodå, Elitserien finns med. 18/09 Men inget Elitserien antar jag? Trist att dom struntat i den ligan på sistone... eller kan någon upplysa mig om detta? 18/09 Vad är upp med de sänkta exp-nivåerna? Jag har bara spelat den första NHL-matchen efter prospect draften, men jag fick bara 9-10 exp per kategori, trots att jag fick A-rating. Motsvarande insats i 09:an gav sisådär 20 exp per styck. Är det bara i första... 17/09 Har lirat hela dagen, grymt roligt. Dock stämmer det att en hel del saker man störde sig på i 09 fortfarande finns kvar. Nått som verkligen gjorde mig lack var när jag upptäckte att man istället för att kämpa för bonusprylarna kunde köpa skiten för micr... 17/09 Kör som Målvakt i Phoenix Coyoties på Be a pro läget, hittills är det bara tummen upp. Vi målvakter får äntligen mer motstånd än i 09. 17/09
Skicka en rättelse