Vissa följer TV-såpor. Andra bänkar sig stadigt framför Melodifestivalen varje år. Trots att det egentligen mest är mer av samma år ut och år in. Jag hör till de som varje år ser fram emot de årliga fotbollsspelen. Blotta tanken på alla de hundratals timmar som bara FIFA- och Football Manager-spelen slukat kan få mig att seriöst börja ompröva mina livsval.

Att fler än jag sett fram emot att spela digital fotboll igen märks om man kollar på diskussionsforum och användarrecensioner på nätet, där fanboys krigar om vilket spel som är bäst – PES eller FIFA. De röstar upp sin egen favorit och röstar ner ”motståndaren”. Divalater, påhopp och aggressioner – ungefär som på en fotbollsplan. Sanningen är att det helt enkelt är en smaksak, och att två bra fotbollsspel är bättre än ett.

Jag tar det med ro, sätter mig tillrätta under min proverbiala korkek och spelar mina fotbollsspel.

Övning ger färdighet

Jag spenderade hundratals timmar med #FIFA 15, men jag inbillar mig inte att det inte fanns utrymme för förbättringar, för det gjorde det. Och FIFA 16 har faktiskt en del nyheter och förstärkningar i startelvan.

De bästa nyheterna är slipningarna av karriärlägena. FIFA är fortfarande som allra bäst när det gäller att spela igenom långa kampanjer – antingen som en spelare i Be a pro, eller som manager. Jag gillar båda, men spelar främst det senare – jag har trots allt knarkat Sports Interactives spel sedan tidigt 90-tal.

I karriärläget finns numera ett träningsläge där du varje vecka kan träna fem spelare (eller samma spelare fem gånger) i olika moment som bättrar på deras statistik. Det ger dig bättre kontroll över utvecklingen hos dina favoritynglingar och kan ge en välbehövlig liten skjuts till lirare som stannat av i utvecklingen. Plus att det är ganska kul som avbräck i matchrutinen. De kan dock simuleras om du tröttnar på dem.

Det ser ju busenkelt ut det där

Jag gillar även att träningsmatcherna (som tidigare bara kändes onödiga) numera faktiskt har betydelse då det är en chans att dra in lite extra pengar till transfermarknaden genom försäsongsturneringar.

Även FUT-läget har fått ett kul tillägg med FUT Draft. Det går ut på att du draftar ihop det mest balanserade lag du kan ur en lek och utmanar motståndare online för chans att vinna fördelar för din vanliga FUT-klubb.