Lite i skymundan av stora sporttitlar som NHL 10 och Fifa 10 släpps även NBA Live 10. Förtjänar det att vara i bakgrunden eller är det ett förbisett mästerverk?

Först och främst bör det nämnas att i jämförelse med NHL- och Fifa-serierna verkar det läggas mindre utvecklingsmuskler på NBA Live. #EA Sports testar ett par nya saker varje år, fixar lite detaljer, men ofta märks inga större skillnader. Den största och mest spännande nyheten i NBA Live 10 är Dynamic DNA. Det låter kanske krångligt, men betyder (precis som i #Tiger Woods 10) att du kan spela en säsong precis som den sker i verkligheten. Spelare, lag och dess form uppdateras dagligen, inklusive skador, spelarbyten och andra stora nyheter. Visst, Dynamic DNA har funnits i tidigare spel, men märktes då väldigt lite för spelaren. Nu tar det över säsongen på ett helt annat – och bättre – sätt. Så EA:s största nyhet är egentligen ingen nyhet? Det bevisar min poäng, antar jag.

High fives och låg intelligens

Spelet i sig är väldigt ojämnt. Taktiskt sett är det riktigt bra och du kan välja många sätt att anfalla på. Det klassiska är att spela själv med bara ett fåtal knappar (passa, skjuta, dunka, alley-oop etc.), men det kan te sig frustrerande då dina medspelare oftast är rätt korkade. Det är bara ett fåtal gånger du får läge att high-fiva din motspelare (om denne uppskattar fair play) när din lagkamrat äntligen tagit sig ända fram till korgen och smäller in bollen med en baklängesdunk efter ett vackert lobbpass från din sida. När det väl händer är det dock magisk spelglädje. Woppah!

När du väl sätter dig in i spelet och ger det några timmar (eller många, snarare) märker du att det finns mängder av taktiska valmöjligheter framåt. Och så finns även den smarta pick-and-roll-funktionen som du aktiverar med ett enkelt knapptryck. Du beordrar lagkamrater att välja offensiv åt dig, för att skapa perfekta anfall som är svåra att försvara sig mot. Men det är också spelets nackdel. Det är väldigt svårt att försvara sig. Ofta verkar bollen inte bete sig som en boll, och kan gå rakt igenom spelare eller deras händer. Väldigt irriterande när man försöker sig på en uppenbar steal eller en klockren block. Inga high fives där inte.

Online-ligor är som vanligt ett roligt inslag, där du kan skapa ett eget NBA med upp till 30 polare som spelar igenom ligan från början till slut. Har du tur får du själv vara boss och ändra inställningar, arrangera drafter och byta spelare mellan lagen. Be a Pro finns inte längre med i NBA Live-serien, utan har ersatts av Adidas Live där du spelar som en stjärna i en fem-mot-fem-match. Det är ett väldigt underhållande inslag, även om jag gärna hade skapat min egen karaktär (eller nåja, en vit liten kille på 173 cm kanske inte skulle vara någon höjdare...).

Fjolåret i repris

Annars har uppdateringarna (för det är inget nytt spel egentligen, det är snarare NBA Live 09 2) mest skett med fokus på detaljer. Spelarnas utseende har förbättrats och karaktärsdragen, inklusive tatueringar, är mer realistiska. Publiken har det lagts mycket krut på – de är livligare och skapar en bättre atmosfär. Så för att svara på min inledande fråga: visst, det är ett bra och roligt spel för sportens fantaster. Men visst är EA Sports ännu långt ifrån ett mästerverk på basketsidan.

Skicka en rättelse