Den spirituella uppföljaren till den makabra buggkavalkaden Gothic 3 har nått våra klåfingriga spelarnävar. Risen, föga relaterat till den snarlikt döpta chokladkolan, har avnjutits timme efter timme och det är nu dags att FZ dänger knogarna i bordet och säger sitt.

Under många tusen år stod gudarna som härskare över människorasen och höll oss i strama tyglar. Vi var deras slavar, men i ett uppror gav vi dem så redigt med spö att de helt enkelt slutade leva. Dessvärre finns det inte något gott som inte för något potentiellt ont med sig, vilket ledde till att en ny fiende dök upp.

En början som har ett slut

Som bygger helt och hållet på dina val. Och kval.

Du tog dig in på ett skepp som på stormande hav attackerades av en formidabel best och en kavat herre med rött kristallöga drog i strid mot denne. Då chansen att överleva för denne herre var mindre än noll nyttjade han sina hokus pokus-krafter för att ta sig därifrån. Kvar var skeppet, som snabbt förliste och du spolades upp på en ö. Du vaknade upp med bultande huvudvärk och märkte att dina medresenärer låg döda på stranden. Alla utom en.

Den pryda damen där framme uppskattar inte om du nallar hennes halsband.

Så börjar storyn och första delen är linjär. Ta dig från punkt A till punkt B baserat på de enkla uppdrag du automatiskt tilldelas. Efter att du tagit dig en bit in in i spelet och börjat göra konsekvenstyngda val ligger hela världen för dina fötter. Det finns mycket att utforska; alltifrån städerna till landsbygden är fulla av allsköns hemligheter att upptäcka och uppdrag att ta sig an. Röstskådespelarinsatserna håller sig en bra bit över branschstandarden och inte minst Andy Serkins och John Rhys Davies tar sig an sina roller med bultande hjärtan.

En överraskande ”Yes!”-känsla bryter in när man märker att Risen jämfört med ”föregångaren” Gothic III inte alls är lika buggigt. Under mina minst 15 timmar i spelet har det inte kraschat en enda gång. Inte heller har jag fallit igenom världen eller följt uppdragsbeskrivningarna punkt till pricka för att finna att karaktären jag söker inte är där.

Även solen har sina fläckar

Okontrollerade kontroller

Men allt är inte sylt- och jordnötsmörsmackor. Grafiskt är spelet lummigt och mysigt, men det känns dåligt optimerat och även med låga upplösningar får jag skärmuppdateringsproblem. Animationerna känns inte alls lika stela som i Piranha Bytes tidigare titlar.

Stridssekvenserna lämnar mycket att önska. Det är inte sällan man råkar trycka någon gång för mycket på musknappen, vilket leder till att man fullföljer en kombination man inte vill leverera. Detta leder till att man öppnar upp sig och förlorar en ansenlig mängd hälsa. I stora strider är det ibland omöjligt att inte råka slå till civila, detta eftersom autosiktet lätt byter till dessa om du råkar röra det en bit åt sidan, samt att vissa vapen kan träffa flera på en gång. Det kan leda till att du råkar smäcka till en extremt kompetent vakt som med ett bastant dunk skickar dig till stjärnorna, men inte tillbaka.

En del mer natursköna områden får en att bli alldeles varm i ljumsken.

Det bakomliggande ljudspåret spelar upp ett majestätiskt fantasyregister och tillsammans med de högklassiga tidigare nämnda rösterna och andra härliga ljudeffekter får du lätt upp rätt stämning.

Karaktärsutvecklingen bygger på att du när du går upp i nivå får tillgång till ”Learning Points” – läropoäng. Med en bunt guld kan du hos olika mästare skaffa nya förmågor eller förbättra dina strids- eller magiförmågor. Du kan bland annat smida dina egna vapen, gräva efter metaller, dyrka upp lås och brygga drycker.

Antalet uppdrag är många och det finns något för alla smaker. De grundläggande yrkesvalen bygger på att du antingen riktar in dig på krigar- eller magivägen via Orden, och följer Inkvisitorns minsta vink. Det andra, större alternativet är att gå med i Don Estebans rövargäng som på gott och ont kämpar mot förtrycket. Uppdragen visar ett djup och det är inte lika svart eller vitt vad som är gott eller ont som vanligt. Sidouppdragen kan ofta lösas på olika sätt och dessa finns i riktigt stor mängd.

Högklassig stämning, en djup och varierad story och kvalitativa uppdrag bäddar för en gedigen spelupplevelse som leverar timme efter timme. Problematiken kring striderna och optimeringen sparkar tyvärr ner titeln från guldtronen men är du intresserad av genren ska du utan att tveka ta dig en titt - men ställ in dig på att det tar ett tag att vänja sig vid stridssystemet.

En glädjebringande känsla infinner sig

Jag vill ha Piranha Bytes nästa titel. Nu.

Risen går på knockout när det gäller variation, spelkänsla, val och dess konsekvenser och Piranha Bytes kan stolt basunera ut att de släppt sitt stabilaste spel hittills. Ett rollspel ska ju trots allt få dig att njuta av att spela din roll och här skiner spelet med bravur. Det är tydligt att dina val bestämmer vart du tar vägen och att du sedan kan spela om och se allting nya ögon är klockrent. En klackspark av underbara proportioner, ända in i mål.

Använd prisjakt: www.prisjakt.se 11/11 Slutet var inte så bra i spelet...spenderade 4 dagar i sträck (typ) och när man äntligen får tag på sin awesome gear som man kämpat för så ska man försöka sig på sista uppdraget som gör att man inte längre kan fortsätta spela....sånt blir jag så less... 08/10 Tycker Two Worlds som verkar vara ett liknande spel gjorde mycket bättre ifrån sig med grafiken, och det spelet har några år på nacken. Även om det ett tag var väldigt buggigt. Kanske blir ett Risen köp om ett tag ändå. 07/10 Håller med, det går inte att jämföra med ett plattformsspel som Fable. Detta är så otroligt mycket bättre, om man då inte verkligen älskar att ta hand om små hundar. 06/10 Ni får ge det lite tid. Jag tycker själv spelet är segt i början tills man kommer in i storyn. Vad det gäller själva combat så är det mycket bättre än deras tidigare spel. Ni får helt enkelt spendera points på svärd färdigheter ,då får man fler moves.... 06/10 lite synd att man får error när man försöker installera, har både tankat genom torrent och vanlig dl.. nån sån knäppt "blabla error" när ja ska installera grejjerna:P 05/10 Fantastiskt spel. Stridssystemet är faktiskt ganska intressant med tanke på hur man kan utnyttja det. 05/10 Helt underbar spel. Welcome back! Piranha Bytes 05/10 Har lirat det i ett par dagar nu och tycker att det är väldigt roligt och snyggt, spelar PC versionen. Har inget dålig fps som nämns i texten. Kör allt på max i 1680x1050. 04/10 Vänta med att köpa spelet om ni som jag har ett GeForce 7-kort i datorn. En bugg i någonstans gör så att allt i spelet täcks av vad som verkar vara en grön tjock dimma och det blir omöjligt att spela. 04/10
Skicka en rättelse