#Her Story handlar om en mordgåta och en mystisk kvinna som blivit förhörd av polisen. Spelaren sitter vid en dator och söker runt i en databas för att få tillgång till olika filmklipp från konversationerna. Varje ord kvinnan yppat är sökbart: sök på “blod” och alla relaterade filmklipp dyker upp. På det sättet gäller det att lyssna på vad hon säger och notera särskilda detaljer, till exempel om arbetskamrater och konstiga tidpunkter, söka efter dem och nysta fram hela mysteriet – ett filmklipp åt gången. Att ha papper och penna till hands är att rekommendera.

Räkna med att granska många filmklipp.

Upplägget är intressant på flera sätt. Den öppna strukturen innebär att det är upp till mig att avgöra vilka ledtrådar som är hetast och viktiga att följa. Alla som tar sig an Her Story kommer gå sin alldeles egna väg genom händelseförloppet, och det är imponerande att det överhuvudtaget fungerar att berätta en historia på det här sättet. Eftersom informationen hela tiden kommer i små bitar fyller jag själv ut tomrummen med min fantasi, ofta felaktigt. Flera gånger under resans gång tvingas jag förkasta min teori om vad som verkligen hänt. Det håller mig på tårna och driver mig att enträget fortsätta mina undersökningar.

[center]En berättarteknisk triumf[/center]

Men hur fascinerande konceptet än må vara så är utförandet inte fläckfritt. Skådespelerskan Viva Seifert gör ett godkänt jobb med att gestalta kvinnan, men eftersom hela upplevelsen kretsar kring henne så hade det behövts mer än så. Jag känner aldrig särskilt starkt för henne som person och kan inte påstå att jag blir särskilt gripen av hennes öde. Något som går hand i hand med det faktum att historien egentligen inte är något utöver det vanliga.

Spelmekaniskt påminner Her Story mest om en Google-simulator.

Det tar ungefär 80 minuter innan jag i grova drag listat ut vad som hänt. Flera timmar speltid återstår dock för att reda ut alla detaljer, men eftersom varken skådespeleri eller manus lyckas hålla mitt intresse vid liv har jag svårt att motivera fortsatt jakt i databasen.

Her Story är en berättarteknisk triumf som på ett smart sätt visar vad spelmediet är kapabelt till bara man vågar blicka utanför den trygga AAA-mallen. Det räcker lång väg, och alla som är intresserade av experimentella spel har anledning att höja på ögonbrynen. Ändå är det synd att Her Story inte har en mer spännande historia att berätta.