Känner du att det är lite pinsamt att se på amerikansk fotboll eftersom det är för mesigt? Räddningen är här!

Blood Bowl härstammar från det 23 år gamla brädspelet med samma namn. För dig som inte är bekant med originalet går det i runda slängar ut på att skitförbannade dvärgar, orcher, människor, troll och andra varelser spelar en blodig variant av amerikansk fotboll. Brädspelet är ett omgångsbaserat tvåmannaspel med målet att göra flest touchdowns. Adderat till detta finns ett antal tärningar och regler för hur spelandet ska gå till. En omgång grundar sig på att en spelare, baserat på att få en serie givna eller högre tärningstal, genomför alla sina handlingar innan byte till motspelaren sker. Det gäller därför att noga planera sina drag och inte ta förhastade beslut som leder till en turnover (spelarbyte) - något som är lättare sagt än gjort.

3D-slakt i två dimensioner

Pc-spelet Blood Bowl består i grund och botten dels av ovan beskrivna klassiska omgångsbaserade läge, dels av en realtidsverision i vilken instruktionerna till ens kombattanter ges löpande. Att jämföra de båda lägena är egentligen dumt då de är såpass olika. Den klassiska spelstilen kopierar brädspelet relativt ingående och är förmodligen det spelsätt de mer erfarna spelarna väljer. Realtidsvarianten ger istället en något mjukare upplevelse med avseende på regler som annars följs slaviskt i den klassiska varianten. Realtidsläget har fått utstå en del kritik för att vara både aningen rörigt och obalanserat, något som må stämma i jämförelse med brädspelet. Ställer man däremot realtidsspelandet sida vid sida med första bästa NFL-lir och häller på litervis med söta orcher står det sig ganska väl.

"Nu jävlar!", vrålar min högermittfältare och snubblar omkull.

Det finns ett antal olika vägar att ta genom spelet. Enskilda snabbmatcher, en kampanj där det gäller att skapa ett lag och sedan stiga i rank, en tävling där det gäller att avancera till finalmatchen samt ett flerspelarläge. Samtliga går även att köra i de båda spelvarianterna. Vid sidan av matcherna finns också stora möjligheter att krydda sin uppsättning arga småbödlar. Här finns det mesta representerat, allt från cheerleaders och läkare till extrainhyrda monster och fula mutor.

Tack och lov för mänskligheten

När det gäller onlineläget går detta att spela i samtliga ovan nämnda alternativ. Som nybörjare kan det förmodligen kännas lite rörigt att navigera genom alla onlineval. Tack och lov är de Blood Bowl-spelare som finns online inte lika elaka som sina marionetter, utan hjälper gärna en igång via spelets chatt. Annars fungerar onlineläget jämförelsevis väl och det är ju alltid roligt att byta ut ettor och nollor mot mänskliga hjärnor eftersom utmaningen då ökar markant.

Lugnt och fridfullt innan onlinepisket drar igång.

Grafiken och ljudet är okej. Inget storartat, men okej. Det grafiska användargränssnittet lämnar däremot en del att önska. Det saknas dels förklaringar av många av de valmöjligheter som faktiskt finns i varje meny, dels förklaringar av de olika tärningarna och vilket tärningsslag man behöver för att utföra en viss handling under spelets gång. Information om detta finns i manualen, men denna är tyvärr något rörigt uppbyggd. Därför är det förmodligen lättare för nya spelare att helt enkelt sätta sig och köra igenom ett antal matcher och lära sig spelets principer allteftersom.

Vad som däremot är på topp är känslan, både då man lyckas med en serie i stort sett omöjliga tärningsslag och publiken börjar jubla strax före en touchdown. Riktigt bra är det också när man får flyt i spelandet, när man ser hur laget faktiskt arbetar tillsammans för att tackla ihjäl motståndarna och springer sig fria för klockrena pass medan domaren mutad ser åt ett annat håll.

Snälla plus till elakt spel

Att ge spelet ett rättvist betyg är dock inte det lättaste då de moment det innefattar är så pass olika och sannolikt uppskattas av olika typer av spelare. Själv anser jag att det förmodligen hade varit bättre att lägga allt krut på ett av spelets två spelsätt - förslagsvis brädspelsvarianten. Detta kunde troligtvis ha tillintetgjort missarna i gränssnittet och hjälpt till att skapa en ordentlig och lättförståelig introduktion till de som inte testat brädspelet. Båda momenten är dock underhållande och ger mycket spelglädje för pengarna.

Utifrån detta vill jag ge spelet en fyra, dels för att det faktiskt är mycket underhållande i båda sina spelsätt och dels för att det stundtals är äckligt spännande. Men ta i beaktande att det tar sin tid att sätta sig in i och förstå fullt ut om du inte är en van Blood Bowl-spelare.

Testa Orca Cola Cup! 150 coacher och en riktigt seriös struktur, har till och med en egen tidning som kommer ut varannan vecka! OCC Forumet (http://www.team-dynamic.be/BloodBowl/index.php) :up: 13/01 Jodå, har kört lite online när det finns tid. Kört en liten online-liga klar och vann den till och med. Detta spel är guld för de som gillar strategi+teambyggarspel. Det finns ett actionläge i realtid med det är nog ingen som spelat det alls av de jag... 12/01 Man blir lite nyfiken på hur många som får Blood Bowl beskrivet för sig som verkligen fattar vad det handlar om. Spontant känns det som att många av de som verkligen skulle gilla spelet och skulle få +1000 timmars spelglädje för 50 euro missar det, på... 12/01 då skaffas detta! ;D är och förblir Warhammer freak :D 14/09 När man väl kan spelet så är AI:n inte tillräckligt bra. Dessutom är kampanjen obalanserad efter ett tag. De andra lagen simuleras och det leder till att ditt lag oftast får ett enormt övertag då du har enormt högre team value än datorlagen. I princip... 14/09 Skönt det :D Ja, ge det en chans :) Känns det omgångsbaserade läget för knepigt/tidskrävande att sätta sig in i tycker jag faktiskt även att realtidsläget är rätt okej. Vilket mest beror på att man kan pausa när man vill och då ge instruktioner till sin... 13/09 Det ser ut som Blood Bowl. :P Brädspelet kom ut i första utgåvan 1987, men den tredje versionen i grunden är det nuvarande version baseras på kom ut i mitten av 90-talet. Datorspelet är väldigt likt brädspelet i utseende, förutom mer olika planer. http:... 13/09 mm, ska spelas! 13/09 ser ju ut som en modern utgåva av spelet mutant fotball till mega drive 12/09 hehe kanske jag gjorde du är förlåten :) bara ordet brutalt samt recensionen får en att fundera att köpa in spelet kan alltid vara något i pauserna mellan matcherna i de suverräna spelet madden 10 :D 12/09
Skicka en rättelse