Bjässar som Razer, Logitech och Microsoft slåss alla om våra pengar. Kan det vara dags för de tre att öppna dörren för en fjärde aktör?

I dagsläget finns en uppsjö spelmöss att välja mellan. Alla lovar bättre prestanda, fler frags och skarpare precision. Det är dock ganska lätt att genomskåda reklamen och allt tekniskt mumbojumbo. När jag väljer spelmus är det först och främst utformingen jag tittar på - den ska kännas bra i handen. Den får inte vara för stor då jag har ganska små händer och tyngden måste vara perfekt. Det tekniska snacket kommer alltid i andra hand.

Svenskt

En lagom mus?

Ämnet för dagen är de nya och svenska uppstickarna #Qpad som inom kort lanserar sin första spelmus, 5K. Storleksmässigt påminner den mycket om min gamla trotjänare Razer Deathadder. På vänster sida har du ett skönt tumstöd, på höger finner du liknande stöd där ring- och lillfinger kan vila. Med tummen kommer du utan problem åt de två knapparna som i standardläget ansvarar för framåt och bakåt när du navigerar i webbläsaren.

Scrollhjulet, som är värd för musknapp nummer tre, är av standardutförande och rullar mjukt och fint utan problem. Ovanför scrollhjulet, mellan höger- och vänstermusknapp, hittas två stycken knappar som sköter känsligheten, DPI:n. Den övre knappen aktiverar hög DPI, den nedre låg. Just bredvid tumknapparna finns två stycken indikatorer som visar vilket läge som är aktiverat (röd för hög, blå för låg). När det gäller ergonomi och knapparnas placering finns inget att klaga på, musen ligger bra i handen och är riktigt skön att greppa.

Däremot tycker jag den är en aning för lätt för min smak. Jämfört med Deathaddern är den lättare och det finns tyvärr ingen möjlighet att öka vikten. Vikt har mycket att göra med tycke och smak och det är inget som direkt stör mig, men ändå något jag noterade. Hela musen är i greppvänlig plast och håller handen och fingrar på plats. Knapptryck känns bra och späder på intrycket av ett redigt bygge.

Glidmässigt finns det inte mycket att klaga på. Glidytorna undertill påminner en hel del om den gamla glidtejpen jag brukade köpa och fästa under mina gamla spelmöss. Min flera år gamla Icemat levererar en redigt halkig upplevelse då 5K är ute på isen.

Den medföljande programvaran fungerar hyfsat. Den har inställningar för knappar, dubbelklickhastighet, scrollhastighet och mycket annat. För att justera de två DPI-knapparna går skalan från 90 till 5040 i x- och y-led. Under samma meny finns även reglage för musens lyftkänslighet, alltså hur den reagerar när du lyfter den från mattan. Skillnaden mellan lägsta och högsta läge är knappt märkbar och har aldrig varit något jag lagt märke till, men hur som helst är det ett plus att ett sådant reglage existerar. Annat som är värt att nämna är macro-stödet. Endast ett macro går att använda och då profiler är något som saknas helt är det ett stort handikapp.

Mjukvara

Alltid ett irritationsmoment!

Vid precisionsarbete som bildbehandling känns musen precis vid små rörelser. Tack vare det snabba DPI-bytet blir arbetet enklare. Men då det bara finns två förinställda lägen blir det mycket klickande och justerande i inställningarna för rörelseupplösning. I shooterspel som #Crysis och #Red Orchestra hänger musen med utan problem men det blir samma problem här: bristen på profiler är väldigt irriterande. Varje gång du spelar ett annat spel eller gör något annat måste du justera och memorera dina inställningar. Här är Razers annars så bristande programvara bättre med funktioner som "On the fly sensitivity".

I Windows XP och Vista är standardinställningen för USB-portens uppdateringsfrekvens 125 Hz. Med 5K:s medföljande drivrutiner och program lyckades jag aldrig komma över 500 Hz. Jag fick samma resultat på en annan dator med Windows XP installerat. Att byta USB-port gjorde heller ingen skillnad.

Priset för denna gnagare ligger runt 750 spänn. Även om det i mina öron är för dyrt får man för den summan en riktigt schysst mus med skön utformning och bra glid. Programvaran kunde vara bättre och mer lättillgänglig. Mitt tips är att testa före köp.

Skicka en rättelse