En grupp på Bungie fick en färdig spelmotor och ett år på sig att göra något annorlunda med serien som blivit synonym med Xboxen framgång. ODST är därför en fräsch Halo-upplevelse, vi berättar varför.

Det är lika bra att säga det på än gång - jag är inte världens största Halo-fan. Det första spelet var fantastiskt roligt i coop på den första krysslådan och jag drog igenom det ett par gånger när det väl släpptes till pc. Efter det blev jag något trött på serien som jag alltid tyckt haft en något upprepande bandesign. Halo 3: ODST blev jag dock intresserad av redan vid annonseringen, det görs alldeles för få spel med ickelinjär story. Efter en och en halv dags spelande hos Microsoft är jag redo att fälla min dom.

För första gången är du ingen supersoldat från Spartan-projekten men du är heller inte vanlig kanonmat. Som titeln antyder tillhör du specialstyrkan ODST, Orbital Drop Shock Troopers, som skickas ner till sina uppdrag i kapslar avfyrade från rymdskepp i omloppsbana. Som rekryt har du ännu inte blivit en i gänget och när er första gemensamma landsättning går åt pipan är du plötsligt lämnad ensam på ett jorden i fullt krig. Välkommen till New Mombasa.

Du missade uppställningen

Hoppas du inte är mörkrädd

Eftersom du tuppade av i samband med den okärleksfulla landningen har det hunnit bli natt och den afrikanska staden mörk och tyst. Kriget har rensat området på civilister och istället fyllt den med patrullerande covenants. Det blir därför inte helt lätt att ta reda på vad som hänt dina kamrater utan att bli störd av en rosa (eller grön) skottsalva i njuren. Det gäller att välja dina strider med omsorg. Efter två inledande uppdrag är staden också öppen att utforska bäst du vill. Via en kompetent översiktskarta har du hela tiden koll på vad du behöver göra men det finns ingen bestämd ordning att följa. Öppet utan att bli sladdrigt i berättandet.

Du är på jakt efter ledtrådar om vad som hänt dina vapenbröder. Ett kvarglömt gevär eller en tömd läkemedelsbehållare sparkar igång en flashback och du får själv spela igenom det som hände ett par timmar tidigare. På så sätt varieras spelmomenten friskt: vissa handlar om fordonsstrider, andra försvar och tiden på dagen varierar. Miljöerna skiftar också brett, vilket är tur för efter någon timme i New Mombasa tröttnar jag på mörkret. Halo har alltid varit superbt på att måla upp stora och mäktiga miljöer utan att tappa detaljrikedomen, det är också då jag tycker att spelet lyser som allra starkast.

Det alltid som mörkast innan soluppgången. Vill någon hålla mig i handen?

Självklart läggs inte alla korten på bordet på en gång. Ert uppdrag leds av en underrättelseofficer så räkna med ett par helomvändningar i storyn. Mer än så tänker jag inte avslöja, den är värd att uppleva på egen hand. Jag kan dock säga att det inte tog mer än sex timmar att spela igenom kampanjen, utan stress. Är mängden speltid något du väger in vid eventuellt köp kan det vara bra att veta. Samtidigt är ”spela igenom” inte rätt taktik i öppna spel, staden har ett par egna hemligheter på lager och nyfikna flanörer belönas med sidouppdrag.

Föregående Nästa
Vilken svårighetsgrad? Är det för lätt så blir kampanjen åtminstone lite längre (och kanske roligare?) med hårdare motstånd. 01/10 @ Håkan Det är faktiskt väldigt vanligt att stora spelföretag (MS, Sony, Nintendo) skickar "gåvor" till större recensenter. Dock utan krav på motprestation, de ger en konsol elelr två, KZ, Halo, Mario eller nått som ett "tecken på deras uppskattning".... 26/09 Sito och redmac är bara ledsna över att de måste vänta ett halvår till på GT5. Det är bara att ignorera trollen som vanligt. Jag har själv aldrig gillat Halo men denna och Halo 3 ska jag ta en titt på om de kommer till Games on Demand någon gång. 25/09 har man köpt halo3 och de extra dlc paketen så är detta lite dyrt anser jag. sp-delen gick väldigt fort att köra igenom och vad som menas med sidouppdrag förstod jag aldrig. jag hittade lite inspelade filmer o så men uppdragen måste jag missat totalt.... 22/09 redmac är nog den individ på detta forum som älskar ps3 mest av alla konsoller och skriver mer än gärna om hur överlägsen konsollen är i sin blogg, bl.a hur den säljer bäst av alla nya konsoller(men efter xbox360 och wii). 22/09 Kollade runt lite och Elgiganten tar ju bara 399:- mot alla andra som tar runt 500... verkar vara ett grymt spel, blir lätt att inhandla och nöta några timmar varje kväll :) 22/09 En fråga, kommer man fortfarande att spela som spartaner i MP? Är det helt enkelt gamla goda H3-multiplayer på den andra skivan? 21/09 Vad?! Hade Game och gamestop det som erbjudande?! Typsikt att man missade det, nu är det ju förmodligen försent =( Eller? 21/09 så nice! måste sälja mitt ps3:a för att kunna köpa ett Xbox. någon? :P 21/09 mixxx: OMG FANBOI! *twink* För att vara seriös, så tycker jag inte det verkar speciellt prisvärt heller. Men jag kommer inte säga det bestämt innan jag testat det själv. 21/09
Skicka en rättelse