Life is Strange är en stark "årets spel"-kandidat. Erik Bergérus tar sig an den fjärde delen och förvandlas till ett vrak.

En halvtimme. Så lång tid tar det innan fjärde episoden av Life is Strange har förvandlat mig till ett vrak. Med tårar i ögonen, ånger i hjärtat och tankebanor som alla leder in i mörkare delar av skogen. Men ändå med ett värmande ljus att följa där någonstans.

Tredje avsnittet av Life is Strange finns inte recenserat här på FZ, men jag kan sammanfatta det som något av det bästa jag upplevt i spelform. Någonsin. Alla tidigare tvivel kring #Dontnods förmåga att berätta och beröra var som bortblåsta när underfundiga tidspussel och en djupt personlig berättelse kom samman i en virvelvind av känslor. Jag gav spelet 90% i PC Gamer och jag kände en omåttlig längtan efter nästa episod.

Ingen tonårssaga är komplett utan fest med DJ.

Det fjärde avsnittet lyckas golva mig innan jag knappt suttit mig till rätta. The Dark Room är en passande titel då berättelsen tar sig allt mörkare svängar, in i snårig och svårhanterlig terräng. Faktum är att detta däremot inte fungerar lika väl som de mer alldagliga situationerna. Stundtals rör sig The Dark Room i utkanterna av deckarträsket. När insatserna höjs blir jag inte längre lika begeistrad av historien, och den avslutande plot twisten och cliffhangern lämnar mig konfys snarare än på nålar.

[center]Berättelsen spelar i en helt egen liga[/center]

Avsnittet blir aldrig starkare än i sina första, nätta steg. Självklart vill jag komma till botten med mysteriet och få klarhet i Arcadia Bays hemligheter, men jag oroar mig över att den nästa och sista delens avslutande crescendo kan komma att ta i för mycket. Manuset måste tro på sin förmåga att berätta genom det finstämda och i de inre stormarna, och inte bli ett spektakel i sitt slutskede.

Fjärde avsnittet berör, om än inte lika mycket som tredje delen.

Faktum kvarstår ändå att berättelsen fortfarande spelar i en helt egen liga, med bara #Telltales mest välregisserade stunder vid sin sida. Life is strange har hittills använt sin tidsmekanik och sina spelarval för att på ett oöverträffat sätt berätta en historia som inte hade fungerat i någon annan form. Förra episoden var starkare, men det talar bara för det avsnittets utomordentlighet. Även The Dark Room engagerar och berör och sista episoden måste misslyckas på astronomisk nivå för att Life is Strange inte ska bli mitt självklara val som årets bästa spel. Jag är förälskad i staden, människorna och hoppfullheten som bor i dem.

Lite konstigt att hoppa över recension av del 3, tycker jag. Iaf - förutom vissa avslöjanden och första 30 minuterna tyckte jag att denna episod var nästan lite för långsamt i jämförelse med 1-3. När det gäller dialogerna - tycker det känns ganska ok... 05/08 Jag har för mig att jag hörde i en intervju med utvecklarna att de tydligen har en amerikansk författare för att undvika just detta med att de är fransmän. Däremot misstänker jag att det fortfarande handlar om en 30-nånting-årig man. ;) 04/08 Detta mästerverk borde spelas, men för er snåla och lata har jag 4 episoder till er! ;) Episode 1: https://www.youtube.com/embed/G_J-cMSiM0Q Episode 2: https://www.youtube.com/embed/5498Or_HVk4 Episode 3: https://www.youtube.com/embed/ITcmIrY-A5c Episod... 03/08 Håller med om att några av dialogerna känns aningen krystade. Samtalen med skejtarkillen (Justin?) bland annat. Men det är fasen sak samma för helheten är helt awesome - att vänta på episod 5 är riktigt jobbigt :) 03/08 Jag kände exakt samma sak efter första episoden. 30-nånting-årig fransk man skrev dialog åt amerikanska tonårstjejer. Däremot har manuset vunnit över mig. Jag skrev så här i recensionen av tredje avsnittet: "I första episoden störde jag mig på vad jag... 03/08 Bara jag som stör mig oerhört på den krystade "hippa och coola" dialogen? Har iof bara spelat första episoden så det kanske blir bättre? Men det jag har spelat känns som att någon 45-åring som inte har något koncept om hur ungdomar pratar försöker visa... 03/08 Jag såg inte ett enda trial-and-error-pussel i fjärde kapitlet! Eller, ja, möjligtvis en av dialogerna... 03/08 Gillar verkligen lugnet i spelserien som jag saknar något i Telltale´s diton. En klar medlem på min topp 3 lista över årets spel. 03/08
Skicka en rättelse