Om det är något Square Enix är bra på så är det att leverera storslagna rollspel till alla Final Fantasy-fantaster runt om i världen. Nästan ett år efter den japanska releasen släpps fightingspelet Dissidia i Europa och alla som äger en PSP överväger ett besök till närmsta spelaffär.

Gudarna Chaos och Cosmos har drabbat samman och det är dags för dig att välja sida - vem skall du slåss för? Alla gamla Final Fantasy-karaktärer finns med i detta vackra äventyr. På Chaos sida står bland annat Sephiroth och under Cosmos vingar finner vi Squall, Cloud och Cecil. Låter det lovande? Låt oss ta en närmare titt.

I brist på bättre handling

Square Enix är kända för episka handlingar, för sitt sätt att få spelaren att engagera sig i karaktärerna och ta dem till sig. Dissidia lever tyvärr inte upp till mina höga förväntningar. Men innan vi fördjupar oss i berättelsen, lite om hur spelet fungerar.

I story mode får du se korta cinematics, därefter väljs din motståndare ut. Går du segrande ur matchen får du se ännu en cinematic innan du möter nästa motståndare, och så vidare. Lite långtråkigt efter ett tag, men det funkar bra och har smidiga kontroller som är enkla att förstå. Du rör dig fritt runt din fiende och under hela fighten arbetar du upp ”bravery points” som du sedan kan använda för att utplåna motståndaren. Det är medryckande och fingrarna blir lite lagom ömma efter allt knapptryckande, precis som det ska vara. Ett stort plus för den stora friheten och omgivningarna som uppmuntrar till mycket hoppande och springande. Det omgångsbaserade system som finns i många äldre fightingspel är också slopat vilket bara är positivt. Grafiken är snygg och musiken rullar mäktigt på i bakgrunden.

Förutom story mode har du två ytterligare sätt att spela på. Quick battles och Arcade mode är precis som namnen låter, de bjuder på mer sparsmakade matcher utan avbrott. Där handlar det endast om fightingen och att lära känna sin karaktärs färdigheter, två system som är sköna att ha till hands när du inte riktigt orkar engagera dig i berättelsen. Men tyvärr finns det knappt någon berättelse att engagera sig i. Inte många gamla trådar från Final Fantasy tas upp och förvånande nog är det storyn som faktiskt är svagast i Dissidia.

Ett kärt återseende

Dissidia: Final Fantasy är slående vackert och har storslagen musik. Du träffar alla seriens karaktärer som du lärt dig älska sen många år tillbaka. Men spelet förlorar poäng på den bristande variationen och en handling som inte riktigt når upp till mina förväntningar, åtminstone när det gäller ett spel märkt Square Enix. Röstskådespelarna kunde också varit bättre; varför inte behålla de japanska rösterna? Men det är långt ifrån dåligt. Tvärtom, Dissidia kommer underhålla många denna höst.

Har man köpt japanska ett engelskt Dissida ifrån valfri region så kan man få japanska röster men resten på engelska med hjälp av detta. http://www.pspgen.com/undub-patch-dissidia-final-fantasy-telechargement-189567.html Endast lagligt om ni äger spelen... 24/09 Det som förstör spelet mest för mig är kameran som inte håller måttet. I ett spel där en enda attack kan avsluta hela striden kan man inte ägd för att man är helt disorienterad och inte ser Fi. I övrigt så är det som de positiva rösterna här inne säger.... 24/09 För det första måste man vara ett FF-fan för att uppskatta Dissidia och för det andra måste man också köpa hela det högtravande universumet. Har man gjort det så kan man njuta - för det finns verkligen fantastiskt många grejer att utforska. Battlegen... 23/09 Oj vad det mjölkas på Final Fantasy alltså...shieeeeeeet 23/09 Var inte imponerad alls av dissidia, t.om. musiken var dålig. Det var bara kassa remakes på original musiken. Sen för övrigt så är de bästa FF spelen helt klart de till Snes. 22/09 Förstår att artikeln har en maxgräns för utrymme och jag har inget att anmärka på det språkliga utförandet. Det jag önskar att du (Kristina) eller ansvarige publicerare gjort var att "korrläsa" artikeln efter att den förkortats. Nu gissar jag bara att... 22/09 den bästa FF är 8an enligt mig. Sen tycker jag väldigt mkt om Last Remnant, riktigt välgjord o bättre än endel FF spel. Annars är d väl Nippon Ichi som ligger i topp med deras Disgaea serie. Ontopic så tycker ja att dissida är ett dåligt Fightingspel... 22/09 Tycker det var en TOTALT intetsägande artikel? fick youtuba för att få reda på mer....T.ex hur skiljer sig detta fighting spelet från andra fighting spel... jo tydligen kan man få lvl up och blir starkare vilket är väldigt ovanligt i fighting spel för... 22/09 Jodå förstod att det var nåt sånt, men det kan väl inte skada att man fyller på lite för de intresserade genom kommentarerna ;) 22/09 Det kan jag verkligen inte hålla med om. :) Men smaken är som baken. Och angående det som lämnades ut blev det så eftersom denna artikeln inte skulle vara så stor. Dock fick ni ett smakprov, resten får man upptäcka när man spelar spelet! 22/09
Skicka en rättelse