Guitar Hero 5 är ett spel som... Vänta, det vet du ju redan. Okej, det är i stora drag samma spel som Guitar Hero 4. Och Rock Band. Och Greatest Hits. Varför gillar vi det då så mycket?

När #historiens viktigaste band speldebuterade förra veckan var uppståndelsen stor. Men folk hann knappt packa upp sina Höfner-basar och Ludwig-trumset innan ett stycke högst kompetent konkurrent i form av #Guitar Hero 5 gjorde sin närvaro hörd. Det saknar visserligen den aura av exklusivitet som Liverpool-gossarnas namn för med sig, men å andra sidan lockar det med dubbelt så många låtar, fler spellägen och en klart bredare repertoar.

Vän av ordning konstaterar att siffran i titeln ljuger. Spelet är det femte bara i år och totalt har det släppts en bit över tio spel sedan debuten. Högt utgivningstempo brukar betyda få nyheter och så är fallet också här. Men även om ändringarna är ganska få är de betydelsefulla.

En interaktiv jukebox

Någon har tjuvkikat på LBP

Party play är namnet på den första och största nyheten, och den möter dig direkt vid spelstart. Detta smått geniala spelläge gör att du slipper alla krångliga val. Ett knapptryck slumpar igång en låt, sen är det fritt fram för alla som vill att hoppa in och ut ur låten, byta instrument och ändra svårighetsgraden, allt medan låten fortgår. Och om ingen spelar rullar låtlistan vidare ändå. Perfekt på festen där lite för många högljudda viljor slåss om beslutsfattandet. Men spelläget har en stor brist - odödlighet. Eftersom du inte kan missa försvinner den press och den vilja att prestera bättre som vetskapen om ens egen dödlighet ger.

Kom och gå som du vill till partyt. Men lämna gärna det där okrispiga 80-talsutseendet hemma.

Rock fest innehåller ett par spelformer för fyra personer lokalt eller åtta online. En av dem går ut på att alla börjar på mellannivån och beroende på hur de presterar ändras svårighetsnivån neråt eller uppåt; 20 prickade noter i rad höjer nivån, tre missade sänker den. I en annan spelform delas låten in i cirka 30 sekunder långa partier och den som har minst poäng vid partiets slut åker ur. Ytterligare en bygger på att flest poäng vinner. Ni sätter ihop era egna låtlistor och de kan kombineras med spelformerna efter egen vilja. I grund och botten handlar alltsammans om att pricka noter, men spelformerna skänker välkommen variation till det vanliga nötandet.

Stjärninflation

Små utmaningar varierar helheten

Alla låtar är tillgängliga från start och det är ett beslut som förtjänar applåder. Men i karriärläget handlar det givetvis fortfarande om att låsa upp nya låtar och konsertlokaler, även om tillvägagångssättet ändrats en aning. Insatserna belönas med stjärnor, men fler än tidigare. För själva spelandet kan du som mest få fem stjärnor och därutöver finns ytterligare tre stycken att kämpa om. Det görs genom att klara utmaningar som är specifika för de olika instrumenten. Det handlar om att nå en viss note streak, fixa alla solon med touchpadden eller att plocka ett bestämt antal poäng med star power aktiverat. Utmaningarna låser upp bonusinnehåll, till exempel den omdebatterade möjligheten att ha Kurt Cobain som avatar.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse