Rent grafiskt är det svårt att säga hur mycket det egentligen skiljer sig från originalet. Det spelar inte så stor roll – det viktiga är att det fortfarande ser bra ut, trots lite simpla texturer. I kampanjen är bilduppdateringen låst till 30, men i multiplayer är den tacksamt nog 60 mjuka fps.

Här finns en del nya saker, som några nya kapitel i kampanjen och ett nytt multiplayerläge för två mot två spelare där bara hagelgevär är tillåtna. Rätt kul, men något begränsat.

Vackert, trots gråskitigheten.

Bäst är dock förbättringarna av några av de svagheter som spelet faktiskt ändå hade. Marcus och hans kompisar är något mer rörliga i Ultimate Edition, och det är därmed lättare att ta sig mellan skydden utan att råka springa rakt i famnen på en elak locust. Det gör att varken kampanjen eller multiplayer känns föråldrade.

Särskilt i co-op är kampanjen fortfarande väldigt underhållande. Det finns svaga partier, visst, men överlag är det en serie intensiva, roliga strider. Intrigen har aldrig varit särskilt spännande, men den berättas effektivt utan att ta varken för stor eller för lite plats, och hjälper till att driva spelet framåt.

Gammalt som äger än

Som allra bäst är nog spelet fortfarande i multiplayer. Jag har inte haft några problem att hitta matcher, och det finns flera roliga spellägen – Warzone, Team Deathmatch, King of the Hill och Execution. Det finns också 19 kartor att välja mellan.

Även en co-op-specialiserad kraftkarl kan vilja vara ensam en stund.

Jag har dock väldigt stora problem med att få den i övrigt så härliga hagelbrakaren Gnasher att fungera som den ska. Ibland tycks den missa även när jag står en centimeter från en motståndare och blåser av en salva i nyllet. Kan behövas en patch där.

Nå, helst av allt sågar jag ändå mina motståndare itu med lancerns motorsåg. Det är en annan sak som stått emot tidens tand. Lancern är fortfarande ett svårartat coolt vapen.

#Gears of War: Ultimate Edition gör inga enorma förändringar av grundspelet. Men alldeles uppenbarligen behövs det inte heller, även om de förbättringar och tillägg som finns är välkomna. Det är bara att börja slåss som vore det 2006 igen.