Ett bitterljuvt farväl, men ett vi knappast kommer glömma i första taget. Kojima levererar sitt mest storslagna äventyr hittills.

Nog måste det säga något om Hideo Kojima att han inleder sitt magnum opus med att låta Snake kravla runt på ett sjukhusgolv alldeles för länge, stirrandes på sin egen ass-crack. Kanske säger det ännu mer om mig att jag inleder en recension med de här orden, förvisso. Men jag ska förklara mig.

Den timslånga prologen fungerar som utdragen tutorial. En förvirrad Snake som nyss vaknat upp från en nio år lång koma ledsagas av vad som tycks vara en inbillad version av honom själv. Det här fantasifostret har ett sjukhuslinne på sig, och inga byxor. Så när jag kryper efter mig själv för att hitta ut så är det omöjligt att inte samtidigt få sig några fina glimtar av min egen nakna bakdel.

Ett smygarspel med valfrihet är inte alltid tyst.

Prologen är full av våld och bombastisk dramatik när några av spelets till synes övernaturliga skurkar introduceras. De där släta skinkorna blir i det sammanhanget mest en märklig distraktion snarare än något som tillför narrativet något.

Å andra sidan är det också Kojimas uppfinningsrikedom som ger hans världar liv, och en atmosfär som alltid känns egensinnig och unik. #Metal Gear Sold V: The Phantom Pain är kreativt, stort och oftast makalöst bra. Även om det ibland går lite vilse och börjar stirra på sin egen stjärt.

Ta dig friheter

Direkt efter den hårt styrda och ärligt talat ganska trista inledningen öppnar spelet upp sig. Snake förs ut till sin nya bas i havet, presenteras för sina hjälpredor Ocelot och Miller och ger sig sedan direkt ut på äventyr i 80-talets Afghanistan.

Redan från början finns några olika huvuduppdrag och sidouppdrag att välja mellan, men rent teoretiskt kan du bara rida runt på den hyfsat stora kartan och se vilka uppdrag du råkar på. Det är smidigare att ta fågelvägen via helikopter, men valet är ditt.

Valet är alltid ditt i Phantom Pain.

Om prologen var mer som de gamla MGS-spelen, där du inte kan ta två steg utan en mellansekvens, så är de resterande första 20 timmarna raka motsatsen. Gamla fans kan säkert bli besvikna på bristen på codec-samtal och långa mellansekvenser. Själv saknar jag dem inte alls, mest för att jag har så roligt när jag smyger omkring i de dammiga berglandskapen och de trasiga byarna.

Klart bossen ska ha ett eget zoo.

Det är lätt att spendera en halv livstid bara med härligt märkliga sidosysslor som att fånga djur till ditt eget zoo. För naturligtvis bygger Snake en egen djurpark på sin oljeborrliknande militärbas mitt i havet. Inga halvmesyrer här inte.

Naturligtvis kunde berättelsen varit mer närvarande. Det tar många timmar innan något alls händer, egentligen. Snake utför diverse till synes slumpmässiga uppdrag, börjar bygga upp sin armé och uppgraderar moderbasen. Och det finns så mycket att göra att det är lätt att glömma varför du ens är i Afghanistan överhuvudtaget.

Föregående Nästa
Då det var gratis med ps plus i Oktober så ladade jag hem det o körde på. Det här är nog bland de mest tråkiga och mest repetitiva spel jag kört på år och dag. Lär nog aldrig orka köra klart det här spelet. Fy f-n så sömnig jag blir efter en stunds spel... 04/11 Låter likt vad pre-rec inte gillade med spelet också. De gick så långt så de inte ens rekommenderade spelet heh. Rätt vågat får jag lov och säga, då MGS är lite av något sorts namn man absolut inte får säga negativa saker om för då kommer fanboysen i... 14/10 Håller med i mycket av det du säger, har dock inte spelat lika mycket. För min del tycker jag att det var ett steg i fel riktning att försöka sig på Open World, tycker inte att det passar MGS alls. Blir mest drygt att behöva ta sig från punkt A till pun... 13/10 MGS V levererar på många fronter men faller helt platt på andra, kontrollern är helt underbara och möjligheter för att spela spelet precis så man vill finns det gott om. Dock så håller jag inte alls med recensenten om att nivådesignen är ett plus, snara... 17/09 Man får bara en kod i fodralet till steam. 11/09 Nån som vet 100% Köper man spelet i butik så får man en steam-kod så man kan ladda hem via steam? Jag är snål och minst 150 spänn tjänar man på att köpa det i butik mot att köpa direkt på steam. 11/09 Ja den var också rätt intressant. Exploderande ögon minns jag och att han inte syntes. Visst var han som en växt och vart känner man igen det nu då? ;) 09/09 Du kommer nog inte ha så stora problem, finns så många andra spel som man inte äns fattar något av. MGSV kan vem som hellst börja spela och fatta bakgrunden till det hela som det har kommit fram till. så det är MGS-N00B säkert! :) 09/09 Har aldrig spelat MGS tidigare och bara tittat lite fisförnämt på det när spelen väl lanserat. Men detta verkar ju rätt skoj, så om man inte har spelat några tidigare spel förstör det själva upplevelsen? Hur är spelet som en helt newbie när det gäller... 09/09 Jag satt och tittade på ps3 versionen igår och fy bubblan vilken produktions nivå det har för o vara en sådan gammal maskin. Makalöst vad de lyckats kräma ur den. 07/09
Skicka en rättelse