Vem behöver ett socialt liv när det finns fotboll? Det virtuella sportåret 2015 fortsätter att underhålla.

Vissa följer TV-såpor. Andra bänkar sig stadigt framför Melodifestivalen varje år. Trots att det egentligen mest är mer av samma år ut och år in. Jag hör till de som varje år ser fram emot de årliga fotbollsspelen. Blotta tanken på alla de hundratals timmar som bara FIFA- och Football Manager-spelen slukat kan få mig att seriöst börja ompröva mina livsval.

Att fler än jag sett fram emot att spela digital fotboll igen märks om man kollar på diskussionsforum och användarrecensioner på nätet, där fanboys krigar om vilket spel som är bäst – PES eller FIFA. De röstar upp sin egen favorit och röstar ner ”motståndaren”. Divalater, påhopp och aggressioner – ungefär som på en fotbollsplan. Sanningen är att det helt enkelt är en smaksak, och att två bra fotbollsspel är bättre än ett.

Jag tar det med ro, sätter mig tillrätta under min proverbiala korkek och spelar mina fotbollsspel.

Övning ger färdighet

Jag spenderade hundratals timmar med #FIFA 15, men jag inbillar mig inte att det inte fanns utrymme för förbättringar, för det gjorde det. Och FIFA 16 har faktiskt en del nyheter och förstärkningar i startelvan.

De bästa nyheterna är slipningarna av karriärlägena. FIFA är fortfarande som allra bäst när det gäller att spela igenom långa kampanjer – antingen som en spelare i Be a pro, eller som manager. Jag gillar båda, men spelar främst det senare – jag har trots allt knarkat Sports Interactives spel sedan tidigt 90-tal.

I karriärläget finns numera ett träningsläge där du varje vecka kan träna fem spelare (eller samma spelare fem gånger) i olika moment som bättrar på deras statistik. Det ger dig bättre kontroll över utvecklingen hos dina favoritynglingar och kan ge en välbehövlig liten skjuts till lirare som stannat av i utvecklingen. Plus att det är ganska kul som avbräck i matchrutinen. De kan dock simuleras om du tröttnar på dem.

Det ser ju busenkelt ut det där

Jag gillar även att träningsmatcherna (som tidigare bara kändes onödiga) numera faktiskt har betydelse då det är en chans att dra in lite extra pengar till transfermarknaden genom försäsongsturneringar.

Även FUT-läget har fått ett kul tillägg med FUT Draft. Det går ut på att du draftar ihop det mest balanserade lag du kan ur en lek och utmanar motståndare online för chans att vinna fördelar för din vanliga FUT-klubb.

Föregående Nästa
Jag brast ur lite när PES recenserades över PC utgåvan, något som jag nu vill ta tillbaka. Föll efter vad andra sagt om spelet utan att ha testat själv. Har spelat både FIFA och PES och tycker båda är utomordentligt bra på PC och bra fotbollsspel överla... 08/10 Jag kommer nog i vanlig ordning spela mest FIFA. Spelmotorn i PES är himla bra, men jag tycker FIFA ändå väger upp med sina spellägen och sin inramning. Gillar inte heller att man kan närmast massakrera sina motståndare med fula tacklignar i PES utan... 02/10 Ska ja vara ärlig så har jag alltid Älskat Fifa mer än PES genom åren. Fifa känns hyfsat verkligt på många sätt och det är snygga animationer. Men om jag ska vara helt ärligt så tycker jag inte att dom har gjort så värst mycket i känslan i spelet för... 01/10 Så vem vinner 2016?, PES eller FiFA ..hur röstar FZ skribenterna? 30/09 Ja, det kan jag faktiskt hålla med om. Inte helt balanserad. 29/09 Online-pro läget är bästa delen med fifa spelen i mina ögon. Ruskigt roligt att spela med kompisar. 29/09 Damlandslag, best feature ever. Said no one ever. (duckar) 29/09 - Poängsättningen i be a pro läget behöver förbättras, annars håller jag fullständigt med recensionen 28/09 Skarp analys! Jag har genom åren spelat båda spelen mycket och blir personligen inte klok på de två utvecklarna. De närmar sig varandras styrkor men ändå, att de inte ser vissa uppenbara styrkor hos konkurenten. PES har ju fortfarande bättre tyngd och... 28/09 Behöver inte spela PES för att veta att lagnamnen, spelarnamnen och ligorna är påhittade. 28/09
Skicka en rättelse