Ubisoft bestämde sig förmodligen för att göra Academy of Champions under en personalfest. En överförfriskad chef kan ha gett sitt godkännande för den alkoholdimmiga idén att göra ett fotbollsspel som har så lite som möjligt med fotboll att göra.

Vi kan börja med att klargöra en sak - Academy of Champions försöker inte vara ett nytt #Fifa. Faktum är att spelet gör allt för att inte bli klassat som ett seriöst sportspel. Du anländer till fotbollslegenden Pelés skola för de mest talangfulla bollkickarna i världen. Väl där påbörjas träningen för att öva upp dina färdigheter genom diverse minispel, som kraftigt varierar i kvalité.

En fotbollsskola för barn

Eller för mindre begåvade

När du finslipat dina färdigheter är det dags att sätta samman ett lag, vilket du gör genom att besöka olika platser i skolan och samtala med blivande lagkamrater. Väl på plan börjar så det riktiga spelet. Lagen består av sex spelare, alla med olika egenskaper och färdigheter. Den stora killen är långsam men ack så stark, den smala är snabb och skicklig men lätt som ett A4-ark.

Kontrollen är enkel (snudd på för enkel): du dribblar med några knapptryckningar och skicklighet är sällan en avgörande faktor för matchens utgång, åtminstone inte förrän du ska skjuta på mål. När du spelar fram bollen mot målet får du upp ett sikte som håller sig inom målnätets fyra hörn. Det gäller att placera bollen så bra som möjligt och samtidigt ha koll på motståndarna. Det kan tyckas vara tämligen enkelt, och det är det också - om du har Wii MotionPlus. Om inte beter sig siktet som en fluga med parkinson och det blir genast omöjligt att placera bollen där det var tänkt. Efter avslutad match tilldelas du erfarenhetspoäng som spenderas på medspelarna för att få dem att exempelvis skjuta hårdare eller dribbla bättre.

Spela flera

Så får du ut... eh, mera

Enspelarläget är en smått medioker historia men flerspelarläget lyfter det hela, om än marginellt. Det är alltid roligare att sitta bredvid någon i soffan och glidtackla av knäna på dennes spelare, och då det inte verkar finnas någon domare blir det alltför vanligt. Själva spelet är visserligen detsamma, men vinnarskallen bidrar till att höja underhållningsvärdet.

Är du fotbollsfantast bör du hålla dig undan denna titel om du vill slippa mardrömmar. Om du vill ha ett enkelt spel som du kan köra tillsammans med dina barn kan det däremot vara av intresse. Som den Gaisare jag är vet jag inte mycket om kvalitativ fotboll, men inte sjutton ska det spelas som i Academy of Champions.

Skicka en rättelse